+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Стратегически дизайн: 6 стъпки за изграждане на един успешен сайт

Стратегически дизайн: 6 стъпки за изграждане на един успешен сайт

Уеб дизайнът не е изкуство. То включва цяла съвкупност от различни умения – от писане на текстове и типография до оформление и самото изкуството – всички слети заедно за създаване на интерфейс, който не само се отличава с приятна естетика, но и който предоставя лесен достъп до съдържанието му.
Но, за да се съчетаят всички тези елементи от Уеб дизайн заедно и да постигнат добри резултати, трябва да имате ясна посока, посока, която ще ръководи всеки и всеки аспект на вашия проект за постигане на общите цели. Трябва да мислите стратегически.
chess

КАКВО Е СТРАТЕГИЧЕСКИ ДИЗАЙН?

Стратегическият дизайн е сливането на вашите организационни цели с всеки аспект на вашия процес на проектиране. Вие не просто проектирате потребителски интерфейс, който да изглежда добре и , който е използваем и достъпен. Вие проектирате интерфейс, който ще ви помогне да постигнете целите на вашата организация.
Има много сайтове , които изглеждат фантастично ,но все още често се провалят безславно в своята функция по предназначение. Тенденциите свързани с дизайна са, разбира се, важни, защото те дават свежо вдъхновение и нови техники, но прилагането на тези техники и стилове трябва да е интелигентно и съсредоточено. Например, един блог не е маркетингова брошура; трябва да се съсредоточите върху използваемостта и четливостта, а не върху стила му. По същия начин, промоционален сайт за компютърни игри трябва да разполага с графики и стилове, които илюстрират специфично усещане и стил; естетиката е много важна тук.
Когато дизайнерът просто осъществява само вид на саийта, който е на мода в момента без да се замисли за това как той се вписва към функцията на сайта или на бизнеса зад него, крайният резултат е малко вероятно да бъде ефективен.
Уеб дизайнът е всичко за изработване на интерфейс, който е използваем и достъпен. Ефективният Уеб дизайн се нуждае от всички тези елементи, за да бъде в унисон с целите на вашия сайт и в синхрон с целите на организацията зад сайта. Стратегическият дизайн е за идентифициране на тези цели и за тяхното използване при дизайна на сайта.

Изпълнение на стратегическият дизайн

Нека да видим как можем да използваме шест много важни стъпки, за да мислим стратегически относно проектирането на Уеб дизайн:

1. Установяване на целите

Едно от първите неща, които трябва да направите, преди да започнете работа по проект за уеб дизайн е да бъдете наясно за целите на организацията ви. Какво се опитвате да постигнете с новия сайт или с редизайна? Каква е основната цел на сайта? Посъветвайте се с мениджъра си или със себе си какви са тези цели. Яснат насока е от съществено значение, ако искате вашия проект да има цел.
Не забравяйте, че един сайт не е произведение на изкуството; това е интерфейс, който изпълнява функция. Тази функция може да бъде да се продават продукти, да се доставя информационно съдържание, да се забавляват, да се информират или да се осигури достъп до услуга. Каквато и да е функцията , вашият проект трябва да се съсредоточи върху това изпълнение. Целите също са важни, особено ако ще правите редизайн. Замислете се защо ще правите редизайн: увеличаване броят на записванията, намаляване на степента на отпадане или може би увеличаване на потребителското участие ?
nytimes
Обърнете внимание на дизайна на уебсайта на New York Times по-горе. Неговата функция е да доставят информационно съдържание. Минималистичният интерфейс изпълнява тази функция чрез избледняване на задния план.

adaptdЗа разлика от New York Times, AdaptD е студио за Web дизайн , така че целта тук не е да се достави много съдържание, а е да се впечатлят посетителите с неговия дизайн и с реклама на услугите на компанията. Графиките са много важни тук, и AdaptD доставя сърфиране опит с красиви изображения и силни цветове.

