+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Избор на правилните рекламни формати

Избор на правилните рекламни формати

дизайн и сеоКогато искаме да генерираме търсене, да предизвикаме интерес или да повишим информираността на марката, се нуждаем от рекламното видео, за да видим колкото се може повече представители на целевата аудитория. Когато основната цел на рекламната кампания са продажбите, по-важно е да не губите бюджета на тези, които така или иначе не го купуват, и да дадете на най-заинтересованите  потребители лесен и бърз начин да направят преобразуването.

Въз основа на това, за да получите конверсии, трябва да изберете формат, който:

Позволява ви да пропуснете видеото, за да премахнете потребители, които не се интересуват от покупка в момента. Въпреки големите данни и машинното обучение, дори и тук не можете да гарантирате стопроцентово попадение. Човек наистина активно търси продукт или услуга, но до момента, в който е показана вашата реклама, той вече си е купил или променил решението си.

Стимулира действия – има техническата способност да поставя привличащи вниманието бутони, за да отиде на целевата страница. Така че гледаното видео и заинтересованият потребител не трябва да мислят и да търсят как да прочетат повече за продукта и да направят поръчка.

TrueView for Action формат – кампаниите TrueView за действие спомагат за увеличаването на възможните клиенти и реализациите, като се добавят видни подканващи фрази, наслагвания на текстове на заглавия и финални екрани към видеорекламите Ви.

В YouTube той се предлага в два варианта: реклами за видео плейър, които се появяват преди, след или докато гледате съдържание (In-Steam с възможност за пропускане) и преглед на рекламата с текст в списъка на свързани видеоклипове, резултати от търсенето и на главната страница (Видео Discovery). И двете опции за разположение предполагат, че потребителите, които не се интересуват от покупката, ще преминат рекламата (в първия случай щракнете върху „Пропуснете“, във втория няма да отворят видеото), което означава, че рекламодателят няма да харчи бюджет за тях.

TrueView for Action е универсален формат за конвертиране на реклама, който е еднакво подходящ за разработчици, информационен бизнес, адвокатски кантори, салони за красота. Има отделен формат за онлайн магазини и хипермаркети с голям каталог от продукти – TrueView за пазаруване. То е фокусирано и върху насърчаване на потребителите да предприемат действия и да реализират реализации, но технически ви позволява да поставите до 6 оферти в реклама с цена и бутон, за да отидете на страницата на конкретен продукт. Интеграцията с Google Merchant Center ви позволява да показвате продукти в динамични подсказки за видеореклами. Можете да изберете конкретни продукти от каталога или да оставите системата автоматично да избира най-подходящите оферти за конкретен потребител.

Интелигентните стратегии за офериране са достъпни за рекламни формати, за да се получат реализации – оптимизация на реализациите и максимални реализации.

В първия случай рекламодателят определя оптималните разходи за реализация за бизнеса. Системата показва реклами по такъв начин, че да постигне най-голям брой реализации в рамките на дадена цена. Недостатъкът на този метод на офериране е, че за ефективна работа ще е необходимо време за обучение на системата и поне 50 реализации седмично.

Ако тази опция не е подходяща или не знаете оптималната цена за реализация за вашата компания или фирма, можете да използвате стратегията за „максимална конверсия“. В този случай самата система ще задава оферти и ще разпределя бюджета, така че да получи възможно най-много целеви действия. Тази стратегия се учи по-бързо и няма ограничение за броя на реализациите.

И в двата случая ще трябва да настроите проследяване на реализациите на вашия сайт, така че Google Ads да вижда насочени действия и да коригира офертите и импресиите, за да подобри ефективността.

Оценяване на ефективността

При контекстната реклама за търсене идеалният сценарий е, когато потребителят кликне върху реклама, стигне до сайта и се преобразува. Но това не винаги се случва. Има много различни опции за видеореклами в YouTube. Потребителят може да гледа видеоклипа, веднага кликнете върху бутона, за да отидете на сайта и да купите. Или той може да гледа видеоклипове десетки пъти от различни устройства и едва след това да направи покупка. Освен това, за разлика от рекламата в мрежата за търсене, тук реализациите се случват не само след кликвания, но и след импресии и гледания на видео.

Ето защо, когато оценявате ефективността на видео рекламата, е важно да оцените всички видове конверсии:

  • Преобразувания на различни устройства, които се случват между различни устройства на един и същи потребител;
  • Конверсии след импресии (когато потребителят видя старта на видеоклипа и го пропусна и след това направи целевото действие);
  • След изгледите (когато потребителят преобразува, като гледа повече от 10 секунди от рекламното видео);
  • След кликвания (когато потребителят е щракнал върху сайта към уебсайта).

Друга особеност на видеорекламата е забавеният ефект. Потребителят може да гледа видеоклипа днес и да направи покупка след седмица или дори няколко месеца. Това се усеща особено, когато стоките са скъпи, с дълъг период на вземане на решения. Ето защо, за да се оцени ефективността на рекламата в YouTube, е важно да се имат предвид забавените реализации. За да не изгубите поглед от потребителите, които се интересуват от продукта, но отлагат покупката, можете да проследявате микроконверсии – действия, които човек извършва по пътя на покупката: попълване на формуляри, абонамент за промоции и пощенски пратки, преглед на информация за условията на плащане и доставка.

За повече информация относно настройката на проследяването на реализациите в Google Ads вече писахме в TexTerra в статията „Подробно ръководство за Google Ads за начинаещи: как да настроите контекстуална реклама“.

Също така си струва да се помни, че в статистическите отчети последният канал, от който потребителят е дошъл точно преди покупката, е посочен като източник на конверсия. Човек би могъл да гледа десетки реклами, след което да чука в името на компанията в търсенето, да дойде на сайта от резултатите от рекламата и да купи. Източникът на реализацията ще бъде реклама в мрежата за търсене, но в този сценарий е очевидно, че видеото е играло главната роля за привличането на купувача. За да проследява подобни реализации, Google препоръчва да търсите и да провеждате видео кампании в различни профили.

От своя страна се вярва, че съдържанието на видеоклипа за конвертиране е не по-малко важно от инструментите за насочване и подходящи рекламни формати и помагаме да се направят ярки привличащи вниманието видеоклипове за YouTube.

Други публикации