+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Тенденции в уеб дизайна през 2018 година

Тенденции в уеб дизайна през 2018 година
  1. Определяне на мобилността като приоритет

През 2016 г. 43,6% от целия трафик на уеб сайтовете в световен мащаб се генерираше от мобилни телефони, като той е нараснал с 35,1% през предходната година.“ Вярно е, че значението на уеб дизайна, благоприятстващ мобилността, се увеличава през последните няколко години , а тенденция не изглежда да се забавя. Сега, през първата половина на 2018 г., Google ще пусне своя нов мобилен първи индекс, като ще постави по-голямо значение на мобилната версия на уеб сайта ви, като я направи първата, която ще се види в резултатите от търсенето. Това означава, че сайтът Ви трябва да има дизайн, който е удобен за мобилни устройства.

Ускорените мобилни страници (AMP) също стават все по-важни. Ако все още не сте чували за AMP, това е стандарт за кодиране за издатели, което им позволява бързо да зареждат сайтовете си на мобилни устройства. Традиционните мобилни уеб сайтове могат да бъдат малко неудобни, но AMP засилва мобилното изживяване, като премахва кода, като използва външни ресурси за медийни файлове и изпълнява скриптове успоредно, за да позволи на страниците да се зареждат незабавно.

Независимо дали проектирате чисто нов сайт или реконструирате съществуващ сайт, AMP е задължителен за 2018 г. Нито един потенциален клиент няма да  хареса страница, която се зарежда бавно!

  1. Неправилни Grid оформления

Grid оформленията осигуряват лесен начин на дизайнерите да обвържат заедно всички елементи на своите уеб страници, като дадат на всяка страница тема и улеснят навигацията. Тази теория на дизайна е известна отдавна, но има промяна в начина, по който тя се използва.

Много системи за управление на съдържанието, включително популярните платформи като WordPress, използват графичния дизайн като основа на техните шаблони. През март 2017 г. беше въведена Grid CSS, която предостави на дизайнерите още опции. През 2018 г. ще видим промяна към дизайнерите, използвайки по-неутрално пространство и по-неравномерно оформление на мрежата за ултра модерен стил на дизайн. Обикновените стилове, които включват използването на интервал (или отрицателно място), правят съдържанието отлично, така че да е по-лесно да се чете и да се навигира. Тези стилове също са по-лесни за очите, като поощряват потребителите да прекарват повече време в сайта Ви.

  1. Удебелени шрифтове и ярки цветове

За да допълни тези модерни стилове на дизайн, ще ви трябва тип шрифт , който се отличава. Умерените стилове на шрифтове помагат на потребителите да се съсредоточат върху съдържанието ви, докато бялото пространство улеснява четенето и прелитането. Заедно те са идеално допълнение. Тъй като хората обикновено прекарват само няколко секунди, до няколко минути, гледайки страниците ви, трябва да привлечете вниманието им с цветовете и дизайните, които се отличават. Целта е да създадете лесно и приятно преживяване за потребителя, за да го задържите на сайта си възможно най-дълго и евентуално да го превърнете в бъдещ клиент.

През 2018 г. можем да видим и тези шрифтове и цветове, които заемат мястото на изображенията. Това има смисъл особено за мобилните устройства. За разлика от изображенията, които забавят страниците, мащабирането на типографията ви няма да повлияе на ефективността. То също така създава по-чисти линии на вашата страница, които помагат на вашата покани за действие. Големите бутони, героите и изображенията, върху които можете да кликвате, излизат от стил и правят място на големите типографски изрази.

  1. Увеличаване на микро-взаимодействията

Facebook и другите социални мрежи са направили микро-взаимодействията изключително популярни. Потребителите обичат способността да допринасят с редица реакции към публикации и лични съобщения, от традиционното „харесване“ на публикациите, до пътешествието на анимираните сърца . Тези микро-взаимодействия позволяват на потребителя да взаимодейства с други хора, без да презарежда страницата.