2. Определете аудиторията си

Каква ще е вашата аудитория играе голяма роля в това как вашия сайт трябва да изглежда и функционира. Има много демографски данни, които могат да повлияят на вашия проект, като възраст, пол, професия и техническа компетентност.Сайт за компютърни игри например, който е за по-млада аудитория се нуждае от стил различен от този на бизнес списание.
Каква ще е вашата аудитория не само ще повлияе на общата естетика на сайта, но също така ще определи много малки детайли, като размери на шрифта, така че се уверете, че сте наясно, кой ще използва вашия сайт.
jq
Това е неуспешен JQuery редизайн. Дизайнерът отива твърде далеч в опитите си да създаде вълнение и така не успява да се погрижи за по-сериозната, обидчива публиката. От тогава, графиката на рок-звезда е била заменена с по-консервативен вид.
disney
Целева аудитория на Disney са децата. Целта е те да се забавляват и дизайна го прави чрез обвиване на съдържанието по един забавен, цветен начин с много визуални и интерактивни елементи.

3. Определете имиджа на своята марката

Много дизайнери са склонни да получи малко повече вдъхновение от най-новите тенденции , след което ги изпълняват, без да се замислят първо какъв вид изображение, трябва да предадат. Лъскавите бутони, градиенти и отразяващи подове могат да работят за някои сайтове, но те може да не са подходящ за вашата марка.
Помислете за цвета. Помислете за усещането, което искате да постигнете и емоциите , които желаете да предизвикате. Вашият проект трябва да олицетворява личността и характера на марката ви. Всичко си има марка; дори и да не продавате даден продукт или услуга – например, ако имате блог – Вашият сайт все още има известно усещане, което прави впечатление на посетителите си. Решете какво трябва да бъде това впечатление.
carbonica
Carbonica е сайт, насочен към подпомагане на хората да намалят въглеродните емисии. Екологичният образ на сайта е изработен с помощта на много изображения на рециклирана хартия и текстури, както и земни зелени и кафяви тонове.
restaurantica

Restaurantica е уебсайт за ревюта на ресторанти. Дизайнът му илюстрира това, като менюто му изглежда като менюто,което действително можете да видите в един ресторант.

4. Дизайн проектиран в посока на постигане на желаните цели

Трябва да създадете смисъл на уебсайта си, да поставите някои цели, които искате да постигнете, да идентифицирате аудиторията си и да определите имиджа на марката си. Сега може да продължите и да ги приложите.Как да направите решения за проектиране синхронизирани с вашата стратегия? Нека илюстрирам това с пример.
Да предположим, че вашата основна цел е да се увеличи броят на абонатите към вашата уеб услуга. Как може дизайнът ви да ви помогне да постигнете тази цел? Виждам поне три неща тук, които ще са от значение:
-Направете „относо“ фрагментът на целевата си страница колкото се може по ясен и кратък. Посетителите ви не трябва да имат объркване относно функцията на вашия сайт.
-Използвайте цветове и контрасти, за да направите бутона за регистрация или линка да се открояват. Ако посетителите не могат да го намерят, тогава вие няма да получите много регистрации.
-Опростете процеса на регистрация чрез премахване на ненужни и незадължителни елементи; хората могат да попълнят тези, посочени по-късно. Ако формата изглежда дълга, посетителите също може да го прескочат.
Това са само три начина, по които може да насочите своя дизайн към постигане на целта за увеличаване на броя на записванията за вашата услуга. Целите ви могат да се различават, но стратегията е една и съща: оформете и съсредоточете всички елементи на дизайна към постигането на тези цели.
Същата стратегия се отнася за вашата марка и аудитория: проектирайте естетика, която подхожда най-добре. Ако фокусът на вашият сайт е забавление тогава създадете „опит.“ Вие сте свободни да използвате много цветове и изображения, за да оформите това преживяване. От друга страна, ако проектирате уеб сайт, който е фокусиран върху потреблението на информация, например, блог или списание, трябва да се съсредоточите върху използваемостта и четливостта. Създадете интерфейс, който избледнява и не отвлича вниманието на потребителя от достъпа до съдържанието.
stubmatic
Stubmatic е онлайн бокс-офис приложение . Техният външен уеб сайт има две цели: да обясни какво услугата извършват и да накара хората да се регистрират. Новите посетители най-вероятно ще останат във вашия сайт само за няколко секунди или в добър случаи минути, така че, ако не искате да ги загуби, трябва да бъдете кратки. Можете да направите това, като:
-Използвате голяма образност и диаграми, за да илюстрирате функцията на вашия продукт или услуга.
-Показвате скрийншотове на приложението. Хората ще искат да видят как изглежда, преди да се ангажират с изтегляне или регистриране.
-Осигурявате обиколка, използвайки описателни примери за това как вашата услуга може да им помогне да реши даден проблем. Покажете видео, ако можете.
-Бутонът или връзката за регистрация трябва да са достъпни от всички страници.
techcrunch
TechCrunch е един от най-популярните технологични блогове. Неговият нов дизайн премахва всеки един ненужен графичен елемент от страницата. В ляво е само съдържанието,рекламата и навигацията. Леките линии и сиви нюанси придават структура на страница,като интерфейсът е почти невидим . За блог, който публикува по няколко нови статии на ден, този формат е идеален, защото това улеснява бърз и лесен достъп до съдържанието.

