+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Видеореклами за растеж на продажбите как да използвате YouTube

Видеореклами за растеж на продажбите – как да използвате YouTube

video-marketingСвикнали сме с факта, че контекстната реклама в търсенето е по-добра за постигане на реализации. В действителност, когато човек влезе в търсенето „купи отвертка“, очевидно иска да купи отвертка. Това е най-добрият момент да му покажете рекламата.

Въпреки това, съвременната технология ви позволява да идентифицирате потребителите с намерението да купят определен продукт и да ги насочите към сайтове, включително докато гледате видео блогъри или любими телевизионни предавания в YouTube. Когато човек посети няколко онлайн магазина за отвертки, прочете прегледите, разгледа рецензиите, вероятността той да се заинтересува от печеливша оферта, докато гледа видео за ремонт в детска стая, ще е от голяма полза.

Единственият въпрос е как да идентифицираме такива заинтересовани потребители и да ги доведем до сайта. Заедно с експерти от Google, TexTerra са измислили инструменти в YouTube за намиране и привличане на „гореща“ аудитория.

Видеото се използва главно в горните етапи при продажбите – за решаване на различни маркетингови и бизнес задачи:

  • Генерира търсене;
  • Буди интерес;
  • Привлича вниманието;
  • Повишаване на осведомеността за марката  или продукта;
  • Влияе на възприятието и репутацията на компанията и т.н.

YouTube е бил и остава отлична платформа за това, защото 83% от хората на възраст от 18 до 44 години посещават видео сайтове, сред които има потенциални клиенти за всяка ниша.

Преди това използването на видеореклама беше ограничено. Когато потенциалният клиент вече е избрал продукт или конкретна компания, изглеждат по-логични други формати и инструменти, които помагат да се намерят ясно заинтересовани хора и да се конвертира интерес към покупката – търсене на контекстуална реклама, SEO за търговски заявки, електронни бюлетини, ретаргетинг, пазарни места. Изглеждаше, че за решаване на основните задачи на този етап – да се идентифицират, ангажират, преобразуват и мащабират резултатите – видеорекламата не е добре. Сега това не е напълно вярно.

Рекламата в мрежата за търсене все още е ефективен източник на голям трафик. Не всички потребители, които са търсили продукт, го намират веднага. Има няколко начина:

  • Някои преминават от рекламата към сайта и купуват;
  • Други отварят няколко сайта – конкуренти – за сравняване на продуктите;
  • Други дори не стигат до вашия сайт.

В същото време според Google повече от 50% от хората, които са търсили продукти и услуги в търсенето, се обръщат към онлайн видео, за да получат повече информация. Това е подходящият момент да повлияете на решението за покупка и да повлияете на избора на купувача във ваша полза.

Всъщност често има малко текст на уебсайта на продавача, няколко отзива и снимки. Особено, ако продуктът е скъп и сложен. В Интернет не можете да докосвате и тествате продукта, но можете да видите как работи. И отиваме да гледаме видео рецензии на продавачи и видео рецензии на купувачи – оборудване, играчки, пътувания, дрехи. Дори при избора на автомобил 79% от хората гледат видео. И според изследване предпочитат да го гледат в YouTube.

Така не всеки ще премине от рекламата към сайта, но повечето от тях ще посетят YouTube. Така че, на популярен видео хостинг можете да намерите клиенти на етапите на сравняване на решения, избор на продукт и продавач. Малкият бизнес е да отдели клиенти с най-високо ниво на интерес, да привлече вниманието им, да ги доведе до сайта и да ги превърне в купувачи. И сега YouTube разполага с инструментите за решаване на тези проблеми.

И така, как използвате YouTube за привличане на клиенти?

На първо място трябва да намерите горещи клиенти – потребители с най-изразени намерения, да ги интересувате и да ги преобразувате в покупка, а след това да оцените ефективността.

Търсене на потенциални клиенти в YouTube

YouTube се посещава ежедневно от милиони потребители. Сред тях има и такива, които планират да купят нова кола през следващия месец, търсят подарък за рожден ден на дете, избират счетоводство в облак и сериозно обмислят да отидат на психолог. Показвайки реклами на такива хора, профилите на компании могат много да разчитат на реализация.

Как да ги отделя от онези, които гледат тест драйви, прегледи на услуги, видеоклипове за деца и психология просто от интерес и не планират да купуват нищо?

На пръв поглед този проблем предизвиква асоциации. Разликата е, че не са имали машинно обучение. Заедно с данните на седем сайта с милиардна аудитория, той ви позволява доста точно да насочвате рекламите към правилните потребители.

Ето как работи. Google получава анонимни сигнали за потребителски намерения от търсене, Gmail, Chrome, Google Maps, Google Play. С помощта на машинното обучение тези сигнали се обработват и се формират аудитории от хора, които се интересуват от определени теми, продукти или услуги. Да предположим, че преди седмица човек е гледал пробно шофиране на нов Mercedes в YouTube, вчера той е търсил отзиви в търсенето, а днес търси адреса на дилъра на картата. Google разбира, че потребителят очевидно планира да закупи автомобил, което означава, че рекламата на автомобил ще бъде от значение за него сега.

Рекламодателите могат да намерят подходящата аудитория и да насочат кампаниите си, като използват насочване по аудитория, което е разделено на 3 категории.

Демографско насочване. Те позволяват да се намери широка аудитория, като се вземат предвид не само възрастта и пола, но и други социално-демографски характеристики, например: семейно положение, образование и възраст на децата. Така че, ако рекламираме часовете за подготовка за училище, можем да отрежем тези, чиито деца рано или късно се подготвят за първи клас.

Насочване по интереси и навици. Позволява ви да намерите и достигнете до широка аудитория от потенциално заинтересовани потребители. С помощта на сигнали от своите сайтове Google формира аудиторията на пътешественици, автомобилисти, гурмета, модници – повече от 100 категории. Препоръчително е да използвате това насочване в горните етапи на фунията, за да привлечете вниманието и да привлечете широка аудитория.

Насочване по намерение и действие. Те ви позволяват да намерите хора, които сега се интересуват от закупуването на конкретен продукт – те въвеждат съответните заявки в лентата за търсене, посещават уебсайтовете на конкурентите, разглеждаха отзиви за продукти и видеоклипове от серията „как да избирам …“, потърсиха адреси на фирмата на картата.

Насочването по намерение и интерес е най-подходящо за реализации. Когато настройвате кампания в YouTube, можете да избирате от десетки готови публики – потребители, които са закупили или планират да купуват билети за театър, козметика, круизи. Можете също така да създадете своя собствена „Потребителска намерена аудитория“ .

Персонализирано намерение. В последния случай трябва внимателно да изберете най-подходящите ключови търсения, адреси на страници, мобилни приложения и видеоклипове в YouTube за хората, които са най-подходящи за хората, които са близо до купуването – само около 15 елемента, така че машинното обучение да има повече данни. Системата ще анализира поведението на тези, които посетиха тези страници, въведени заявки и изтеглени приложения и ще събере аудитория от потребители, които са близки по поведение.

Други публикации