+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Съвети за ефективна реклама

Съвети за ефективна реклама

online-marketingКакво е реклама? Някой опитва да продаде нещо на някого другиго. В най-общи линии така би изглеждало определението в опростен вид. И е абсолютно вярно. Но рекламата е много повече от това. Зад рекламата стоят много усилия, анализи, вложени средства и енергия, за да свърши тя своята работа възможно най-добре. А каква е работата на една реклама? Да запознае, да обясни, да възбуди интерес и любопитство, да събуди желание за действие в конкретна посока. А за да е свършена добре тази работа, има важни фактори, стъпки и обстоятелства, които да са съобразени и налице. В следващите редове ще ви запознаем с основите и елементите, които носят успеха на една реклама.

Всеки бизнес, бил той голям, среден или малък, в някакъв етап от развитието си е използвал и разчитал на реклама, за да достигне до повече потенциални клиенти и да покаже продукта или предмета си на дейност. Рекламата е може би най-ефикасният метод, чрез който да покажеш на света кой си и какво правиш. А в днешно време, при толкова силно развити канали на комуникация, полето за изява е огромно. Срещаме реклами навсякъде около нас. Някои са видими и явни, други възприемаме подсъзнателно, дори и да не го осъзнаваме. Рекламите са по радиото, докато пътуваме в колата, в паузата между сериалите по телевизията, по билбордове на улицата, разлепени плакати по стълбове, малки хвърчащи листчета, с които са пълни пощите ни, всякакви флаери и диплянки, на касата в магазина, пъхнати под спирачките на колата или подадени на улицата от някой младеж. Но независимо какъв метод за разпространение изберете, първо трябва да решите каква е вашата цел.

Какво целим с една с реклама?

  • Информативна цел – Информацията, която може да се съдържа в една реклама, е много важна и за нея ще споменем по-нататък. Тук акцентът е различен. Първият вариант е да искате да информирате хората, че изобщо фирмата и бизнесът ви съществуват. Съобщавате им кой сте и каква е сферата ви, в какво сте добри и каква ще е изгодата на бъдещия клиент, ако ви избере. Втората цел, която може да си поставите, е да наблегнете на точно определен продукт или услуга, която предлагате. Например, ако имате автомобилен сервиз и искате да наблегнете и хората да знаят, че сте особено квалифицирани и опитни в ремонта на двигатели.

 

  • Увеличаване на продажбите – След информативната цел, идва ред на продажбената. Ако хората са наясно и знаят за съществуването ви, чудесно. Но не е достатъчно, за да върви бизнесът ви. За тази цел трябва да използват вашите услуги. Рекламата с цел продажба трябва да показва качествата на продукта, с какво е полезен и да убеди, че именно от него се нуждае клиентът. А как се постига това ?

 

Каквато и да е целта на вашата реклама, елементите от които тя се състои, са от особено значение. Ето кои са те:

  • Информация – информацията, която рекламата ви предава, е един от най-важните елементи. На първо място е достоверността й. Уверете се, че информацията, която давате, е нищо друго освен истината. Дори и най-малкото несъответствие с действителността, би попречило на нови потребители да изградят доверието си към фирмата ви и би разколебало бивши клиенти, отново да се обърнат към вас при нужда. Качеството и количеството на споделената информация също е от голямо значение. Качествената информация съдържа пояснения с какво е полезен продукта или услугата, с какво се отличава от други подобни на пазара и какво ще спечели клиентът, ако избере именно него. Ако тези ключови точки липсват, хората ще ви подминат и няма да запомнят кой и какво предлага. От друга страна, количеството на споделената информация съответства на стойността и качеството на продукта, който се предлага. Ако рекламата ви е за продукт със сложна изработка, много функции и висока цена, следва и информацията да е достатъчно изчерпателна, за да кореспондира с продукта. За една реклама на автомобил, който струва няколкостотин хиляди, ще ви е необходима много повече информация, отколкото за реклама на сешоар за коса, например. Внимавайте, обаче, и да не залеете клиента с прекалено много факти и подробности. Хората често се губят в прекалено многото информация, объркват се и не могат да се ориентират правилно какво точно искате да им кажете. Затова се придържайте към ясен, опростен и лесноразбираем изказ, който е съобразен с аудиторията.

 

  • Образ на рекламата ви – всички познавате лилавата крава на Милка, нали? Или леля Мария от рекламата на прах за пране? Това е отличен пример, как един правилно избран образ, може да изгради цялата визия на фирмата ви и да я направи разпознаваема. Дори и без да слуша рекламата или да не види конкретния продукт, образът е достатъчен, за да се разпознае марката.