5. Измерване на резултатите

След като сте проектирали и разгърнали вашият сайт, е време да измерите успеха си. Това е също толкова важно, колкото и първите две стъпки, защото докато не сте тествали колко добре работи дизайна ви, няма да знаете дали е или не е ефективен при изпълнението на целите ви.
Ако целта ви е да се увеличи броят на записванията за вашата услуга, измерете ги и вижте дали промените ще окажат положително влияние. Ако искате да се увеличи броят на абонатите към вашия блог, проверете вашите RSS статистики. Ако искате да се увеличи участието на потребители, вижте дали можете да получавате повече коментари или повече постове във форума или каквото друго е сходно с контекста.
Можете също, разбира се, да попитате хората за тяхното мнение и това е един много добър начин да проверите дали сте на прав път. Бъдете внимателни, все пак не трябва да прилагате всяко предложение ,което ще получите. Всеки човек има различни вкусове и желания, така че всеки ще има различно мнение за това, как вашия сайт трябва да изглежда. Измерването на различните показателите на уеб сайта е цяла наука сама по себе си и е извън обхвата на тази статия. Но все пак по-задълбочените анализи на този етап нямат значение; важното тук е, че най-малкото трябва по някакъв начин да измервате ключовите си цели. Може да използвате тази информация за да видите, дали се движите в правилната посока с дизайна си и с всички бъдещи промени ,който вие или вашият клиент прави.
analytics

6. Кайзен

Има японска философия, наречена „Кайзен“, която се фокусира върху непрекъснато усъвършенстване чрез използване на малки стъпки. Когато работите върху вашият сайт, трябва да използвате Кайзен защото версията, която току-що публикувате не е окончателната версия.
Винаги може да се направят подобрения, и самата природа на сайта ще ви позволи да ги въведете по всяко време. Това е така, защото един сайт не е списание, което да отпечатате и продават: веднъж издадено копие на списание, не може да бъде променено. А сайтът ще си бъде на вашия сървър: ако намерите грешка, можете веднага да я поправите. В същия дух, може да се въвеждат постепенно подобрения и актуализации, и да направите вашия сайт по-ефективен в обслужването на неговата функция.Използвайки резултатите от измерванията, може да се идентифицират проблемните области. Може би посетителите не могат да намерят връзката на RSS, или степента на отпадане е твърде висока или важна страница на вашия сайт не получава достатъчно посещения. Какъвто и да е проблема ,винаги ще има начин да подобрите нещата.
заключение

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Основната същността на стратегическият дизайн е просто здрав разум: вие правите нещо за конкретна цел, така че, разбира се, трябва да изпълните тази цел чрез своя дизайн. Но всъщност е много лесно да изгубите следите на вашите цели и да завършите с нещо, което е красиво, но в крайна сметка не работи в контекста си. Много е лесно да попаднете в капан на прилагане на най-новите тенденции в дизайна, само защото те изглеждат привлекателни или да оформите част от вашия сайт точно като друг сайт, който наистина харесвате, без преди това да се замислите защо го правите или как то се вписва в целта на вашият проект.
Избягвайте да попадате в тези капани чрез премисляне на всяко решение относно дизайна, което правите. Защо този бутон е такъв цвят? Защо използваме раздели? Защо трябва да се използват икони тук? След като ви стане навик да поставяте под въпрос всяко дизайнерско решение, целият процес ще стане много по-съсредоточен. Помислете за продукта или организацията, която представлявате. Помислете за целевата аудитория и вашата марка. Какво ще работи в този контекст? Какво се очаква? Как може да използвате дизайна, за да изпълните най-добре целта на сайта? Изградете не просто един красив сайт: направете сайт, който наистина работи.

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.