+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Как да създам ефективен QR код, който ще се следва?

Как да създам ефективен QR код, който ще се следва?

qr-code

Какво представлява QR кодът- тази тенденция се появи в мобилния и уеб маркетинг.С бързи темпове този инструмент заменя предшественика си – баркода, съдържащ до 4 хиляди знака вместо 250.

В маркетинга това е един от най-удобните начини за взаимодействие с вашата аудитория.

Какво представлява QR кодът, историята на появата и популярността му

QR Code е съкращение от английския език Quick Response, което означава „бърза реакция“. Необходимостта от него възникна през 80-те години, когато предишният аналог на QR кода не можеше да отговори на високите изисквания в японската индустрия. Изобретяването на такъв инструмент е било необходимо на японците за маркиране на автомобили.

На първо място, QR кодът беше необходим за съхраняване на голямо количество информация в него. И така, японската компания Denso Wave през 1994 г. представи на света двуизмерен баркод. Опитите да бъде популярен преди 2011 г. не донесоха резултати, тъй като мобилните устройства нямаха непрекъснат достъп до глобалната мрежа и камерите не се различаваха извън техните възможности.

Статистика за растежа на използването на QR кода 2018-2024

Според проучване беше предсказано, че през 2020 г. около 11 милиона домакинства ще трябва да сканират QR код. Това би означавало увеличаване на използването на QR кодове в сравнение с 9,76 милиона домакинства през 2018 г.

Пандемията отвори вратата към огромния успех на безконтактната технология (QR код като водещ играч). Очаква се безконтактната търговия да придобие голямо разпространение. Според доклад на Gartner, 80% от услугите за поръчки, плащане ще станат безконтактни до 2024 г. И, разбира се, технологията за QR-кодиране ще им помогне за това.

Ръстът в използването на QR код се увеличава през годините. Според данните на Bluebite от 2018 до 2019 г. е регистриран следният скок в използването на QR кода:

 • 28% увеличение на покритието на QR кода;
 • 26% увеличение на броя на взаимодействията;
 • 35% увеличение на броя на взаимодействията с един обект.

Още по-интересно е да се наблюдава увеличаването на броя на взаимодействията с един обект. Това означава, че хората сканират един и същ QR код повече от веднъж. Това говори за полезността и доверието на потребителите в QR кодовете. И, разбира се, за тяхното бъдеще.

Купони и целева аудитория на QR кода

Едно от най-популярните начини за плащане е предлагането на купони за отстъпка в печатни рекламни материали. И така, през 2017 г. са получени около 1,7 милиарда купони с помощта на QR кодове, а през 2018 г. – около 3,27 милиона. Смята се, че до 2022 г. около 5,3 милиарда купона ще бъдат изплатени с помощта на QR кодове. Впечатляващо, нали?

Кои възрастови групи са хората, които сканират QR кодове? Най-вече на възраст между 24 и 54 години.

Според проучване на Scanlife от 2015 г. възрастовата група с най-висок процент на хората, сканиращи QR кодове, е била на 34-44 години.

Оттогава функциите за сканиране на QR код са добавени към популярни приложения сред по-младото поколение като Snapchat, Pinterest и WeChat. Това показва, че възрастовото разпределение през 2021 г. вероятно ще се измести към по-младото поколение.

Къде мога да използвам QR кода

Нека помислим защо трябва да създаваме QR кодове? За много цели. Сега те се използват в бордните карти. В Китай възрастните хора получават значки с кодове, за да могат да се върнат у дома, ако се изгубят или забравят данните си. Японците и австрийците оставят баркодове върху надгробните плочи, за да получат бързо информация за починалия. А корейците могат да поръчват храна директно от станцията на метрото, като използват виртуална витрина с QR код.

В маркетинга използването на QR кодове помага:

 • Популяризира марката, увеличавайки нейното разпознаване;
 • Разширява аудиторията на уеб ресурса чрез изпращане на нови потребители директно към описанията на продуктите или формуляра за регистрация на сайта;
 • Предоставя актуална информация за промоции и специални оферти;
 • Отваря продуктов каталог;
 • Изпраща съобщения за актуализирани продукти и получавайте обратна връзка от потребители в SMS маркетинга;
 • Проследява показателите за активност на страницата с ресурси;
 • Предоставя на партньори и клиенти чрез QR код информация за контакт за комуникация, възможност за обаждане;
 • Сравнява цените на стоките на различни платформи за търговия;
 • Отваря карта с местоположението на офиса на собственика;
 • Предлага да се инсталира приложението, така че клиентите да не се налага да губят време за ръчно търсене;
 • Насочва потребителите към социалните мрежи, ако се интересуват от продукт, услуга и искат да получават актуална информация за тях;
 • Предоставя разписки за плащане;
 • Настройка за wifi.

Къде е полезно да се използва QR кода?

Активните потребители на социалните мрежи оценяват простото и удобно използване на ресурсите. Ето защо е полезно да научите как да направите QR код за връзка към профил – например страница във Facebook.

Защо имате нужда от QR във Facebook?

В QR кода на връзката към профила на страницата във Facebook данните за участника в сайта ще бъдат криптирани. Четецът на QR код ще пренасочи потребителя към страницата на профила. Това е удобно, защото:

Ви позволява бързо да обменяте контакти;

Осигурява взаимодействие с публиката;

Дава възможност незабавно да запознае клиентите с вида дейност на субекта, списъка с услуги или продукти.

Можете да шифровате както личния си профил, така и бизнес страницата си на страницата си във Facebook. С този инструмент за промоция можете да показвате допълнителна информация – връзки, изображения, текст и т.н.

Изводи

QR код (бърз отговор) – Модифициран баркод със страници с бърз достъп до полезна информация.

До 2024 г. 80% от услугите за поръчки, плащане ще станат безконтактни. И, разбира се, технологията за QR-кодиране ще им помогне в това.

QR кодът се използва и в социалните мрежи, видеоклипове и инфографики, за криптиране на цифрови подписи, в образователни процеси и институции и др.

Не се препоръчва да публикувате QR код по електронната поща, тъй като курарите на екрана на смартфона са просто картина, която не може да бъде сканирана от вашето устройство. Препоръчително е да използвате QR код с букви, ако те са предназначени за отпечатване или допълване на основна информация.

Други публикации