+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Как да оптимизирате сайта за мобилни устройства

Как да оптимизирате сайта за мобилни устройства

services-mobile-marketingОптимизацията за мобилни устройства дава на вашия ресурс важни предимства. Ако все още не сте го направили, е време да го направите. Ето няколко факти, които показват, че пребиваването в мобилния интернет е от решаващо значение за вашия бизнес:

Сайтове, оптимизирани за мобилни устройства, се класират по-високо в резултатите от търсенето;

Повече от половината заявки за търсене в Google.com се извършват от мобилни потребители;

Трафикът на много рекламодатели се състои главно от посещения от мобилни устройства;

Потребителите са 5 пъти по-склонни да оставят неоптимизирани ресурси.

Уебсайтът ви е оптимизиран за мобилни устройства

Поставете се на мястото на потенциален клиент и влезте в сайта си от мобилното си устройство. Колко бързо се зареждат страниците? Лесно ли е да намерите информация за сайта?

Потребителят, който посещава сайта от мобилно устройство, трябва да може бързо да определи колко интересни са вашите предложения към него. В същото време, удобството на ресурса играе важна роля в решението да стане ваш клиент.

Оптимизацията на уеб сайтове за мобилни устройства означава внедряване на проста и ясна навигация, която ви позволява бързо да намерите желаното съдържание.

Разгледайте няколко характеристики на ефективен мобилен сайт:

Бързо изтегляне

Близо половината от потребителите напускат мобилния сайт, ако страницата се зарежда повече от 3 секунди. Минимизирайте съдържанието на времето, което се появява на екрана, за да можете лесно да се придвижвате от една секция към друга.

Лесна навигация

Малкият размер на екрана може да усложни търсенето на необходимата информация. Ако страницата трябва да бъде превъртана или мащабирана през цялото време, най-вероятно тя ще я напусне. За да направите търсенето на информация удобно, опростете менюто и го направете така, че съдържанието да е напълно видимо и текстът да може да бъде прочетен без увеличаване на скалата.

Лесно действие

Потребителите трябва да могат лесно да извършват действия на сайта, като например да се свържат с вас, да намерят продукт или да направят покупка. Намалете броя на стъпките за попълване на формуляр и извършване на транзакция.

Оценете скоростта на изтегляне на вашия ресурс и нивото на оптимизация за мобилни устройства, както и получавате персонализирани препоръки.

Дизайнът на сайта съответства ли на бизнес целите ви?

Ефективността на сайта зависи не само от скоростта на изтегляне и лесната навигация, но и от пригодността на вашите бизнес цели.

За да оптимизирате правилно сайта си за мобилни устройства, помислете за бизнес приоритетите си. Какви действия трябва да се извършват върху ресурса? Закупуване на конкретен продукт? Попълване на формуляр за обратна връзка? Когато ясно посочите какво искате от посетителите на сайта, е по-вероятно да получите желания резултат.

Когато разработвате дизайн на уебсайт за мобилни устройства, фокусирайте се върху маркетинговата си цел, така че потребителите да могат да предприемат правилните действия възможно най-лесно. По-долу са дадени препоръки за конкретни цели:

Увеличете продажбите онлайн

Опростете навигацията. Оптимизирайте менюто, използвано на сайта. Текстът трябва да бъде лесен за четене без мащабиране.

Направете наличната информация. Добавете падащи изображения на продукти, за да улесни купувачите да ги изберат.

Опростете поръчката си. Поставете бутоните и връзките на видно място. Минимизирайте въвеждането на информация, използвайки данни за профила.

Въведете възможността да продължите да работите с друго устройство. Ако потребителите могат да се върнат в кошницата с продукти на компютъра, е по-вероятно те да завършат покупката.

Увеличението на броя на обажданията

Добавете бутон или връзка към сайта. Не очаквайте потребителите да търсят или запомнят телефонния ви номер.

Убедете потребителите да се обадят във вашия офис. Добавете интерактивен телефонен номер или съответния бутон на всяка страница от сайта.

Не разсейвайте вниманието на посетителите. Поставете допълнителна информация на по-малко видими места, за да се фокусирате върху поканата за повикване.

Привличане на потенциални клиенти

Опростете формата. Уверете се, че те лесно се отварят и запълват на сензорния екран.

Избягвайте мащабиране и превъртане. Размерът на формуляра трябва да съответства на размера на екрана, в противен случай данните могат да се въвеждат с грешки.

Прегледайте добавените полета. Информацията, която желаете, трябва да е лесна за получаване и проверка. Предупреждавайте потребителите за празни полета.

Привличане на посетители в магазина

Поканете клиенти в магазина. Публикувайте цялата необходима информация, която ще доведе до вас купувачи. Добавете на всяка страница на сайта карта, бутон за търсене на най-близкия клон или маршрут, както и информация за работния график.

Ограничете количеството съдържание. Добавете само информацията, която ще убеди потребителите да посетят магазина ви.

Не добавяйте прекалено много информация. Информацията за промоции може да привлече клиенти в магазина, но да направи навигацията трудна.

Съхранение и предоставяне на информация

Опростете навигацията. Използвайте минималистичното меню и големия печат, за да улесните потребителите да намерят необходимата информация, преди да направят покупка. Намалете броя на елементите от менюто за лесна работа на малък екран.

Координирайте работата на различните версии на сайта. Дългосрочните решения за закупуване често показват, че клиентите търсят информация за различни устройства. Възможността за запазване на избрани елементи и продължаване на работата с друго устройство ще увеличи вероятността за покупка.

Добавете връзка към главната страница. Опростете връщането към главната страница за тези, които са направили много навигация в сайта.

Работа с уебмастъра

Съществуват различни подходи за оптимизиране на сайта за мобилни устройства, уебмастъра ще ви помогне да изберете подходящия вариант за проектиране и внедряване.

Повечето собственици на компании предпочитат адаптивен дизайн, благодарение на който ресурсът се адаптира към размера на екрана, резолюцията и типа на устройството. Можете също така да създадете две версии на сайта – за компютри и мобилни устройства. Препоръчваме ви да се свържете с уеб администратора BEKYAROV.NET и заедно да определите опцията, която отговаря на бизнеса ви, целите на сайта и ресурсите на разработчиците.

Други публикации