+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Търсите гореща аудитория в YouTube: Как работи насочването по намерения

Търсите гореща аудитория в YouTube: Как работи насочването по намерения

youtubeСъвременните технологии ви позволяват да идентифицирате потребителите с намерението да купят определен продукт, докато гледате видеоклипове на блогъри или любими телевизионни предавания в YouTube. Когато човек посети няколко онлайн магазина, прочете и разгледа рецензиите, вероятността да се заинтересува от тази оферта, докато гледа видеото е доста голяма.

Единственият въпрос е как да идентифицираме такива заинтересовани потребители и да ги доведем до сайта. Заедно с експертите от Google, компания измисли инструментите на YouTube за намиране и привличане на „гореща“ аудитория.

Ефектина ли е видеорекламата за реализация?

Преди няколко години фразата „видеореклама за преобразуване“ предизвика много въпроси. Видеото се използва главно в горните етапи на трафика за продажби на различни маркетингови и бизнес задачи:

 • Генерират търсене;
 • Буди интерес;
 • Привличат вниманието;
 • Повишаване на информираността за марката и марката на продукта;
 • Влияе на възприятието и репутацията на компанията и т.н.

YouTube беше и остава отлична платформа за това, защото 83% от хората на възраст от 18 до 44 години посещават видео хостинг, сред които има потенциални клиенти за всяка ниша.

Преди това използването на видеореклама беше ограничено до това. Когато потенциалният клиент вече е избрал продукт или конкретна компания, изглеждат по-логични други формати и инструменти, които помагат да се намерят ясно заинтересовани хора и да се конвертира интерес в покупка – търсене на контекстуална реклама, SEO за търговски заявки, имейл бюлетини, ретаргетинг, пазарни места. Изглежда, че за решаване на основните задачи на този етап – да се идентифицират, ангажират, преобразуват и мащабират резултата – видеорекламата не е добре. Сега това не е напълно вярно.

Рекламата в мрежата за търсене все още е ефективен източник на добър трафик. Не всички потребители, които са търсили продукт в мрежата се насочват веднага. Има няколко сценария за това:

 • Някои преминават от реклама към сайта и купуват;
 • Други отварят няколко сайта на ваши конкуренти – за сравняване на продуктите;
 • Други дори не избират вашия сайт.

В същото време според Google повече от 50% от хората, които са търсили продукти и услуги, се обръщат към онлайн видео, за да получат повече информация. Това е подходящият момент да повлияете на решението за покупка и да повлияете на избора на купувача във ваша полза.

Всъщност често има малко текст на уебсайта на продавача, няколко отзива и снимки. Особено, ако продуктът е скъп и сложен. В интернет пространството не можете да докосвате и тествате продукта, но можете да видите как работи. И ще гледате видео рецензии на продавачи и видео рецензии на купувачите – оборудване, играчки, пътувания, дрехи. Дори при избора на автомобил 79% от хората гледат видео. И според изследване всички предпочитат да го гледат в YouTube.

По този начин не всеки ще премине от реклама към сайта, но повечето от тях ще дойдат в YouTube. Така че, на популярен видео хостинг можете да намерите клиенти на етап на сравняване на решения, избор на продукт и продавач. Малкият бизнес е да отдели клиенти с най-високо ниво на интерес, да привлече вниманието им, да ги доведе до сайта и да ги превърне в купувачи. И сега YouTube разполага с инструментите за решаване на тези проблеми.

И така, как да използвате YouTube за привличане на клиенти? На първо място, трябва да намерите „горещи” клиенти – потребители с най-изразени намерения, да ги заинтересува и да ги накара да направят покупка, а след това да оцените ефективността. Нека се спрем на тези три стъпки по-подробно.

Търсим потенциални клиенти в YouTube

YouTube се посещава ежедневно от милиони потребители. Сред тях има и такива, които планират да купят нова кола през следващия месец, търсят подарък за рожден ден на дете, избират счетоводство в пространството и сериозно обмислят да отидат на психолог. Показвайки се на реклами на такива хора, профилните компании могат много добре да разчитат на реализация. Но как да ги отделим от тези, които правят прегледи на услуги, видеоклипове за деца и психология просто от интерес и не планират да купуват нищо?

На пръв поглед този проблем предизвиква асоциации със златотърсачи, или в търсене на зърна в купа сено. Заедно с данните на седем сайта с милиардна аудитория, ви позволява доста точно да насочвате рекламите към правилните потребители.

Ето как работи. Google получава анонимни сигнали за потребителски намерения от търсене, Gmail, Chrome, Google Maps, Google Play. С помощта на машинното обучение тези сигнали се обработват и формират аудиторията на хората, които се интересуват от определени теми, стоки или услуги. Да предположим, че преди седмица човек е гледал пробно шофиране на нов Mercedes в YouTube, вчера той е търсил отзиви в търсенето, а днес – адреса на дилъра на картата. Google разбира, че потребителят очевидно планира да купи автомобил, което означава, че рекламата на автомобил ще бъде от значение за него сега.

Рекламодателите могат да намерят подходящата аудитория и да насочат кампаниите си, като използват насочване по аудитория, което е разделено на 3 категории.

Демографско насочване. Те позволяват да се намери широка аудитория, като се вземат предвид не само възрастта и пола, но и други социално-демографски характеристики, например: семейно положение, образование и възраст на децата. Така че, ако рекламираме часовете за подготовка за училище, може да се отрежат тези, чиито деца рано или късно се подготвят за първи клас.

