+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

SEO оптимизация обяснение, сравнение и начин на провеждане

SEO оптимизация – обяснение, сравнение и начин на провеждане

SEO оптимизацията е термин, без който никой собственик на онлайн бизнес не може да си позволи да съществува в интернет пространството. Но какво означава той?

Истината е, че като напишем SEO оптимизация в чичо Google излизат наистина много резултати. Ако трябва да сме точни, безброй. Мненията са противоречиви. Но истината е, че трябва да отсеем истината от недостоверните неща. Ето няколко съвета как да разпознаем коя статия за SEO е достоверна, и коя – не е. Нека обаче първо да вметна, че тези приятелски съвети не се отнасят за здравните сайтове. Помнете, че SEO оптимизацията е сложна наука и един роман трудно би стигнал, за да се опише всичко подробно. Точно затова е важно да знаем как да разпознаваме качественото SEO съдържание от, съжалявам за израза, глупостите.

  1. Погледнете тематиката на сайта

Това е първото нещо, което трябва да направим. Огледайте се за останалите статии в сайта. Ако блога е за градинарство, по – добре го забравете като източник на SEO ресурси. Не бъркайте салатата с онлайн бизнес.

  1. Онлайн магазин, или блог?

Да, това също е много важно! Трябва да видим дали източника на SEO ресурса е онлайн магазин или пък блог. Ако е първото и Ви се обяснява как това ( в случая SEO оптимизацията ) е единственото нещо, от което имате нужда, за да сайта Ви да стане популярен, по – добре да затворите сайта веднага. Принципно трябва да сте недоверчиви към всякакви крайни мнения, относно SEO, независимо къде ги виждате.

Сега нека пристъпим към същинската част…обяснението на SEO оптимизацията на кратко

Както вече се спомена горе, това си е цяла наука, и то доста сложна. Нейната цел е популяризация на сайтовете в Google. Идеята за такова нещо, наречено SEO се ражда още от създаването на любимата ни търсачка…и стартирането на „кампанията“ GoogleAdwords. При нея наливаш пари за реклама, излизаш на първо място по конкурентна ключова дума, спираш да рекламираш и след 3 месеца – какво да видиш, останалите са те изместили. И не защото са по – добри, а защото от Google са Ви взели за „кранче“. Точно недоволните потребители решават да сложат край на този терор и изкопчване на пари от собствениците на сайтове, като започват внимателно да разучават алгоритмите на Google и да правят SEO оптимизация. И от тогава се започва епичната борба на софтуерният гигант срещу такъв тип потребители – такива, които не стоят мирно и не плащат. Борбата продължава и днес, с огромна сила при това. Тя се състои в така „добрите“ ъпдейти, които прави „чичо“.

Начин на провеждане

След като обяснихме в около 400 думи какво е SEO -то и как да разпознаем качествения ресурс, вероятно има някои читатели, които си помислиха, че са големи експерти. Нека Ви споделя нещо – имате да прочетете още 400 000 думи, за да можете да започнете да експериментирате с тази наука. Защо дори не казвам “ да се наречете начинаещи“ ли? Просто защото ако сега решите да пробвате да изкарате сайта си на по – предна позиция в Google чрез SEO, то най – вероятно ще Ви „излезе през носа“. Това е едно от малкото неща в онлайн бизнеса, с които не трябва да действаме на принципа „проба – грешка“. Просто защото резултата винаги ще е грешка при такова ниво на знания.

Сравнение

Време е да сравним SEO оптимизацията с другите методи на популяризация. Първо обаче трябва да споменем кои са те:

  1. GoogleAdwords
  2. SMM
  3. E – mail маркетинг

И…и толкова. Алтернативите не са много, а ако се решили да събмитнете сайта си в няколко директории и да кажете “ Аз направих SEO „, по – добре престанете, защото будите голям смях.

Време е да подредим по ефективност останалите методи за популяризация по скалата от едно до 4, като 4 е най – ефективно, а 1 е най – неефективно:

GoogleAdwords – 2

SMM – 3

E – mail маркетинг – 1

SEO – 4

Каквото и да си говорим, колкото и банално да звучи, колкото и да не им харесва на някои – така познатата ни SEO оптимизация е най – ефективна. Споменахме и какво прави рекламната мрежа на Google. За да завършим сравнението трябва да обясним и за останалите начини за популяризация.

Имейл маркетинга е отбелязан като най-неефективен. Защо? Само и единствено, защото е спамерски начин. А вероятно знаете къде отиват подобен тип рекламни съобщения. В спам папката. Лично аз нямам време да прочета всички спам съобщения, затова я изпразвам, без да я поглеждам. Освен всичко останало, това е забранено и можете да си навлечете проблеми. В такъв случай вредите надвишават ползите.

SMM е съкращение от Social Media Marketing или казано на български език – Facebook маркетинг. Да, буквалния превод на това съкращение е по – общ, но в България се използва единствено гореспоменатата социална мрежа. В него прекарват доста българи по много време дневно, така че ако ги привлечете, ще имате доста добър трафик към сайта си. Ако си поръчате добавяне на реални фенове чрез LG скрипт, то може да има доста голям ефект.

Към края на статията искам да кажа, че ако искате успешен сайт, то е най – добре да наемете SEO оптимизатор. Това обаче съвсем не означава, че може да не четете нищо и няма нужда да се информирате. Та това е все едно да отидете в магазина и да дадете 10 лева за сирене, продавачката влезе в склада и Ви даде нещо. Казвам нещо, защото Вие не знаете цената на сиренето, грамажа, качеството и т.н. Ще приемете ли подобно нещо? Тогава не е редно да приемате да плащате за някаква услуга, без да знаете за колко време ще се постигне и какъв е напредъкът в нея.

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.