Всички се влияем от чуждото мнение и сме особено склонни да се доверяваме на близък, на някой, който вече е купил и опитал продукта, както и на хора с влияние и изградено име в обществото. Този фактор може да се използва като за рекламно лице се избере известен човек, когото публиката познава и харесва. Могат да се включат и мнения и оценки на ползватели, които ще вдъхнат допълнително доверие у човек за качеството.

Разпознаваем образ на рекламата ви може да се изгради и чрез музикалното оформление. Знаете ли песничката на магазини Джъмбо? Сигурно се сещате и за друга реклама, която може да си тананикате. Внимателно подбраната музика може да ви спечели вниманието на клиента, което е първа крачка към успех.

 

  • Изберете правилната аудитория – Да рекламирате правилния продукт на правилния човек е от най-ключовите умения за успешна реклама. Накратко – ако рекламирате гримове в списание за коли, едва ли ще имате голям успех. Внимателно проучете и разберете, какви хора биха били ваши потенциални клиенти и насочете рекламите си към тях.

Последните съвети, но не и на последно място, се отнасят към методите, с които да повлияте или да достигнете до повече хора.

  • Промоции, мостри – Хората трудно се доверяват на нещо ново и често към непознатото се подхожда със скептицизъм и съмнение. Затова е добре, ако можете да предложите мостра на продукта си. Така хората могат да видят, пипнат или пробват артикула ви и да се уверят в качествата му. Пробен период също е удобен вариант, който повечето хора харесват. Ако не са доволни, могат да върнат закупеното. При наличието на такива опции, човек се отпуска и по-лесно взима решение за действие. Продуктът или услугата ви действително е можело да го удовлетворят, но той да не е имал възможност да го разбере. Затова давайте колкото се може повече възможност хората да видят наживо какво правите, ваши готови проекти, за да преценят дали сте подходящият избор за тях.

Друго нещо, което веднага привлича окото, са промоциите. Много хора купуват вещи, които в момента не им трябват, но са ги видели на промоция. С идеята, че може и да потрябва. Затова, ако предлагате в бизнеса си промоции, специални оферти, намаления, всичко, което е изгодно за клиента, отделете му специално внимание и го рекламирайте.

 

  • Повторение, повторение – „Повторението е майка на знанието и баща на затъпяването.“ Много хубава сентенция, която в пълна сила важи за рекламния бизнес. Когато видим нещо за първи път, често имаме склонност да го пренебрегнем и да счетем, че е нещо ненужно и безинтересно. Ако то продължи да пресича пътя ни, започваме все повече да му обръщаме внимание и да разбираме какво е то. Ако видим или чуем една реклама един път, е много вероятно да не запомним голяма част от информацията. Но срещнем ли я за втори, трети път, то вече възприятието ни е като към нещо познато и можем да обърнем внимание на детайлите. Разбира се, всяко нещо има своята мярка. Прекаленото показване и повтаряне може да доведе до досада от страна на публиката и тя все повече и целенасочено да страни от конкретната марка.
  • Реклама с хумор – Използването на хумор във вашата реклама, със сигурност ще ви спечели симпатиите на аудиторията. Хората възприемат много по-добре информация и са много по-отворени към взаимодействие, ако срещу себе си имат нещо креативно и забавно. Можете да вмъкнете забавен сюжет, ако рекламата ви е по телевизията. Ако рекламирате с печатни материали, можете да изберете ярки цветове, които грабват окото или да сложите забавна снимка. Разбира се, всяка шега трябва да е добре премерена, без да се навлиза в крайности. Но ако изпипате нещата и предложите нещо с вкус и стил, гарантирано е, че ще донесе успех.

Всички тези насоки ще ви помогнат да изградите и подобрите начина, по-който рекламирате. Важно е да внимавате зрителският интерес да остане насочен към рекламирания предмет или дейност, а не да се премести върху песента, например, или рекламното ви лице.

Знаете вече най-важните стъпки, през които да преминете, когато създавате вашата реклама. Ако сте малък, наскоро стартирал бизнес, е изключително важно да се представите по-възможно най-добрия начин пред бъдещите си клиенти. В случай, че сте вече развита компания, с верни клиенти, отново е важно да поддържате нивото, което сте достигнали и да задържите хората, които са ви се доверили. Успешната реклама може да тласне професионалния ви път в успешна посока и да ви реализира, но ако не е правилно настроена според нуждите и средата, би могла да отблъсне интереса на клиентите от вас. Затова ви съветваме да подходите с внимание и мисъл, за да можете в последствие да берете плодовете от труда си.

 

Други публикации