+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Какво ново в WordPress 4.9

Какво ново в WordPress 4.9

WordPress 4.9 бе пуснат преди няколко дни. Това е вторият и последен голям ъпдейт на WordPress през 2017 г. с някои нови вълнуващи функции и подобрения. В тази статия ще Ви покажем какво е новото в WordPress 4.9 и кои функции трябва да пробвате след като обновите уеб сайта си.

4.9 е основна версия на WordPress и ако не използвате услугата за споделен хостинг на WordPress, ще трябва да направите ъпдейта ръчно.

wordpress-4.9

Важно: Преди да стартирате ъпдейта, не забравяйте да създадете пълен бъкъп на Вашия WordPress сайт(обикновено хостинг компаниите предлагат безплатен бекъп всяка седмица или дори всеки ден, в зависимост от вашия план).

Нова безплатна тема в админа

WordPress 4.9 носи няколко подобрения в инструмента за персонализиране. Тези промени предлагат по-добра практическа работа на потребителите и нов набор от инструменти за програмисти.

themebrowsing-wordpress

Преглеждането и промяната на теми директно от насройките е много по-лесно за използване. Можете да видите всички инсталирани теми в панела за предварителен преглед и да кликнете върху бутона за преглед на живо, за да ги заредите в инструмента за персонализиране.

Също така да преглеждате и търсите теми на WordPress.org и да ги инсталирате директно от персонализатора.

Запазване и насрочване на промени в персонализатора

WordPress 4.9 носи промени и в инструмента за персонализиране на темите. Това е като пост ревизии, но са промени за темата. Можете да запазвате промените, без да ги прилагате.
savethemedraft-wordpress

Тази нова функция ви позволява лесно да споделяте предварителен преглед на тези промени с всеки. Трябва само да копирате URL адреса за визуализация и да го изпратите на всеки потребител. Така те ще могат да виждат новите промени без да е необходимо да са активни на сайта.

Разработчиците на теми вече ще могат да използват тези нови промени в персонализатора JS API. Тези промени ще им позволят да добавят по-добри контроли, красиви външни панели и известия за показване на екрана.

Нова джаджа за галерия в WordPress 4.9

WordPress 4.8 представи нови приспособления за мултимедия, които включват богат текст, аудио, изображение и видео. WordPress 4.9 се гради върху това с въвеждането на новата widget галерия.

gallerywidget-wordpress

Тази нова джаджа ви позволяват да създадете галерия на WordPress и да я добавите към страничната лента на WordPress или към всякакви готови области.

Точно като основните галерии на WordPress, тази джаджа също е ограничена по отношение на функционалността. Ако искате по-добра галерия с албуми, тогава трябва да потърсите някоя от директорията с безплатни плъгини.

Добавяне на бутон за мултимедия в текстовата джаджа

Текстовата джаджа в WordPress 4.8 дойде с обикновен текст и HTML раздели. Ако обаче искате да добавите изображение в страничната лента на текста, трябваше да напишете HTML код.

addmediatxtwidget

WordPress 4.9 коригира това, като добави бутона „Добавяне на мултимедия“ в текстовото приспособление. Сега можете лесно да изберете или качите изображение директно в текстовото приспособление.

OEmbed Support Външно публикувано съдържание

Предишните автоматични вграждания не работят в области, различни от публикуване на съдържание. С WordPress 4.9, oEmbeds сега ще работи в текстовите джаджи и други области. Например: лесно може да добавите youtube видео в джаджите.

Шорткод в джаджите

WordPress не позволяваше изпълнение на кратки кодове в текстовите джаджи. Потребителите трябваше да вкарват изрично кратки кодове в текстови джаджи. WordPress 4.9 най-накрая ще промени това и потребителите ще могат да добавят кратки кодове в текстовите джаджи.

Нов опит за редактиране на кода в WordPress 4.9

WordPress ви позволява да добавяте HTML / CSS код на различни места като редактор на теми, персонализиран CSS панел или  персонализирано приспособление за HTML.

Преди това тези области бяха обикновени текстови полета и не изглеждаха като подходящ редактор на кодове.

codeediting

WordPress 4.9 се промени, като добави подчертаване на синтаксиса, кодови предложения и автоматично завършване в тези области.

Ако някога сте се сблъскали със синтактична грешка при редактирането на темата си, това подобрение автоматично ще коригира много често срещани грешки, които причиняват такива проблеми.

Ако не искате да използвате функцията за подчертаване на синтаксиса, можете да я деактивирате лесно. Просто отидете на страницата на вашия профил и махнете отметката от опцията за подчертаване на синтаксиса.

Един от големите проблеми, с които се сблъскаха начинаещите, е директно правещите се промени от вградения редактор на WordPress, без да се разбират напълно последствията. Най-малката грешка би довела до грешка в синтаксиса и оставяне на уеб сайтовете недостъпни.

WordPress 4.9 вече показва предупреждение към потребителите, когато имат достъп до редактора.

Той също така ще покава на потребителите полезни съвети и ще ги насочи към персонализиран CSS панел в персонализиращия инструмент.

Много потребители обаче имат достъп до редактора, не за да правят промени, а бързо да търсят код. Особено когато работят върху детски теми. За да помогне на тези потребители, редакторът ще показва накратко файлове и папки в страничната лента за по-лесно преглеждане на всички файлове в папката с теми.

Надяваме се, че от тази статия добихте добра представа за  новото в WordPress 4.9. Особено сме развълнувани от промените в персонализатора. А вас кое ви заинтригува?

Други публикации