+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Бъдещето на електронната търговия

Бъдещето на електронната търговия

services-marketingresearch-optimizedИновациите, за които трябва да внимавате!

Социалните мрежи и онлайн пазаруването винаги са изглеждали като естествено партньорство. Каква по-добра идея, отколкото да се комбинират платформите, където хората прекарват много време, изразявайки себе си, преглеждайки изображения и препоръки за търговия с възможност да купуват неща?

Социалната търговия не е успех за една нощ. Развитието на Интернет и ролята на технологиите в онлайн търговията на дребно е огромна. Ето тенденциите на електронната търговия през 2019 г. и най-забележителните технологични нововъведения, които променят бъдещето на онлайн пазаруването:

Какво представлява електронната търговия в наши дни?

Електронната търговия се основава на технологии, занимаващи се с мобилна търговия, обработка на онлайн транзакции, електронен обмен на данни, системи за управление на запасите и доставките, системи за автоматично събиране на данни и дигитален маркетинг.

Електронната търговия за промишлеността продължава да нараства на годишна база, като през 2018 г. 11.9% от общите продажби.

Така че е само въпрос на време повечето от покупки да се правят онлайн.

Какви са настоящите тенденции и технологии, които имат влияние върху електронната търговия?

Социална търговия, подмножество на електронната търговия

Социалната търговия е използването на социални мрежи за онлайн пазаруване. Марките остават във връзка със своите клиенти чрез популярни социални мрежи, за да създадат лични отношения. В бъдеще бутонът „Купете“ с едно кликване вероятно ще бъде възприет от повечето социални мрежи.

Повече време за социалните мрежи означава повече възможности за откриване на продукти, а също така –  повече възможности за социалните мрежи за събиране на данни, което води до повишена персонализация на емисиите и препоръките на потребителите.

Тази персонализация помага за генерирането на продажби в електронната търговия, като прави рекламите за продукти по-подходящи и вероятно ще привлекат вниманието на потребителя.

Комбинацията от електронна търговия и социални мрежи доведе до развиване на пазари.  Facebook и Instagram са най-големите примери.

Мобилна търговия

Използването на приложения на смартфони и таблети за покупка и продажба на продукти е известно като m-commerce. Днес процентът на потребителите, използващи мобилни устройства, представлява половината от целия интернет трафик.

Важно е да се уверите, че създавате най-доброто онлайн пазаруване. Мобилните купувачи са особено важни, така че дори и най-малкият проблем може да промени мнението си и да ги накара да купуват от конкурент. Междувременно по-разширената функционалност показа стойността на наличието на брандирано мобилно приложение за електронна търговия.

Според Google около 85% от потребителите започват сърфирането си на едно устройство и продължават с друго. Този факт постави тенденцията за привеждане в съответствие на онлайн и офлайн каналите за продажби.

Този подход се нарича омни-канал (канал за търговия на дребно), което означава, че всички средства за взаимодействие с клиента трябва да осигуряват усещането като едно цяло. Всяка подробност на дадена компания, нейната марка, маркетингово съдържание и реклами трябва да съобщават за една и съща концепция.

Бъдещето на електронната търговия

Chatbots директория  – нова виртуална поддръжка

Chatbot (известен като разговорен агент) е софтуерна технология, която имитира реално човешко взаимодействие по писмен или устен начин.

Чатботите спестяват време и разходи чрез автоматизиране на поддръжката на клиентите 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, генериране на потенциални клиенти и по този начин приходи, пренасочване на потенциален клиент към информацията, от която се интересуват.

Гласови асистенти – модифицирано от уста на уста

Гласовото търсене се използва широко в услуги като Apple Siri, Google Now и Cortana от Microsoft. Гласовите асистенти се радват на голяма популярност. Технологията може да се използва за поръчка на стоки директно от Amazon чрез гласова команда. Освен това бързо намира сделки и дори може да поръча храна от местни ресторанти.

Разширена виртуална реалност – иновативно пазаруване

Виртуалната реалност изгражда изцяло нова изкуствена реалност, докато добавя само някои виртуални елементи в реалния свят. Идеята за използване на виртуална реалност и иновативно пазаруване в електронната търговия може да промени бъдещето и концепцията за онлайн пазаруването.

Технология Blockchain – нов метод за сигурност на данните и начин на плащане

Електронната търговия е една от индустриите, която се променя непрекъснато от революционното използване на технологията blockchain (начин за един интернет потребител да изпрати уникална част дигитална собственост до друг интернет потребител, като е гарантирано, че трансферът е безопасен и сигурен). Има проблеми с доверието, бавните транзакции, по-високите такси и политики и притежаването на цифрови данни. Със своята концепция за дистрибуция, истински водещ на всички цифрови транзакции, blockchain помага да се изгради доверие в онлайн плащанията.

Дронове – система за доставка на следващо ниво

Бъдещето на автоматизацията е в дроновете, обгръщащи небето и земята. Въпреки многото пречки при доставката на безпилотни самолети, ползите от неговото приемане са чудесни за търговците. Това ще намали значително разходите за логистични операции.

Очаква се бъдещето на системата за доставка на електронна търговия да бъде съсредоточено не върху конкретен адрес, а върху отделно лице и тяхното очаквано място и време.

Успешните случаи на виртуална реалност, дронове за доставка, гласови асистенти и криптоплащания в сферите на електронния бизнес показват, че нашето пътуване при закупуване на стоки може да надхвърли нашето въображение.

За да останат видими, марките трябва да откриват нови технологични решения, които придобиват лоялни клиенти и осигуряват уникално електронно пазаруване.

Други публикации