+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Задължителните плъгини, за да работи един WordPress уеб сайт коректно? Класация ТОП 5

Задължителните плъгини, за да работи един WordPress уеб сайт коректно? Класация – ТОП 5

CMS системите обикновено работят и без никакви допълнителни плъгини. Но как да направим работата на системата по-добра, лесна и безпроблемно работеща? В този материал ще засегнем точно нещата, без които не можем да изградим един перфектно функциониращ уебсайт.

  1. WP Super cache – забързайте Вашия уебсайт

Няма как класацията да мине без този плъгин..но е факт, че всички, оплакващи се от бавно зареждане на WordPress всъщност или не са настроили добре кеширащата си система като цяло, или изобщо такава не съществува. Всъщност, съществуват 3 кеширащи „системи“, които трябва да бъдат активни на сайта Ви:

  • От страна на уебсайта

Тоест – посредством плъгина. Не използвайте PHP кеширането каквото и да се случва, то е меко казано неефективно. Влезте в Advanced настройките на разширението и активирайте mod_rewrite.

  • От страна на браузъра

Ако всеки път, когато пуснете тест за скорост на Вашия сайт се чудите какво означава „Leverage Browser Cashing“ , то вече знаете. И задължително трябва да се възползвате от него…за точния код можете да проверите в блога, тъй като сме го коментирали в предишни статии.

  • От страна на хостинга

Всички хостинг компании го поддържат. Може би вече е активиран, но за по-сигурно проверете във Вашия контролен панел.

 

Този плъгин също така поддържа CDN, което би Ви спестило доста неприятности.

  1. Really Simple SSL – сертификатите вече стават достъпни за всеки

Винаги, когато някой ме пита „Как да си направя редиректите за SSL сертификат“, му отговарям с името на този плъгин. По принцип винаги си правя редиректите сам, но практиката показва, че повечето хора ги объркват и се притесняват щом се спомене думата „код“, дори и да говорим за copy-paste действие. Ето защо просто инсталирайте този напълно безплатен плъгин и след като вече имате качен  Let’s encrypt или друг сертификат на сървъра, активирайте го и всички ще бъде готово..

  1. All in one SEO pack

Вечното дерби…Yoast vs. All in one SEO. Ако питате мен – второто побеждава щом престанем да говорим за цветни бутончета и съвети от типа на колко думи трябва да имаме на страницата. Обикновено новобранците се подлъгват от опаковката, но не го правете – правилният плъгин за SEO винаги е All in one..

  1. Mobile Ad Injector

Плъгинът е платен, но си струва всеки цент ако Вашият уеб сайт печели от AdSense или използва каквито и да е други методи за монетизация чрез банери. Това разширение е повече от уникално – просто избирате къде да поставите кода на AdSense или друга мрежа, а то ги адаптира по най-добрия начин за мобилни устройства и ги слага на места, които никоя тема не поддържа.

  1. WPML – направете Вашия уебсайт на няколко езика

Докато предишното разширение касаеше блоговете, това се отнася по-скоро до тези, които се занимават с онлайн магазини или изграждат фирмен уеб сайт. Лицензът е платен, но си струва – в никакъв случай не използвайте разширения за превод от незнайни сайтове и с по 10 активни инсталации. Понякога евтиното излиза скъпо, а WPML не е най-доброто, а единственото решение за многоезичен уеб сайт.

 

Като заключение трябва да кажа, че всеки уеб сайт има своите индивидуални нужди, но тази статия илюстрира всичко необходимо за един подобаващ старт.

А ако искате да оставите тази работа на друг – доверете ми се. Аз съм професионалист с над 10 години опит в областта и съм готов да Ви помогна във всеки един момент. Единственото нещо, което се изисква, за да започна работа по Вашия проект, е да ми пишете. Отговарям само до 2 часа с детайлна оферта за всички запитвания.

Други публикации