+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Дванадесет елемента на добрия блог

Дванадесет елемента на добрия блог

site-serviceСигурно не веднъж сте си задавали как да направите своя блог отличителен сред морето от толкова много страници? Как да накарате хората да ви посетят и да  останат на страницата?

Едно от нещата, които търсят посетителите е качественото съдържание. Но това също не е най-важното. Дори и да сте написали най-интересната статия на света, никой няма да ви обърне внимание, ако тя е написана във формат, който да е удобен на потребителите. Камо ли пък да я сподели. Ще ви представим няколко основни стъпки и съвети, с които да направите блога си добре ориентиран към потребителите.

Използване на подзаглавия

Подзаглавията разделят текста на смислови части, като по този начин помагат на средностатистическият потребител да възприеме информацията, която му предлагате. Ако нямате подзаглавие, можете да бъдете сигурни, че малко хора ще прочетат цялата статия, докато стигнат това, от което се нуждаят. С подзаглавие потребителят чете само това, което го интересува. Нещо повече, ако то е поднесено интересно, би останал в сайта да потърси още допълнителна информация за въпросното нещо. Ако обърнете внимание и тази статия е написана по този начин!

Оставяне на празно пространство

Това помага на текста да диша. Оставете няколко свободни реда между различните идеи. Хубаво е да представите всяка една идея  с отделен параграф. По този начин потребителят ще може по-лесно да следи основната мисъл и няма да изгуби нишката или пък да напусне сайта ви.  Кратките параграфи помагат за по-доброто възприемане на текста.

Опорни точки

Използвайте опорните точки. Най-просто казано те помагат за следеното на текста и възприемането на информацията в него. Нещо повече, когато са удебелени или пък подчертани по някакъв начин, стоят изключително добре и придават чудесен външен вид на вашето произведение.

Илюстрации

Всеки един пост във вашия блог трябва да бъде илюстриран. Това помага на потребителят да възприеме текста по-добре, разделя го на подходящи абзаци и най-вече прави го интересен – нещо, което е изключително важно, ако искате да задържите посетителя.  Илюстрациите могат да бъдат гифчета, картинки, снимки, постове от социалните мрежи и каквото друго ви хрумне.

Линкове в публикациите

Важно е да можете да вкарвате вътрешни линкове в дадена публикация към други статии. Това е полезно за потребителите, но също така ви помага да се класирате и по-добре в търсачките, което означава и повече трафик към сайта ви.

Наблягане на ключовите думи

Хубаво е да подчертавате ключовите думи, но не и да прекалявате. Доказано е, че хората запомнят онова, което са подчертали или пък са видели да е bold, именно защото е привлякло вниманието им.

Шрифтове

Използвайте леки за четене и писане шрифтове. Шрифтовете, които са със различна завъртулки или странно изписване на думите са чудесни, но само ако вашите читатели са на 15. Убедени сме, че вие искате да достигнете до повече хора и различни възрасти. В такъв случай Times New Roman, Arial, Calibri  са чудесен избор.

Бутони за споделяне

Хората са харесали вашата статия и искат да я споделят. Чудесно! Сложете лесни за използване бутони за споделяне. Подсъзнателно ние очакване нещо да е интересно и да си струва, когато видим, че е споделяно много пъти. Другата причина е, че по този начин ще можете по-лесно да следите какво се чете и какво интересува вашата целева група.

Коментари

Може би ви се струва доста привлекателна идеята да махнете опцията за коментиране, когато някой ви критикува. Дори и да е така не го правете. Хората обичат да имат глас и да изказват мнението си. Нещо повече това е доста по-близо до демокрацията и далеч от диктатурата. А никой не обича диктатурата, освен диктатора. Не бъдете диктатор и дайте възможност за мнения. Също така, това е безплатен ресурс по дадена тема, който можете да използвате в следващите си статии.

Акроними

Доста е изкушаващо да ги използвайте, но внимавайте. Никой читател не иска да търси в търсачките значението на дадена дума, за да разбере какво му казвате. Обяснявайте термините на разбираем език. Пишете за голям кръг от хора. Читателите обичат нещата да са казани просто и разбираемо. Колкото и да ви изкушава да пишете романи, не го правете.

Ясно и просто

Както казахме по-горе – не пишете сложно. Може една тема да има много за казване, но именно това ще спечели читателите – да кажете нещата просто, ясно и разбираемо. Определено можете да бъдете сигурни, че след като сте им предоставили това, те ще се върнат за още и още.

Последно, но и много важно – изразявайте себе си

Може би в бъдещето ще има машини, които ще бъдат програмирани да изхвърлят по две хиляди думи в минута. Но за сега това не е станало реалност. И това е забавната част на писането. Бъдете себе си, изразявайте собственото си мнение и се интересувайте живо от разнообразни теми. Не се опитвайте да имитирате велики писатели или пък копирайтъри. Това, от което се нуждаете е уникално съдържание за вашия блог или сайт. Уникално е, защото всеки един човек сам по себе си е уникален, иначе нямаше да е толкова интересно. Но не забравяйте и да се усъвършенствате!

Надяваме се тази статия да ви е била полезна и да ви е помогнала да разберете как да направите своя блог или сайт популярен. Убедени сме, че ако прилагате тези съвети, още в първите месеци ще видите резултати. Бъдете уникални и различни, защото именно това привлича и хората искат да видят нещо различно от самите тях и да се поучат от него!

Други публикации