+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Платени начини за популяризиране

Платени начини за популяризиране

services-payperclickНасочена реклама

Плюсове

Цел – автоматизирана. Необходимо е веднъж да настроите качествена реклама и просто да контролирате индикаторите. Удобен за поддържане на отчитане и анализи.

Ниска цена – можете да тествате няколко рекламни послания и да деактивирате неефективни.

Минуси

Целта трябва да може да се конфигурира. Освен това изборът на публиката в Instagram е по-голям риск от разходване на допълнителни пари. Понякога една реклама отговаря на всички правила на сайта, но тя все още се отхвърля. Невъзможно е да се свържете с техническата поддръжка – тя просто не отговаря.

Блогъри

Плюсове

Блогърите са най-лесният и бърз начин да достигнете до вашата аудитория. Те особено помагат за популяризирането на нови, сложни и неразбираеми продукти за масите. Така че можете да обясните на прост език същността на проекта и неговата стойност на мястото на събиране на точните хора.

Блогърите се уважават от своите абонати, слушат ги, консултират се с тях, имитират ги. Ако такъв блогър препоръча вашите продукти или похвали качеството на услугата, можете бързо да получите резултата под формата на качествени абонати и продажби.

Минуси

Трябва да потърсите добри блогъри, да ги проверите за измама, следете тона на публикациите – може да работите в същата ниша, но това е вашият продукт, който не му подхожда.

Дори внимателната подготовка не гарантира, че всичко ще протече гладко. Блогърът може да вземе парите и да ви поведе към пропастта, да  забави публикуването на вашата компания или може да се удвои всички финансови загуби – и всичко това ще падне на вашите плещи. Имаше ситуация, когато направена публикация от блогър е използвал, за да рекламира конкурентна компания.

Има повече добри и отговорни блогъри, но е по-добре да заложите на сигурно място и да съставите договор. Това между другото също не гарантира нищо, но поне намалява рисковете.

И разбира се – цените. Един добър блогър е скъп, но ако подходите внимателно към въпроса, инвестицията ще се изплати. Ако нямате финанси, обърнете се към начинаещи блогъри – те все още не са се развили достатъчно, за да пробият цените, но могат да имат и висококачествена аудитория. Ако имате финанси – също се свържете. Голям брой начинаещи блогъри могат да работят по-добре от един блогър за същата сума.

Мнения на лидери в своята област

Плюсове

Мнението на лидерите са уважавани експерти в своята област. Например, известен лекар, стилист или учител – тяхното мнение си струва и се възприема като вярно. Влиянието на лидерите на общественото мнение често е значително по-голямо от това на блогърите. Те ценят репутацията, няма нужда да проверяват марките и качеството на аудиторията – техните абонати са внимателни и активни.

Минуси

Те могат да бъдат много скъпи. Освен това, не всички лидери на общественото мнение продават реклама и със сигурност няма да рекламират продукт, който по някаква причина не могат да тестват. И няма да промотират това, което мирише лошо.

Промоции, конкурси, игри с награди

Плюсове

За кратко време можете да наберете много абонати. В допълнение, компанията може да се зарази и това е безплатен трафик и плюс разпознаване.

Ето някои от тях:

В условията на играта помолете абонатите да маркират приятели под вашата публикация.

Като част от действието, помолете да напишат публикация (за вашия продукт или да разкажете история) на страницата си и поставете маркер на вашия канал.

В условията на конкурса, помолете да преустроите публикацията си в историята.

Промоция с парична награда е най-добрия въпрос за парите. Според условията, абонатът на своята страница публикува въпрос с етикета и хаштага на действието.

Минуси

Ако целта е да привлечете нови хора и да увеличите продажбите извън профила, все пак ще трябва да плащате на блогъри. Освен това повечето от привлечените абонати ще се състоят от любители – безплатни. Щом действието приключи, те ще се отпишат.

Бартер с блогъри

Плюсове

Има много начини за бартер. Блогърът може да ви препоръча в публикацията си и вие препоствате тази публикация в историята. Ако сте медия или продавате продукт, подходящ за темата, блогър може да стане ваш експерт, да напише публикации за вас и да говорите за това на страницата си. Това ще доведе до взаимен обмен на абонати + безплатно съдържание. С желание към това вървят начинаещите блогъри. Или опитен блогър, ако сте популярна марка.

