+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Какво представлява онлайн маркетингът ?

Какво представлява онлайн маркетингът ?

Интернет-маркетингът (от англ. internet marketing) е практика, която използва всички аспекти на традиционният маркетинг в интернет, засягащи основите на маркетинга като цяло: цена, продукт, място и насърчаване на потребителите с цел продажба на продукт или услуга. Основната му цел е да се получи максимален ефект от потенциалната аудитория на даден сайт.

Както и в другите видове маркетинг, ключовите елементи на интернет маркетинга са:

Продукт или услуга, която вие попуяризирате на пазара, чрез онлайн канали. Това може да бъде конкретна личност, фирма, нов модел или други.

Предложение – уникалността на продукта или услугата, който предлагате ексклузивно, със или без отстъпка, допълнителен бонус или пакет услуги; нещо, което да донесе полза на клиента и с което се отличавате на пазара.

Целева аудитория – всички до които е адресирана офертата. Това може да са хора, таргетирани по определена възраст, област на интереси, професия, които търсят информация за подобни на вашия продукт и които сте длъжни първо да привлечете в сайта, а след това да превърнете в клиенти.

Конверсия – казано накратко, превръщането на аудиторията в ваш ресурс от клиенти.

Промоция – мерките и методите, които използвате за привличане на вашата целева аудитория за да се достигне максимална конверсия.

 

Интернет-маркетингът е най-съвременният вид маркетинг, който днес се използва от голяма част от компаниите, дори ако тяхната дейност не е пряко свързана с интернет. Факт е, че той е един от най-ефективните канали за продажби, отличаващ се с възможностите на широкия обхват от активни потребители, до които може да се достигне за минимално време. Въпреки че обикновено не са нужни големи материални ресурси за това, цената на отделни услуги нерядко може да надхвърли стойността на традиционните такива на маркетинг.

Важно предимство е и фактът, че онлайн маркетингът може да се измери възможно най-точно. Най-лесно е да се проследят статистиките за импресиите и  кликове (на линкове или банери). Съвременните статистически инструменти позволяват дори да се проследи поведението на потребителите във вашия сайт: кои страници се посещават, движенията на самата мишка, престой на страницата и къде са кликнали. И най-важното, вие може да проследите ефективността на всички ваши линкове, банери или дисплейни реклами и да разберете лесно кои са допринесли най-много за сайта. Цялата рекламна кампания – само с един поглед.
Основното, което трябва да се има предвид е спецификата на интернет аудиторията.Тя коренно се различава от тази на офлайн рекламата и се изисква специален подход.Това са активни и ангажирани хора, които целенасочено търсят точно определена информация.Те са опитни и прекалено агресивната реклама би могла да ги отблъсне.Вниманието, което ще ви бъде отделено е в рамките на секунди.Но пък от друга страна – това е времето за което трябва да успеете да привлечете и задържите вниманието им и да успеете да ги провокирате да кликнат на линка или банера, за да посетят целевата страница.С интернет аудиторията може и трябва да се общува директно: накарайте ги да кликват на банери и линкове, да участват в анкети, да оставят коментари, да дават рейтинг и не на последно място – да направят поръчка и да се свържат с вас.

 

ОСНОВНИ ВИДОВЕ ОНЛАЙН МАРКЕТИНГ И НЕГОВИТЕ ИНСТРУМЕНТИ

Оптимизация за търсещи машини (SEO): всичко, което е възможно да се постигне, за да привлечете потребители, търсещи подобни на вашите услуги в търсачките и успешното провокиране на техния интерес .На първо място – подобряването на структурата на вашия сайт, html кода, навигацията и съдържанието трябва да са такива, че ресурсите ви да са максимално удобни и информативни за посетителите, а не на последно място – и за търсачките. Популяризирането на сайта се състои в това, да се изградят правилно референтните връзки към него, да се прави редовен анализ и проучване на ключовите думи, важни за вашия бизнес. Ефективността на SEO оптимизацията, особено ако е разумна от финансова гледна точка, води до дълготрайни и стабилни, положителни резултати, но изисква време и усилия.

Контекстуалната реклама: специален вид реклама, която се появява до резултатите от търсенето, когато въвеждате съответните ключови думи. Тя също така може да се използва и в сайтове, с достатъчно висока посещаемост. Основните моменти тук са, че може да се настройва прецизно по няколко важни параметри: ключови думи, област, време от деня и дни от седмицата.Това я прави идеална в случай че, трябва да се постигне по тясно таргетирана аудитория, в определен период от време. За разлика от SEO, контекстната реклама може да проработи много по-бързо, контролира се прецизно (включително и от гледна точка на разходите) а и да се прекратява  веднага при нужда.

Банер реклама: разполага се на различни места, под формата на банери, тийзъри и друга информация. По-принцип тя има за цел да информира за основните продукти и услуги, за формирането на положителния имидж на марката, фирмата или компанията. Освен това, чрез кликовете с нейна помощ, може да се привлекат потенциални клиенти на сайта и на целевата страница.,

Директен маркетинг: това е инструмент, чрез който продавачът/производителят комуникира директно с целевата аудитория посредством директен призив към всеки член, лично.

PR-кампания: може би единственият метод, който може да се нарече напълно безплатен. Включва публикуването на статии или новини в новинарски и развлекателни сайтове. Едни от най-успешните подобни кампании са в следствие на публикуването на интересни и увлекателни текстове, тясно свързани с продукти или услуги на фирмите и марките, които са ги инициирали.

Вайръл маркетинг: всъщност това е термин за публикуването в социалните мрежи на клипове, игри, приложения, снимки и постове, които не съдържат пряка реклама,но са свързани в продуктите ви, услугите и особеностите на вашата марка или фирма.

Важното тук е, всичко това да бъде наистина интересно. Този метод работи сам за себе си, посредством потребителските действия на масовата публика: самите те споделят връзката към видеото или снимката , разпространявайки ги сред своите приятели и познати.

Изборът на  метод зависи от конкретния продукт или услуга .И, разбира се, вашата цел, аудитория и бюджет.В някои случаи са достатъчни един-два канала, в повечето – не повече от 3-4. Значителна роля играе и самата фаза на медийното планиране – разпределението на бюджета между различните видове реклама и техните срокове.

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.