+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

10 SEO практики: добри и лоши методи

10 SEO практики: добри и лоши методи

При SEO много дейности изглеждат не еднозначни, но все пак можем да откроим някои, като добри или лоши, „черни“ или „бели“.

Методи на SEO

Тези практики на SEO, които спазват етичните правила на оптимизацията и препоръките на търсачките, се наричат „white hat“. Тези, които целят да манипулират начина, по който търсачките възприемат сайт, се наричат „black hat“.

В тази статия, ще разгледаме няколко такива методи, част от „белите“ и „черните“ практики на SEO.

Списък с лоши практики

купуване на линкове: скриването на купените линкове от търсачките, изглежда трудна задача. Но и за търсачките е сложно да открият всички купени линкове и да наложат наказание на собственика им. За известно време, с тази схема, може да останете незабелязани и да получите покачване на SEO. Ползата от дейността с купени линкове е краткосрочна, но е стъпка към мащабен провал. Със сигурност рискът не си заслужава.

– построяване на мрежа от сателитни сайтове (линк ферми): сателитната мрежа от линкове е свързана с покачването на избрани линкове, чрез сателитни сайтове. Тези странични страници, са свързани една към друга. Когато търсачките открият подобно навързване, слагат бан на цялата система. Затова е по-добре да бъде отделено време и внимание на качественото съдържание на уеб сайта, а не на създаване на линк ферми.

използване на Swap (swapping – замяна): това е един от на „черните“ и в същото време отчаяни начини за оптимизация на търсачките. Същността на суапинга се състои в замяна на високо индексираното съдържание на сайт, с друго. Или иначе казано, измама на потребителите, като им се предлага подменен текст в даден линк. Много често, подобни страници са събиращи гласове за нещо.

използване на дублирано съдържание: използването на съдържание от други страници в нашата, не води до добри SEO резултати. Рано или късно, сайтове с дублирано (копирано, крадено) съдържание, отпадат от класацията на търсачките.

проследяване на алгоритмите: трудно е да предвидите, какво ще е новото обновяване на алгоритмите. Търсачките все по-рядко обявяват нови алгоритми, а Google пуска по няколко актуализации на ден и затова е непечеливша стратегия да се занимавате с проследяване на алгоритми.

каране на посетителите да чакат: бавното зареждане на сайта ви, има негативен ефект. То разколебава потребителите и понижава рейтинга в на страницата ви в търсачките. Това дори не е „черна“ практика, а по-скоро глупав недостатък. Вижте как да забързате Вашия WordPress сайт.

игнориране на мобилното търсене: игнорирането на мобилното търсене, също не е „черна“ практика, а недостатък, който няма извинение. Google, например, дори награждава мобилно приятелските сайтове. Повече от половината Google търсения идват от смартфони.

Списък с добрите практики:

създаване на полезно, уникално съдържание: това стои в самото начало на списъка с дейности, за SEO оптимизация. Генерирайте полезно за потребителите съдържание, което те биха искали да четат и споделят. Давайте достатъчно информация на потребителите, които посещават вашия сайт. Използвайте ключовите думи, които инструментите на Google разработват.

използване на най-добрите SEO практики: дори и съдържанието ви да е уникално, вашият сайт няма да привлече потребители, ако не е оптимизиран. Затова използвайте най-добрите SEO практики.

използвайте прогресивно подобрение: прогресивното подобрение (progressive enhancement) е концепция на развитие, която използва техники като CSS, JavaScript и AJAX, за да осигури първокласно достъп до съдържанието и потребителско изживяване като цяло. Прогресивното подобрение обезпечава присъствието на HTML-текст и връзки, които паяците могат да индексират и да дадат контекстуално значение.

Заключение:

Не използвайте „черни“ методи за оптимизация. Те ще покачат резултатите ви само за няколко седмици, но може да доведат на блокиране на сайта ви от търсачките, като зловреден. Затова се доверете на добрите фирми в България за оптимизация и използвайте „белите“ методи в SEO.

Други публикации