+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

4 начина да забързаме нашия WordPress сайт

4 начина да забързаме нашия WordPress сайт

Понякога WordPress може да се окаже доста бавна система. Но това никога не се дължи на факта, че не е разработена добре. Плъгините и тежките теми, бавната хостинг услуга или липсата на допълнителни оптимизации са едни от основните причини за това. Но ако сайтът не може да функционира без определената тема или не може да бъдат изключени повечето от плъгините, то няма нужда да се отчаявате!

В тази статия ще Ви покажем основните и ТОП методите за забързване на инсталацията, но само тези, които наистина работят.

Кеширащ плъгин

Безспорно най-важното нещо за нашия Уърдпрес. Задължително инсталирайте един. Въпреки че те са над 10, аз бих препоръчал WP Super Cashe. Напълно безплатен е и инсталацията му отнема точно половин минута.

След като сте го инсталирали, преминете към активация. Това също отнема няколко секунди и става с един клик. Отидете в таб Advanced  и сменете кеширащата система на mod_rewrite. Това е всичко!

CDN – Content Delivery Network

Ако използвате гореспоменатия кеширащ плъгин, то няма да Ви трябва друга добавка за WordPress. Просто отидете отново в настройките на плъгина, изберете таб CDN и го включете. Това е една от малкото CDN услуги, която е безплатна и работи наистина добре. Ако имате по-голям бюджет, то използвайте CloodFlare.

Кеширане на браузъра

Кеширането на браузъра е нещо, за което сигурно сте чували по време на опитите си за оптимизация. Всички инструменти, тестващи скоростта на сайта Ви го препоръчват…но какво е това и как се прави?

Не Ви трябват никакви специални умения за активиране. Просто достъпете .htaccess файла на уеб сайта си и добавете следните редове в неговия край

## EXPIRES CACHING ##

<IfModule mod_expires.c>

ExpiresActive On

ExpiresByType image/jpg „access plus 1 year“

ExpiresByType image/jpeg „access plus 1 year“

ExpiresByType image/gif „access plus 1 year“

ExpiresByType image/png „access plus 1 year“

ExpiresByType text/css „access plus 1 month“

ExpiresByType application/pdf „access plus 1 month“

ExpiresByType text/x-javascript „access plus 1 month“

ExpiresByType application/x-shockwave-flash „access plus 1 month“

ExpiresByType image/x-icon „access plus 1 year“

ExpiresDefault „access plus 10 days“

</IfModule>

## EXPIRES CACHING ##

Запазете файла и всичко ще бъде готово..

По-добра хостинг услуга

От това какъв хостинг използваме може да зависи не само скоростта, но и SEO-то на нашия уебсайт. Но в търсенето на нещо подходящо винаги можем да се подлъжем от фалшиви промоции или твърде евтина услуга, която не предлага нищо добро и е чиста загуба на пари. Други пък са добри услуги, но при 1000 посетители процесорното време скача на макс. Ето някои неща, които аз винаги гледам като избирам хостинг за моя уебсайт:

  • Varnish cache/ Nginx в краен случай

Това е третата кешираща система, която Вашият сайт трябва да използва. Вероятно има много статии в интернет относно хостинг кеша, но никой не казва крайно категорично коя система да използваме. Най-съвременната и добра според мен е Varnish.

  • Процесорно време

Сайтът започва да се бави ако е заложено твърде малко процесорно време в хостинг пакета поради много причини. А ако сте на споделен хостинг, това се превръща в истински ад. Нали се сещате, че всеки иска да бъде „тарикат“ и да вземе повече, отколкото му се полага. И така ако всеки използва двойно повече от платеното на един сървър, на който са сложени към 2000 WordPress инсталации…то е ясно какво става. Response Time скача драстично, а от това следва двойно по-бавно зареждане на сайта.

Лично аз имам едно друго основно правило: Ако сайтът на хостинг компанията зарежда за повече от секунда – просто бягам. Че нали с този сайт ме „зарибяват“ да им използвам услугите? Ако не са положили усилия за вида, с който излизат пред мен, аз как мога да им имам доверие?

Разбира се, всеки си има философия относно това.

 

За финал бих искал да кажа, че има още поне толкова начина за ускоряване на уеб сайт. Лично аз бих Ви препоръчал да започнете със смяна на хостинга, а след това с останалите неща.

 

Пожелавам успех!

Други публикации