+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Оптимизиране на WordPress в няколко бързи стъпки

Оптимизиране на WordPress в няколко бързи стъпки

Тъй като WordPress е най-популярната и леснодостъпна система за управление на съдържанието, е много вероятно да се наложи да работите с нея. Но не се стряскайте – работата с тази платформа е лесна, особено ако имате систематизирана нужната информация за началните стъпки в качването и оптимизацията на публикация. Ето ги и тях: 

Качване на публикация

 • Препоръчваме ви да си свалите SEO плъгина за WordPress – Yoast SEO. С него се работи лесно и безспорно е от помощ при оптимизирането на сайтове.
 • В административния панел на сайта си отидете с мишката до „Публикации“ и след това кликнете на „Добавяне“. В полето за заглавие напишете заглавието си, а в полето за текста – текста.
 • Добре е да имате до 3 вътрешни връзки в публикацията си, но можете да добавите и външни, стига да са полезни за читателите ви.
 • Ако искате да добавите изображение, поставете курсора върху мястото, където искате да е изображението, кликнете върху „Добавяне на файл“ и после върху „Избор на файл“. След като направите настройките, които искате, кликнете върху „Вмъкване в публикацията“. Съветваме ви да компресирате изображенията, за да ги направите по-леки и така страницата ви да се зарежда по-бързо и да се класира по-добре в търсачките.
 • Ако искате да сложите категория на публикацията, можете да го направите, но не е задължително. Ако го сторите, WordPress ще създаде страници с различните категории за по-голямо удобство на читателите и на търсачките. Поставянето на етикети също не е задължително, а е по ваша преценка.
 • Преди да публикувате своя текст, можете да го прегледате чрез бутона „Преглед на промените“, за да сте сигурни, че всичко е наред.
 • Ако искате само част от текста ви да е видим, сложете мишката там, където искате да свършва видимата част и натиснете бутона „Вмъкване на етикет – Прочетете повече“.

Оптимизация на публикацията

 • В по-долната част на страницата „Редактиране на публикация“ ще видите раздела „Yoast SEO”. Ако не го виждате, проверете дали сте инсталирали правилния плъгин или се уверете, че в „Настройки на изгледа“ „Yoast SEO” е маркирано.
 • В „Редактиране на извадката“ във въпросния плъгин ще видите поле „SEO заглавие“ – там въведете вашето заглавие – title tag. Включете в него по естествен начин думата, която оптимизирате, или фокусната ключова дума, следвана от марката ви или вашия уеб сайт. Трябва да се вместите в рамка от 40 до 65 знака.
 • В поле „Meta описание“ се въвежда meta описанието на страницата ви или кратко обяснение за какво става дума в нея. И тук е добре да вкарате ключовата си дума, но отново трябва да звучи естествено за текста, защото той ще бъде прочетен от потенциалните ви клиенти. Тук рамките за дължината на текста са от 70 до 156 знака.
 • В „Кратък адрес“ можете да промените адреса, зададен за вашата публикация. URL адресът трябва да е кратък и да съдържа ключовата дума.
 • Заглавният таг също е особено важен, защото казва на търсачките за какво става дума в материала. Не го пренебрегвайте.
 • За оптимизиране на изображение във визуалния редактор, кликнете върху въпросната картинка, изберете „Редактиране“, попълнете полето „Алтернативен текст“ и завършете с „Обновяване“.
Други публикации