+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Топ грешки при SEO оптимизацията

Топ грешки при SEO оптимизацията

seoУ нас можете да се натъкнете на значително голям брой хора, които се занимават с оптимизация, но използват остарели методи, които е по-вероятно да ви донесат наказание от търсачките, вместо да подобрят позицията ви.

Има и другия вариант, при който  уебмастъри сами да оптимизират сайта си и по този начин да не постигнат това, което искат.

И в двата случая възниква въпроса къде е грешката? Затова сме подбрали пет грешки, които имат за цел да помогнат на оптимизаторите да подобрят и усъвършенстват своята работа, а на уебмастърите да дадат цени насоки, които да им помогнат да издигнат сайта си в класацията на търсачките.

Прекаляване с ключови думи

Сигурно искате да бъдете перфектни и всичко да е наред – чудесно и търсачките искат това. Често си мислите, че наситеността на ключовите думи ще ви помогне да се издигнете в търсачката. Да, но това не е така! Всъщност, прекалено срещаната ключова дума е дразнещо, а наглото й поставяне някъде в сайта е машина за губене на посетители и място в класацията. Търсещите машини не са глупави и разбират какво правите. Именно и за това те ви изхвърлят на последни позиции.

Важно е текстът да бъде смислен в ума на потребителите. За да избягвате натрупването на ключовите, използвайте техни синоними и ги сложете в етикетите. Така хем ще имате оптимизация с желаните от вас думи, хем пък това няма да бъде дразнещо за вашите читатели.

Дублиране на заглавия и описания

Изключително е дразнещо да слагате едно и също заглавие или описание на различни неща в сайта си. Това важи с пълна сила и за онлайн магазините. Първо, бота на търсачките не може да се ориентира какво предлагате, а след това и на самите потребители не им е лесно да разберат какво съдържа даден продукт и как могат да го използват. В такъв случай те много лесно могат да се откажат от вас и да отидат при конкуренцията, а от това губите само вие.

Копиране на едно и също съдържание и дубликат на вътрешния текст

Много собственици на онлайн магазини не искат да плащат на автори за уникално описание на техните продукти и затова решават, че ще отидат при конкуренцията и ще копират техните описания. Не бъдете един от тях, освен ако не искате да се появявате на първа страница в Google за повече от три търсения на месец.

Това е само най-малкия ви проблем.  Можете да си навлечете и доста неприятности от правна гледна точка. Собственикът на сайта или пък оптимизаторът може да ви съди за авторски права или пък да ви докладва на търсачките. Гугъл мрази копирано съдържание и ако намерите сайта си през девет планини в десета, пак ще е добре. Дублираното съдържание на вътрешната информация в сайта ви, също може да ви донесе проблеми.

Можете да решите този въпрос като наемете оптимизатор или копирайтър, който да напише описанията на вашите продукти или пък съдържанието на сайта ви. Не е изключено да постигнете успех и сами, ако се опитате да направите оптимизация, но едва ли тя ще бъде на нивото на един специалист, който се е занимавал години с това.

Неработещи линкове

Най-простото решение за тях е да ги махнете. Спомняте ли си, когато сте си харесали дадена статия и сте кликнали върху нея? Неочаквано ви изписва грешка или че такова нещо няма. Е със  сигурност вие станало неприятно и сте се зарекли да не посещавате повече този сайт. По същия начин се чувстват и вашите клиенти и посетители с неработещите линкове в сайта ви.  Освен това, търсачките следват потребителите. Ако те не са доволни, то вие можете да загубите позицията си в класацията и да отидете на десето или по-далечно място.  Решението на този проблем е често да проверявате различните линкове и да следите за настъпили промени. По този начин ще можете да реагирате навреме и да спестите негативни емоции на своите клиенти.

Нелогични или направо идиотски фрази за оптимизация

Може би са ви казали, че могат да използват името на сайта ви за оптимизация, но не се подлъгвайте. Ще ви дадем конкретен пример защо не е добре да правите този тип оптимизация.

Да кажем, че вие сте автор на статии по дадени теми. Искате да използвате специалист в оптимизирането, за да се класирате на по-предни позиции в търсачките. Едва ли някой ще се сети да напише в търсачките „Автор на художествени произведения“, „Иван Иванов – поезия и проза“ или нещо от този сорт. По-вероятно е потребителят да напише „копирайтър“, „поезия и проза“, „автор“ и други подобни думички.

Във вас вече най-вероятно се е повил въпроса какви думи са подходящи за добра оптимизация, как да ги употребяваме, така че да не е претрупано и да има обратния ефект, къде най-добре да се поставят, как да проверявате кои ключови думи ще дадат най-добри резултат и изобщо търсени ли са? На всички тези въпроси ще дадем отговор в следващата статия, която ще бъде посветена изцяло на ключовите думи при оптимизацията.

Други публикации