+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Мета тагове за сайта

Мета тагове за сайта

graph-monitor

Видове мета тагове и техните задачи, особено запълване и готови шаблони.

Мета таговете са част от HTML код на софтуера, затворен между маркер <head> … </ head> (заглавие на страница). Тези атрибути не са задължителни: Те не се виждат от потребителя, а предоставят конкретна информация на търсачката (описание, заглавие, ключови думи и т.н.).

Задачи с мета тагове

Мета таговете изпълняват няколко важни функции:

Те засягат начина, по който страницата се показва в индекса (изход) и каква позиция заема.

Те помагат за популяризирането на ресурса до най-подходящите за заявките ви за целевата аудитория. Позволете на потенциалния посетител да види необходимата информация в резултатите от търсенето, като направи описанието възможно най-информативно.

Те фиксират данните на страницата, помагат правилно да показват информацията, коригират индексирането (анализират сайта и го въвеждат в базата данни за по-късно включване в изданието).

Сега мета таговете нямат силно влияние върху промоцията, но все още се вземат под внимание при оценяването им от търсачките. При равни други условия се дава предпочитание на ресурса с добре оформени маркери.

Мета тагове за SEO (оптимизация за търсачки)

Това включва три маркера: Заглавие, описание, ключови думи. Тези атрибути информират робота на търсачката за сайта, което помага за правилното определяне на предмета на ресурса и класирането (сортирането) на изданието. Следователно, когато създавате мета тагове, уеб разработчиците задължително използват ключови думи (думи и фрази, които целевият потребител влиза в лентата за търсене, за да намери необходимия ресурс).

Заглавие

Заглавието на страницата. В индекса това е голяма синя връзка към сайта, в раздели на браузъра – името.

Как да се запълни

Атрибутът трябва да съдържа основни ключови думи и конкурентни предимства. Важно е потребителят веднага да разбере какво предлагате и защо този ресурс ще му подхожда. Основната трудност е да се постави необходимата информация в границата от символи, която е ясно определена от търсачките. Google има максимум 70 (12 думи), а Yandex има 80 (15 думи).

Например:

Като се има предвид: Ключови думи „купи стол“, „купи стол евтини“, „купи удобен стол“
Лошо заглавие: Купи стол. Купете си удобен стол, си купите евтин стол
Успешно заглавие: Как да си купите удобно кресло евтино с доставка и да получите 15%  отстъпка?

В първия случай – повторно спам (свръх предлагане на ключови фрази), нечетливи изречения от гледна точка на потребителя. Втората версия на мета маркера комбинира всички необходими ключови думи в логическа последователност и показва конкурентното предимство на компанията (отстъпка).

Описание

Кратко съобщение „на страницата“ в резултатите от търсенето. Няколко кратки изречения, които използват ключови думи (не всички – най-значими) на дадена страница. Препоръчителната дължина на мета маркера е 160-200 знака.

Мета тагове

Заглавие и описание се съставят отделно за всяка страница на сайта, защото Всички раздели трябва да имат свой собствен списък от ключови фрази, съответстващи на предмета и съдържанието.

С помощта на описание на мета име от робота за търсене, описанието на страницата е фрагмент. Появява се в резултатите от търсенето под заглавието.

Ако атрибутът не е попълнен или не е формиран съгласно правилата (ограничението на знаците е значително надвишено, повторното изпращане на спам), търсещият робот автоматично създава описание, което „събира” на парчета фразите на страницата. Резултатът не е много привлекателен и не продава.

Как да се запълни

Данни: Магазин за продажба на книги; ключови думи „интересна книга“, „купи книга“
Лошо Описание: Книгите отдавна са сред най-близките „приятели“ на човека. Интересна книга помага да се премине времето, дава полезни знания, разкрива забавни факти, събужда емоции. Затова си струва да помислим за закупуване на книга в нашия магазин.

Удачно описание: Нуждаете се от интересна книга? В нашия магазин – богат избор от теми: От високо специализирана литература до световни бестселъри. Тук можете да си купите книга с доставка в рамките на 1-5 дни в който и да е регион на България. Първите клиенти – 10% отстъпка.

Първият вариант не е съставен специален мета маркер, а част от статията, взета от страницата. Може би потребителят се интересува от четенето на литературния текст, но като се позовава на търсачката, той би предпочел да получи отговор на конкретна заявка за покупка. Следователно, мета таговете за втория тип сайтове са по-атрактивни: Те веднага дават представа за това какъв асортимент и какви предимства предлага магазинът.

 Ключови думи

Указва на ключовите думи на робота за търсене, под които „заточеното“ съдържание. Роботът за търсене проверява фразите в съдържанието на страницата с тези, посочени в този етикет, и взема предвид резултатите в бъдеще, когато определя позицията на ресурса.

Сега търсачките не дават на този атрибут такава тежест, както преди. Но правилното му използване няма да е излишно.

Как да се запълни

Използвайте 3-6 ключови думи, фрази, разделени със запетаи. Прекомерната употреба може да се разглежда от търсачката като perepam – по-просто казано, това е твърде често и неестествено използване на ключови думи в текстови и мета тагове, за да се приведе тази или онази страница на върха.

За търсачката това е голямо зло, защото се опитва по всякакъв начин да подобри резултатите от търсенето. Това е особено вярно за двете най-популярни търсачки: Yandex и Google. Списъкът трябва да включва само заявки на страницата, които са оптимизирани за текст, имена на продукти и т.н.!

Други публикации