Това се различава от традиционния стационарен потребителски опит, който изисква от потребителите да презареждат страниците, за да предприемат действия, като например преглед. Подобен сценарий може да изглежда като незначително неудобство, но създава лошо усещане на клиентите, което ще накара някои от тях да излезнат от страницата, което означава, че губите потенциални реализации. Микро-взаимодействията спомагат за изравняването на тези скорости и осигуряват на потребителите по-богати взаимодействия.

Използването на микро-вазимодействията на сайта Ви през 2018 г. ще позволи на потребителите да комуникират в реално време и да увеличат скоростта и свързаността, които те очакват в свят, свързан с мобилни устройства.

  1. По-усъвършенствани анимации с превъртане

Анимациите насърчават потребителите да продължат да преглеждат страниците на уебсайта ви със специално задействани интерактивни елементи, които увеличават ангажираността. Ето един страхотен пример за анимация с превъртане от Apple. Тези анимационни задействания не са нищо ново, но са започнали да се използват по нов начин.

  1. Грони лепкави елементи срещу долни лепкави елементи

Знаете ли, че потребителите ви четат от ляво на дясно, но мислили ли сте за факта, че вашите потребители свикват да натискат в долната част на своите смартфони или мобилни приложения, за да се придвижват? Тъй като дизайнът на мобилното приложение е толкова важен за модерния уеб дизайн, разработчиците на уеб сайтове започват да правят лепкави елементи от менюто, които се търсят от най-долната част на сайта, за разлика от горната част на страниците на сайта. Прогресивните уеб приложения са отчасти отговорни за тази разработка на дизайна, тъй като разработчиците започват да проектират модерна функционалност.

  1. Responsive дизайн

Responsive дизайн е по-скоро тенденция, отколкото принцип, и това е така в продължение на няколко години. Неговото значение обаче не може да бъде пренебрегнато. Responsive дизайн е, когато уебсайтът ви е проектиран по начин, който го преоразмерява, за да изглежда привлекателен за множество размери на екрана: мобилни телефони, таблети, телевизори или настолни компютри.

  1. Машинно обучение и изкуствен интелект

Те все пак могат да звучат като понятия от научнофантастичен филм, но изкуствената интелигентност (AI) и машинното обучение са се ударили в основния поток. Така че не е изненадващо, че Sensei на Adobe обещава да направи инструментите на AI лесно достъпни за уеб разработчиците по целия свят, докато TheGrid предлага уеб дизайн базиран на AI от 2014 г. насам. Тъй като AI и машинното обучение продължават да напредват, ще започнем да виждаме как те навлизат в уеб дизайна по други, по-напреднали начини.

  1. Скалируема векторна графика (SVG)

Въпреки че те не са нови, през 2018 г. можете да очаквате този графичен формат да надмине повечето традиционни файлови формати, като PNG, GIF и JPG. SVG са векторни изображения, а не пиксели, което им дава много предимства. Те са невероятно мащабируеми (при запазване на качеството им), което означава, че няма да повлияят на скоростта на страницата, когато се анимират, защото не изискват HTTP заявки. SVG са от съществено значение за осигуряването на качествен мултимедиен опит за потребителите през 2018 г. (изгледи 360 градуса, 3D изображения и кинемографи).

  1. Прогресивни уеб приложения

Приложенията съставляват голяма част от времето за мобилни медии и уеб дизайнерите започват да забелязват и смесват най-доброто от поведението на уеб сайтовете и приложенията. Това хибридно създаване е означено като прогресивно уеб приложение. През 2018 г. ще видим тенденция в надстройването на уебсайтовете, за да добавите елементи като анимирани преходи на страници, известия за натискане и екрани за пръскане. Някои уеб сайтове като Medium вече са налице, предлагайки приложения, които са лесно достъпни с едно кликване. Такива приложения ще продължат да се развиват, за да отговорят на индивидуалните вкусове на всеки потребител.

Други публикации