+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

SEO оптимизацията защо е полезна за вашия бизнес?

SEO оптимизацията – защо е полезна за вашия бизнес?

SEO оптимизация е компютърен терми, идващ от английски, където абревиетурата SEO  означава search engine optimization или преведено на български – оптимизация за интернет търсачки. В България  най-популярната търсачка е Google, така че когато говорим за оптимизация на местно ниво, можем спокойно да използваме синонима Google оптимизация. Иначе в световен план са много използвани и Yahoo!, AltaVista, Ask.com, Alexa, Microsoft и някои други по-малки търсачки.

Динамично променящата се бизнес среда налага не само да поддържате изпипан до последния детайл сайт, който да предлага на потребителите полезна и интересна информация, съчетана с интуитивни менюта и красиво оформление. Важно е този сайт да е видим от търсещите информация по определени ключови думи. Това се постига чрез оптимизирането на сайта, така че той да попадне на възможно по-челна позиция в интернет търсачките, а най-добре – на първо място. Естествено, всеки собственик на сайт иска страницата му да е забележима, а това налага наемането на добър SEO специалист, който да се погрижи за онлайн репутацията на вашата страница. В противен случай, колкото и финанси да сте вложили в направата на сайта си, ако той се появява на 3-4 страница при търсене, можете да се сбогувате с мечтите си да го видят колкото се може повече потребители!

И така! Решили сте да оптимизирате сайта си. Трябва да знаете, че това не е процес, който става като с магическа пръчица. Необходими са доста настройки и действия от страна на SEO специалиста, когото сте наели, за да започне сайтът ви да изскача на челна позиция в търсачките. Ключовите думи тук са спокойствие, търпение, плавност, сигурност. Понякога необходимото време може да е между няколко месеца и година. Но пък усилията ви със сигурност ще бъдат възнаградени.

Много важно е преди да стартирате процеса по оптимизацията, да сте наясно какви ще бъдат ключовите думи, според които ще се класира сайтът ви в търсачките. Имайте предвид, че колкото по-малка е конкуренцията на думите, толкова по-бързо и лесно ще протече всичко. Ако обаче ключовите ви думи са популярни, то оптимизацията със сигурност ще отнеме повече време и ще протече по-трудно. И тук зависи на какъв SEO специалист сте попаднали. Добрите професионалисти поддържат множество сайтове, голяма част от които функционират само и единствено, за да препращат към други страници, т.е. да вдигат рейтинга на реалните сайтове, които поддържат.

  Как ще протече процесът по SEO оптимизацията на вашия сайт?

Условно SEO оптимизацията на даден сайт може да се радели на три етапа.

Първият етап е  т.нар. вътрешна оптимизация. През този период  специалистът ще коригира някои детайли, които не са забележими за потребителите, но са значими за търсачките. Google например има доста критерии, по които оценява интернет страниците, затова е важно вашата да е статична, малка и добре изградена. Необходимо е да се обърне специално внимание на използвания код, структурирането, подреждането на заглавията и подзаглавията.  Задължително е страницата ви да е валиден HTML документ, добре подреден и лесно четим. За големите сайтове с много подкатегории е важно да имат изградена карта (sitemap), която да включва линковете, сочещи към важните страници от сайта ви. Би помогнало и трансформирането на URL (адреса на сайта) в т.нар. „приятелски” формат. Естествено, това е моментът да се помисли за  конкуренцията, да се направи статистика на посещаемостта на сайта в сравнение с други подобни страници, да се прецени каква е търсената аудитория, какъв е нейният потребителски профил, т.е тук е важно да се прояви усет и далновидност.

Следващата стъпка е външната оптимизация на сайта. Тя касае съграждането на онлайн репутацията на вашата страница. В интернет има огромна база от сайтове, в които се подреждат списъци и класации на други сайтове.  Съществуват множество онлайн каталози, в които сайтът ви може да попадне. Голяма част от тях обаче не носят никаква реална полза при оптимизацията. Важното е да знаете, че има няколко наистина важни директории (добре познати на SEO специалистите), в които е хубаво сайтът ви да фигурира и които ще ви изстрелят доста напред в класациите на търсачките. Необходимо е сайтът ви да е убедителен пред Google, да изглежда „горещ”, така че той да го класира на колкото се може по-челна позиция.

При оптимизацията на сайтове се използват и все по-набиращите популярност социални мрежи. Например в Google+ има инструмент, наречен „+1”, който дава резултати, свързани със съдържанието на дадена страница, при наличието на сходни ключови думи. По този начин търсенето се персонализира, съответно започва да играе по-голяма роля човешкият фактор. Социалните мрежи израждат социалния авторитет на сайта ви пред търсачките, а това автоматично означава и по-високо място в ранковете.

Хубаво е да откриете сайтове с подобна тематика, за да си обмените линкове. Google  разполага с т.нар. паяци или ботове, които периодично индексират интернет страниците и проверяват дали има промени в тях. Т.е за да бъдете индексирани, ще трябва, първо, да имате връзка с поне един сайт, който е индексиран, за да препрати паяците и към вашата страница, и, второ, да правите промени в съдържанието от време на време. Ако ли не – може да индексирате вашия сайт и ръчно.

Не на последно място, сайтът ви трябва да е информативен, да е полезен за потребителите, ключовите думи да се употребяват периодично в текста и задължително да намират място в началото на страницата ви. Колкото повече текст имате, толкова по-добре. Имайте предвид, че изображенията са приятни за окото, но текстовете, които са част от тях, не се разпознават от паяците и съответно не ви вършат работа. Текстът е този, който ще изведе на преден план важната информация като имена, съдържание или линкове.

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.