+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Уебсайтът на мечтите ни: Как да направим сайт с WordPress(РЪКОВОДСТВО)

Уебсайтът на мечтите ни: Как да направим сайт с WordPress(РЪКОВОДСТВО)

Да направим сайт съвсем не е лесна работа…а след това идват толкова много неща за правене – SEO, съдържание, монетизация..

Но спокойно! Това няма да бъде проблем за Вас от този момент нататък, тъй като предстои да прочетете една наистина уникална статия, написана изцяло от професионалист с опит в областта. Продължете да четете, тъй като тук наистина ще разберете как да направите професионален, продабаващ и уникален сайт само за няколко дни – без програмиране и специфични познания.

Важна забележка преди да започнем:  WordPress e интересна, иновативна и интуитивна платформа. Изграждането на един сайт съвсем не е трудна задача..но само в основите. При тази система, много лесно можете да се помислите за „цар”, „бог” и т.н., но това съвсем не значи, че е така. В тази статия ще разкрием основата, от която да надградите без проблем познанията си до следващото ниво.

Предстои Ви нещо уникално, готови ли сте?

1.Как започва всичко…

За да ядеш, трябва да сготвиш. За да си направиш сайт, трябва да имаш хостинг. Така е казал народът…или поне уебмастърите.

Съветвам Ви да направите добро проучване, свързано с хостинга – можете да прочетете статията ми „Как да изберем подходящ хостинг” в блога. Изберете домейн. Няма никакво значение дали ще купите и двата важни компонента от едно място – ще получите цялата информация в първия си имейл от хостинг компанията, независимо коя е тя. Там ще има инструкции за пренасочване на домейна. Относно избора на името – водете се единствено и само по това какви са Вашите нужди и не се фиксирайте върху любимия „COM”.

  1. Първи стъпки в системата

Изчакайте 15 минути Вашият хостинг и домейн да бъдат настроени. Спазвайки указанията в първия имейл достъпете Вашия контролен панел – най-често Cpanel.

Цъкнете на WordPress. Ще отидете на страница, където трябва да попълните всички необходими данни и да натиснете „Продължи”.

 

Еха! Инсталирахте системата, на която ще се базира бъдещият Ви уебсайт. На послената стъпка ще получите информация за вход в контролния панел. За да не го копирате всеки път, просто сложете след главния адрес /wp-admin

 

ВНИМАНИЕ! Задължително използвайте сигурна парола. Хакерските атаки няма да бъдат една и две след като сайтът започне да се развива. Нека поговорим малко повече за сигурност в следващите редове.

 

Подсигурете админитраторския си панел повече

Администраторският панел е най-уязвимата част от Вашия уебсайт. Факт е, че системата е много добре направена, но това не пречи да направим нещо повече.

Влезте отново в Cpanel. Намерете таба „сигурност”, а след това „защита на директории”. Намерете уебсайта, който искате да защитите. Кликнете на иконката до него и намерете папката wp-admin. Цъкнете върху нея. Изберете потребител и парола, след което потвърдете, че искате да използвате тази опция.

Ще видите защитата веднага щом се опитате да достъпите администраторския панел на системата следващия път.

 

След това е препоръчително да скриете версията на WordPress, за което можете да прочетете подробни инструкции чрез търсене в интернет. (препоръчително, но незадължително)

 

Можете да добавите SSL сертификат от същия раздел – кликнете на „Let’s encrypt” и прочетете инструкции в интернет за поставянето му на сайта (задължително, никога не тръгвайте да експериментирате). След това сложете плъгина Really Simple SSL, който прави всичко останало (не е необходимо нищо друго освен да създатете сертификата през Cpanel)

 

Към този момент всичко е перфектно…нека преминем към следващата стъпка.

Време е да опишем задължителните добавки (плъгини), които трябват на една подобна система, за да работи наистина прекрасно. Отидете в меню „разширения”, след което на „добяване на още” в админитраторския Ви панел.

 

Търсете следните плъгини:

  • WP Super Cache

Използва се за кеширане на страниците. Значително подобрява скоростта на уебсайта и изживяването на потребители. Факт е, че има доста уебсайтове, които не използват такава добавка, но това не го прави добре.

Един съвет: Сложете плъгина след като сте приключили основната си работа по сайта, тъй като иначе ще виждате промените със закъснение. Можете да влезете в разширените натройки на разширението, където да активирате двойно по-бързата GZIP компресия с един клик.

  • All in one seo pack

WordPress без плъгин за СЕО е като хляб без зърно… Задължително инсталирайте добавката и попълнете основните данни, за да може да се класирате по-добре в търсещите машини.

  • Google Analytics dashboard

Без нужда от интродукция…инсталирайте разширението и следвайте инструкциите, за да следите във всеки един момент колко хора са видели сайта Ви.

Препоръчвам и Visual Composer – подходящ за начинаещи, изграждате всякакви форми и бутони, ефективен и ефектен.

 

2.Преминаваме към избора на тема

ВАЖЕН СЪВЕТ: Никога не използвайте кракнати (нулирани) теми. Казано най-просто – пълни са с каквото и да било. Понякога може да се наложи тест преди плащане, тогава използвайте wplocker.com. Но НИКОГА не ги използвайте за повече от 1 ден.

 

И сега: как да изберете подходящата тема

Важно е да се каже, че самият дизайн е най-важен. Но ако въпросният дизайн зарежда 10-15 секунди, по-добре изобщо не го взимайте. Истината е, че клиентът не се интересува от това колко добър е сайтът, ако му се налага да се раздели с 10MB от мобилния си интернет в метрото и 1 минута в чакане. Повярвайте, никога няма да изкарате пари по този начин. Приятелски съвет от професионалист.

 

Финални реплики

Всеки може да срещне затруднения при такава работа. Понякога проблем със зареждането, бъг в системата, нужда от SEO или нова рекламна кампания, която да изстреля сайта Ви във висотите…

В този случай е най-добре да потърсите опитен професионалист, който да направи нещо уникално.

 

Аз съм:

  • Професионалист с над 10 години опит (и аз започнах от такива статии, кой знае, може някой от моите читатели да стане мой конкурент – надявам се )
  • Човек с принципи (винаги оставям клиентите доволни – това е моето първо правило)
  • Безкомпромисен (работя до постигане на желания резултат и нито минута по-малко – моята концепция за успех)

 

Дадох основата за изграждане на професионален и много добър уебсайт. Последният ми съвет към Вас: подобрявайте първия си сайт възможно най-много. Четете статии на подобна тематика като тази. Препрочитайте този материал, тъй като в него има доста насоки. И разбира се – никога не се отказвайте да правите това, което искате. 🙂

Пожелавам Ви успех!

 

 

 

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.