+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Качествените уеб сайт и SEO оптимизация незаменими за всеки успешен съвременен бизнес

Качествените уеб сайт и SEO оптимизация – незаменими за всеки успешен съвременен бизнес

С масовото навлизане на интернет в живота на хората, през последното десетилетие стана наложително фирмите да разработят и поддържат свой уеб сайт, който да ги представя пред потенциалните и реалните им клиенти. В какъвто и сектор да развивате вашия бизнес, със сигурност един от най-важните атрибути за рекламата му е страницата, посветена на дейността ви. Истината е, че ако искате да стигнете до вашите потребители, не е достатъчно само да съществувате. За да узнаят колкото се може повече хора за вас, трябва да поддържате страница в глобалната мрежа. Но и това не стига. Бъдете сигурни, че ако потребителите не ви познават като бизнес фигура, а просто отворят вашия сайт случайно или след умишлено търсене, то първото им впечатление от  него ще е равнозначно на първото впечатление за вашата фирма като цяло. И ако в реалния живот външният вид на човека определя първото  и най-важно мнение, то в съвременния бизнес нивото, на което е създаден и поддържан уеб сайта, показва дали можем да се доверим на фирмата, която рекламира дейността си чрез него, или не.

За щастие, съвременният уеб дизайн се развива с темповете на бързо растяща гъба по време на дъжд! IT специалистите разполагат с огромен набор от инструменти, чрез които като с магическа пръчица да превърнат сайта ви в онлайн местенце, на което хората да искат да се връщат пак и пак. Отдавна вече са забравени сайтовете, които зареждат едва-едва, имат скучна графика, подредени са хаотично, навигацията в тях е почти мисия невъзможна и изглеждат като създадени от самодеец. Днес има достатъчно начини и екстри, които да превърнат вашия уеб сайт в уникален продукт, който да ви представя по-най блестящия начин пред обществото.

Много важно е страницата ви да може да се отваря и разглежда еднакво бързо и добре на всички възможни налични високотехнологични устройства. Тъй като съвременните хора имат достъп до интернет не само през компютър, но и през таблет, телефон, смартфон…, то трябва да направите така, че сайтът ви да сработва на всеки един от тях, без значение от големината на екрана му. Все още се срещат сайтове, които изглеждат прекрасно, когато ги отвориш през домашния си компютър, но когато сърфираш през друг вид устройство, ти се иска да имаш поне още чифт ръце, за да можеш да навигиращ из подменютата. Този проблем се решава чрез използването на адаптивен (респонсив) дизайн, който прави така, че сайтът ви да се разглежда еднакво добре и на настолен компютър, и  на смартфон. За да имат потребителите ви истински вълнуващо преживяване по време на престоя си във вашия сайт, на помощ идва материалният дизайн, който съчетава минимализма и чистите форми на плоския дизайн с дълбочина и сянка в графиката. Други модерни и полезни елементи са дългите сенки, анимациите, призрачните бутони,  ярките цветови схеми, по-големите фонови изображения.

Преди да покорите напълно интернет пространството и сърцата на клиентите си, обаче, трябва да направите така, че сайтът ви да стане видим в огромния океан, наречен глобална мрежа. Ако някога ви е била необходима информация за бизнес продукт в интернет и сте отваряли страница след страница резултатите от търсенето ви, знаете, че не винаги първите предложения са най-подходящите за вас или тези, които ви вършат работа. Но… Понякога дори не стигате до това, което би ви устроило най-много само защото преди това нещо друго е грабнало вниманието ви или ви е омръзнало да цъкате върху резултатите от търсенето и сте избрали това, което е излязло по-напред в тях. Точно с този проблем се занимава набиращата все повече популярност SEO оптимизация. Зад този странно звучащ термин всъщност се крие нещо много полезно – оптимизиране на интернет сайтовете по начин, който да ги изстреля на челно място при потребителско търсене в интернет. Тъй като в България най-популярната и често използвана търсачка е Google, то можем директно да говорим за Google оптимизация. Сигурно се чудите според какви критерии се определя на кое място при търсене ще се появи вашия сайт. Google използва различни инструменти, които измерват онлайн репутацията на сайтовете и според това ги предлага на потребителите на по-челна позиция при търсене.

В  интернет съществува голяма база от сайтове, в които се създават класации на различни други сайтове. Има огромно количество онлайн базирани каталози, в които вашият сайт може да си намери място. Повечето от тях обаче не биха ви донесли никаква практическа полза. Хубаво е страницата вида присъства в няколко директории, които наистина са ключови (SEO специалистите добре знаят за какво става въпрос) и които ще я придвижат доста нагоре в списъците на  търсачките. Колкото по-убедителен пред Google изглежда сайтът ви и колкото по-успешно си създаде  репутацията на гореща интернет точка, толкова по-добре.

Добре ще е да намерите сайтове на сходна тема, за да можете да си обменяте линкове. Google използва т.нар. паяци (ботове), които на определени периоди от време правят индексиране на уеб сайтовете и проверяват настъпили ли са промени в тях. Т.е за да бъде вашият сайт индексиран, ще трябва най-напред да сте свързани с поне един друг индексиран  сайт, който ще препрати ботовете и към вашата интернет страница, и на второ място ще трябва периодично да променяте по нещичко в съдържанието. SEO специалистите могат да индексират сайта ви и ръчно.

Освен това Google харесва и класира на челни позиции малките, статични и добре подредени сайтове. Ако сайтът ви е по-голям,  задължително е да има изградена карта (sitemap). Заедно с избрания от вас специалист по SEO оптимизация ще прецените конкурентните сайтове, ще прецизирате ключовите думи, по които потребителите ще намират страницата ви в интернет и след няколко месеца със сигурност ще дръпнете нагоре в класациите на търсачките. А това ще се отрази благотворно на целия ви бизнес!

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.