Минуси

Трябва внимателно да проверите репутацията на блогъра. Не всички са съгласни, трябва да отделите много време в търсене. Проследяването на споразумението трябва да бъде още по-внимателно.

Взаимен PR с компании

Плюсове

Възможност за привличане на съответна аудитория. Например, фирма за недвижими имоти може да си сътрудничи с интериорни дизайнери. Прави се на същия принцип като при блогърите.

Минуси

Дълго и трудно е да търсите, да преговаряте. Една компания може да има собствена визия за бартерна реклама и куп условия. Необходимо е да се следи изпълнението на споразуменията и да се проверява репутацията. Ако компанията започне да се забърква, нивото на негативност в интернет ще се повиши – това ще се отрази и на вас.

Персонализирано съдържание и маркови хаштагове

Плюсове

Можете сами да използвате снимки от клиентски канали – това мотивира абонатите да качват селфи с вашия продукт. Той е безплатен и печеливш. Хората използват вашия продукт, взимат селфита и пускат хаш-маркери в публикации – абонатите виждат, харесват, абонират се за вашия канал.

Например, хаштагът #starbucks се използва от купувачи, които обичат кафето. Тенденцията във фотографията с храни и развлечения играе важна роля на веригата кафенета.

Минуси

Не е подходящ за всички. Например за сложни услуги, ще бъде трудно да се намерят опции за персонализирано съдържание и все още да не се наруши концепцията за дизайн на канала. Но има изход – отзивите на клиентите могат да бъдат публикувани в историята. Друг марков хаштаг може да събира негатив от недоволни клиенти.

Вирусно съдържание

Плюсове

Това е съдържанието, което те ще четат, гледат, слушат, споделят, коментират и препоръчват. Всяко съдържание може да стане вирусно, дори и да няма оферти за него. Видео, колекции, карти с инструкции, някои важни новини и публикации по чувствителни теми ще бъдат добре заразени. Вирусното съдържание привлича нови абонати и повишава интереса към блога.

Минуси

Постоянно трябва да измисляте нещо ново. Понякога се налага да инвестирате допълнителни пари за внедряването. И все пак не е факт, че се заразява. Необходимо е да опитате, но не бива да се успокоявате много.

Тематични хаштагове

Плюсове

Чрез хаштаг вашата публикация може да е в „топ“ и много хора, които се интересуват от темата, ще я видят. Дори слаб пост ще бъде видян, докато той виси в „последните“. Така че, има шанс да получите нови безплатни абонати. Тематичните хаштагове са подобни на ключовите думи, така че потребителите търсят желаната тема. Използвайте смес от актуални хаштагове с тенденциозни такива – това ще разшири читателската аудитория.

Минуси

Постоянно трябва да търсим нови хаштагове. Добре е, ако техният брой ще покрие отлива на стари абонати.

Геолокализация

Плюсове

Безплатни абонати с правилната геолокация. Особено ако работите с определена зона или искате да прихванете хора от правилното място – ресторанти, магазини и т.н. Например, ако опишете впечатленията си от нов филм – поставете адреса на киното в геотаг.

Минуси

Много малко хора гледат геотаговете. По този начин не можете да получите много абонати безплатно.

Коментари на публикации

Плюсове

Привличане на нови абонати и увеличаване доверието на марката. В подходящ за тема канал можете да давате експертни отговори на абонатите. Например, ако сте експерт в определена област, дайте съвет под пост, допълнете го, внимателно го коригирайте, ако е необходимо, или отговорете на въпрос.

Минуси

Трябва да търсите хора дълго време, подходящи публикации и отговори. Нещо повече, това може да вбеси хората. Нашествие под името на марката на личния блог на човек може да не доведе до реакцията, която сте очаквали.

Заключение

Всяка област има своите специфики на популяризиране и един от изброените методи може да не ви подхожда. Така например, споровете за това какво е по-ефективно – блогъри или таргет, постоянно пламват спорове в мрежата. Отговорът е:  Зависи от продукта, който продавате, и аудиторията.

Тествайте всичко и ще се получи. Най –важното е да се  обърнете към знаещи хора. И не забравяйте да кажете в коментарите за опита си в привличането на последователи в Instagram.

Други публикации