+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Няколко стъпки за по-бърз Wordpress сайт

Няколко стъпки за по-бърз WordPress сайт

wordpressФакт: 1 секунда забавяне води до 7% по-малко реализации и с до 11% по-нисък трафик. А вие не искате подобен срив нали?

Скоростта на зареждане на сайта ви е от голямо значение както за SEO оптимизацията му, така и за всичките му посетители. Бавната скорост кара търсачките да класират e-бизнеса ви на доста далечна позиция и задължава потребителите да го напуснат. Със сигурност това не ви устройва и не искате бизнеса Ви да губи пари повече.

НЕ карайте вашите потенциални клиенти да чакат!

Нормалното зареждане е около 2, 3 секунди. Ако Вашият WordPress сайт зарежда за повече, то е време да ви запознаем с няколко стъпки за по-бърз сайт.

1. Спрете се на бърз и надежден хостинг доставчик.

Хостинг услугата, която използвате за сайта си, играе наистина значима роля за скоростта на зареждане. Ако използвате хостинг компания, която не обновява хардуера и софтуера си поради някаква причина и се отнася немърливо към сайтовете на клиентите си, то е напълно нормално сайта ви да изостава спрямо всички останали и да зарежда прекалено бавно.

Потърсете добра хостинг компания с доказано име и качество, с която ще постигнете нужните резултати.

2. Изберете някоя семпла и оптимизирана WordPress тема.

Не се отнасяйте с пренебрежение към визията на своята страница, защото това е първото нещо, което прави впечатление на клиентите ви.
WordPress темата е много важна за скоростта на вашия сайт и не бива да забравяте това. Избирайте теми, които са оптимизирани и не натоварват системата излишно. Най-често такива са платените теми, но определено си струва да вложите нужните средства в тях.

След като изберете подходящата тема , не заливайте страниците си с елементи/секции/плъгини. Всеки от тях има различно натоварвано, спрямо това какво е неговото предназначение.

Покажете на потребителите само това, което смятате за най-необходимо и не превръщайте сайта си в нещо крещящо и безвкусно. Колкото е по-семпла и изчистена една тема, толкова повече потребители ще привлечете.

3. Използвайте кеширащ плъгин.

WordPress много чесо са “динамични”, т.е. те се създават всеки път, когато някой посети някоя страница на вашия сайт. За да се създадат, то WordPress е нужно да започне процес, който да намери необходимата информация, да я събере и да я покаже на посетителите.

Този процес е създаден въз основа на много стъпки за изпълнение и доста утежнява функционирането на сайта ви.. Заради това ви предлагаме инсталацията на кеширащ плъгин.

Кеширането би могло да ускори Вашия сайт от 2 до 5 пъти. Плъгините, които определено са най-добри са W3 Total Cache и WP Fastest Cache. Има и хостинг услуги, предлагащи активирането на Memcached сървър, който може да бъде използван заедно с W3 Total Cache. Определено разултатът ще ви хареса.

4. Направете оптимизация на изображенията, които използвате в сайта си.

Важно е картинките, които сте избрали за сайта Ви, да бъдат с прилично малък размер, за да не натоварват излишно. Не лоша идея е да използвате този плъгин за оптимизация на всички картинки.

5. Оптимизирайте базата данни.

Този процес може да бъде реализиран и ръчно, но доста сложно и определено не е за всеки. За ваша радост, на лице е разработен плъгин, който върши това вместо нас.

6. Включване на Hotlink защита.

Ако качвате добре изпитано и авторско съдържание, то истината е, че рано или късно някой ще реши да го открадне. Най-често крадецът-сайт зарежда вашите изображения директно от сайта ви, което изразходва вашия трафик, без вие да печелите нищо.

Ако искате да спрете подобни кражби, бързо добавете този код във вашия .htaccess файл:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?yourdomain.com [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC] RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]
ВАЖНО: Трябва задължително да промените yourdomain.com с Вашия домейн.

7. Активирайте LazyLoad за Вашите изображения.

При LazyLoad, сайта ви ще зареди само изображенията, които са във частта, която се вижда. Когато потребителят разлиства страницата, то чак тогава ще се заредят всички картинки. Това не само ще ускори зареждането на сайта Ви, но ще Ви спести и трафик. А какво по-хубаво от това?

8. Ограничете значително броя на съхраняваните версии на статиите си.

WordPress често запазва по няколко версии на публикациите, които правите.
Това е добре, ако желаете да възстановите статията си в предишния вариант. Но когато сте готови със статията и я публикувате, то съхраняването на тези версии вече нямат смисъл.

Бихйте могли да ограничите броя на съхраняваните версии на публикациите ви, като просто добавите този ред във вашия wp-config.php:

define( ‘WP_POST_REVISIONS’, 4 );

Чрез него, вие обявявате, че желаете да притежавате не повече от 4 версии за една публикация, което е съвсем разумно.

9. Направете оптимизация началната си страница.

Началната страница е най-важната част от сайта ви и тя определя дали даден потребител ще се задържи в него. Предлагаме ви няколко неща, които можете да направите, за да си направите една идея по-бързо зареждане на тази страница:

Показвайте превю на всяка статия;
Намалете броя на публикациите на страница (между 5 и 7 поста на страница);
Отървете се от излишните плъгини и екстри от страницата;
Направете страница семпла и ясна. Читателят е там, за да се информира или закупи продукт и услуга от вас, а не да се натъква на 1000 плъгина на началата ви страница. Това само ще го отегчи и може и никога да не ви стане клиент.

10. Използвайте HTTPS криптирана връзка.

Възползвайте се от HTTP/2 (ако доставчикът Ви го поддържа).
Направете инсталация на SSL за Вашия сайт. Използването на HTTPS вече помага доста и при индексирането в търсачките. Инсталирането на SSL вече се случва с два клика и то без да плащате. Ако Вашият хостинг доставчик поддържа HTTP/2, то за да се радвате на предимствата на новия HTTP протокол, е нужно да използвате HTTPS протокола за връзка между сървъра и потребителя. Новият протокол намалява значително броя връзки, направени към сървъра, като така се пести много време.

Други публикации