Насочване на интереси и навици. Позволява ви да намерите и достигнете до широка аудитория от потенциално заинтересовани потребители. Използвайки сигнали от своите сайтове, Google формира аудиторията на пътешественици, автомобилисти, гурме, мода – повече от 100 категории. Препоръчително е да използвате това насочване в горните етапи на търсенето, за да привлечете вниманието и да привлечете широка аудитория.

Насочване по намерение и действие. Те ви позволяват да намерите хора, които сега се интересуват от закупуването на конкретен продукт – те въвеждат съответните заявки в лентата за търсене, посещават уебсайтове на конкурентите, гледат отзиви за продукти и видеоклипове от поредицата „Как да избирам …“ в YouTube, адреси на фирмата на картата.

Насочването въз основа на намерения и интереси е най-подходящо за реализации. Когато настройвате кампания в YouTube, можете да избирате от десетки готови публики – потребители, които са закупили или планират да купуват билети за театър, козметика, круизи. Можете също така да създадете своя собствена „Потребителска намерена аудитория“ – Персонализирано намерение. В последния случай трябва внимателно да изберете най-подходящите ключови търсения, адреси на страници, мобилни приложения и видеоклипове в YouTube за хората, които са най-подходящи за хората, които са близо до купуването. Системата ще анализира поведението на тези, които посещават тези страници, въведени заявки и изтеглени приложения и ще събере аудитория от подобни потребители.

Най-ефективният сигнал за определяне на намерението на потребителя са неговите искания – хората се обръщат да търсят, когато търсят идеи за пазаруване или конкретни продукти. С насочването по собствено намерение можем да „наваксаме“ тази аудитория в YouTube и да им повлияем чрез видеореклами.

Сигналът за намерение за търсене е един от многото сигнали, налични в YouTube. Можете също така да използвате много други сигнали за търсене на потенциални купувачи. Например, можете да намерите онези, които живеят важно събитие, което засяга предпочитанията на потребителите. Тези, които ще се оженят, ще се интересуват от предложенията на сватбени салони, домакини, артисти, ресторанти. Предлагат се и категории хора, които планират да се преместят, да влязат в нова работа или в институция за домашни любимци.

Избор на правилните рекламни формати

Когато искаме да генерираме търсене, да предизвикаме интерес или да повишим информираността за марката, се нуждаем от рекламното видео, за да видим колкото се може повече представители на целевата аудитория. Когато основната цел на рекламната кампания са продажбите, по-важно е да не разпръсквате бюджета си за тези, които така или иначе не купуват, и да дадете предимство на потребителите за лесен и бърз начин да направят своя избор. Въз основа на това, за да получите конверсии, трябва да изберете формат, който:

Позволява да пропуснете видеоклипа, за да премахнете потребители, които не се интересуват от покупката в момента. Въпреки големите данни и машинното предимство, дори и тук не можете да гарантирате стопроцентово попадение. Например, човек активно е търсил продукт или друга услуга, но до момента, в който е показана вашата реклама, той вече е купил или променил решението си.

Стимулира действия – има техническата способност да поставя привличащи вниманието CTA и бутони, за да отиде на целевата страница За да не се гледа гледаното видео и заинтересованият потребител да не мисли и да търси, как да прочете повече за продукта и да направи поръчка.

TrueView for Action формат, който е специално създаден за стимулиране на действия и получаване на реализации, отговаря на тези изисквания. В YouTube той се предлага в два варианта: реклами за видео плейър, които се появяват преди, след или докато гледате съдържание (In-Steam с възможност за пропускане) и преглед на рекламата с текст в списъка на свързани видеоклипове, резултати от търсенето и на главната страница (Видео Discovery). И двете опции за разположение предполагат, че потребителите, които не се интересуват от покупката, ще преминат рекламата (в първия случай щракнете върху „Пропуснете“, във втория няма да отворите видеото), което означава, че рекламодателят няма да харчи бюджета за тях.

Ние оценяваме ефективността

При контекстната реклама за търсене идеалният сценарий е, когато потребителят кликне върху реклама, стигне до сайта и се преобразува. Но това не винаги се случва. Има много различни опции за видеореклами в YouTube. Потребителят може да гледа видеоклипа, веднага кликнете върху бутона, за да отидете на сайта и да купите. Или може да гледа видеоклипове десетки пъти от различни устройства и едва след това да направи покупка. Освен това, за разлика от рекламата в мрежата за търсене, тук реализациите се случват не само след кликвания, но и след импресии и гледания на видео. Ето защо, когато оценявате ефективността на видео рекламата, е важно да оцените всички видове конверсии:

 • Преобразувания на различни устройства, възникващи между различни устройства на един и същи потребител;
 • Конверсии след импресии (когато потребителят видя старта на видеоклипа и го пропусна и след това направи целевото действие);
 • След изгледите (когато потребителят преобразува, като гледа повече от 10 секунди от рекламното видео);
 • След кликвания (когато потребителят е щракнал върху сайта към уебсайта).

Друга особеност на видео рекламата е забавеният ефект. Потребителят може да гледа видеоклипа днес и да направи покупка след седмица или дори няколко месеца. Това се усеща особено, когато продуктът е скъп, с дълго решение. Ето защо е важно да обмислите отложените реализации, за да измерите ефективността на рекламата си в YouTube. За да не изгубите погледа от потребители, които се интересуват от продукта, но са отложили покупката, можете да проследявате микроконверсии – действията, които човек предприема по пътя на покупката: попълване на формуляри, абонамент за промоции и пощенски пратки, преглед на информация за условията на плащане и доставка.

Други публикации