+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Как се избират ключови думи и фрази?

Как се избират ключови думи и фрази?

Всеки ден хората търсят нещо в Гугъл или пък в друга търсачка. Те не отдават значение какво други хора са търсили и колко често са го търсили, но за оптимизаторите това е важна информация, с която могат да накарат вашия сайт да отиде на по-предна позиция в търсачките и потребителите да могат по-лесно да ви открият. В предишната статия засегнахме грешките, които се допускат при оптимизирането и също така засегнахме темата за ключовите думи. В тази статия ще ви дадем насоки, как да избирате правилно ключовите думи и фрази за оптимизацията на вашия сайт.

Първото нещо, което трябва да направите е да определите какво точно предлагате на своите потребители. Може да не е само една услуга, която продавате, може да е цяла бизнес ниша.  Например, това може да са думи като компютър, СПА център, строителни фирми. Но тук идва и въпроса дали това наистина ще са думите, които потребителите ще напишат в търсачките?

В SEO средите има така наречените уеб инструменти, които позволяват да се направи проучване и анализ на дадена дума. Най-често резултатът е колко пъти тя е била употребявана в уеб пространството и от вашата конкуренция. По този начин ще можете да прецените правилно кои биха били най-подходящите думи за вашия сайт.

Говорейки за средни месечни търсения на дадена дума, ние можем да зададем дори и точни параметри, като език и държава. Представете си, че сте вносител на дадена марка. Изписвайки името на марката ви, можете да разберете хората колко пъти са ви търсили с точно наименование, дори то да е на чужд език.

Грешки, които се допускат при избора на ключови думи

Масово хората слагат тези ключови думи на сайта си, които са най-търсени от потребители, но забравят конкуренцията.  В това няма наистина нищо лошо, тъй като всеки иска най-доброто за себе си и своя бизнес. Но конкуренцията е доста важен фактор във всеки един бизнес, независимо от неговата ниша и не бива да се пропуска.

Всъщност, вие по-никакъв начин няма да се откроявате от конкуренцията си, ако използвате ключова дума като тях, дори и да сте на челна позиция в търсачките. Най-вероятно потенциалния потребител ще ви подмине и ще отиде при другите продавачи, които са предложили услуга, използвайки суперлативи от сорта на „най-евтино“, „най-качествено“.

В подобен случай вие постоянно ще трябва да се борите с конкуренцията си, за да задържите вниманието на потребителите върху вас. Това означава постоянно и да правите оптимизация на сайта си. Ако обаче изберете точно определена ключова дума, която се описва най-точно вашия бизнес и нямате почти никаква конкуренция, то тогава може да се каже, че сте ударили шестица от тотото.

Какво да правим, когато сме открили правилните ключови думи?

Вече сте открили ключовите думи, които описват най-добре вас и вашия бизнес – чудесно! Сега обаче идва и трудната част. Тези ключови думи трябва да бъдат включени в смислен текст, който най-често е описание или статия,  за вас и услугите ви. На помощ идват хората занимаващи се с това, така наречените SEO копирайтъри.  Тяхната работа е по-такъв начин да съставят описанието или статията с ключовите думи, че да накарат сайта ви да бъде индексиран от алгоритмите на търсачките и вие да се появите на челна позиция.

Много е важно съдържанието да не бъде копирано от други места, а да бъде уникално. Първо, защото това може да ви донесе санкция от Гугъл и второ няма да сте на позицията, която искате. Ако обърнете внимание, най-често срещаните резултати в Гугъл са на сайтове, които са се възползвали от услугите на такива копирайтъри или поне на хора, които са отдадени изцяло на тази тематика.

Тази услуга е подходяща, за бизнес, който предлага точно определено нещо или услуга. Благодарение на този копирайтър, ще можете да достигнете правилната ниша, но и да бъдете на желана позиция в търсачките. Описанието на продуктите трябва да бъде такова, че да убеди клиентите, че се нуждаят от това точно сега и трябва да си го закупят веднага, както и че продуктът е спасението им от всичките проблеми. Такъв текст превръща обикновения читател в купувач.

Един добър копирайтър, занимаващ се с оптимизация, трябва да има изградена ясна маркетингова стратегия, насочена към точно определена целева група и по този начин да достигне до хора, които наистина ще са заинтересовани от вашия продукт и ще го купят, а не просто само да кликнат на вашия сайт и след минута да го затворят.

Важно е съдържанието да бъде ясно написано. Все пак това е работата на копирайтъра. SEO копирайтъра трябва да може, освен да пише правилно, грамотно и ясно, той трябва да може да използва ключовите думи по такъв начин, че сайта ви да бъде засечен от алгоритмите на търсачките, а не само от потребителите.  По този начин вие показвате на потребителите, че имате целенасочено съдържание, което би им било от полза, а не просто написан текст, който да отчита някаква дейност пред Гугъл.

Създадените по този начин текстове се индексират по-бързо от търсачките, отколкото тези, които са написани просто за отбиване на номера.

Други публикации