+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Какъв тип реклама да изберете

Какъв тип реклама да изберете

Ремаркетинг (Ремаркетинг е средство, с което можем да достигаме потребители, които вече знаят за нас).

Най-малко рисковият инструмент. Подходящ за сайтове, които вече имат база данни за контакти или насочен трафик. Тези хора вече са запознати с продукта, може би за продажба просто трябва да им напомните за себе си и да внесете нов аргумент в полза на транзакцията. Вероятността за източване на бюджета чрез показване на реклами към тях е малка. Той е конфигуриран във всяка рекламна система: Yandex, GoogleFacebook.

Подобни аудитории

Отново за тези, които имат трафик или клиентска база. В рекламния офис на всяка система можете да създадете „подобна аудитория“ и да показвате реклами към нея. Колкото по-голяма е аудиторията, взета за основа, толкова по-голяма е вероятността намерената подобна аудитория да има отношение към вашите бизнес задачи. Според наблюдения, Look-A-Like аудитории по-точно работят в социалните мрежи, тъй като те имат повече характеристики за съвпадение на потребители, отколкото търсачките. За търсачката потребителят е браузърът и неговата история, а за социалните мрежи – авторизация, лични данни, данни за поведение вътре в платформата и извън нея.

Реклами с резултати от търсенето

Подходящо, ако вече има формирано търсене на вашия продукт. Т.е. потребителите вече го търсят. Това можете да намерите с помощта на Yandex. Wordstat.

Не е необходимо веднага да се изкачвате на първия ред. В началото можете да бъдете в блока с гарантирани импресии (в края на първата страница), да натрупвате статистически данни за заявки за търсене, в същото време да изчиствате ненужните ключови думи  и да добавяте подходящи.

Практиката показва, че по-вероятно е рекламодателите да използват реклами в търсене в Yandex, отколкото в Google. По различни причини. За начинаещите рекламодатели Google Ads е по-малко популярна. Това може да е предимство – при някои теми конкуренцията в търсенията с Google може да е по-слабо засилена, отколкото в Yandex.

Недостатъците на рекламата в мрежата за търсене включват:

Конкуренция, която увеличава цената на кликване;

Няма толкова трафик, колкото в други канали;

Необходим е повече опит за правилното сглобяване на рекламна кампания.

Реклами в мрежите на Yandex и Google

Рекламна мрежа – сайтове, приложения, услуги за видео хостинг, върху които са инсталирани блокове за показване на реклама, които могат да бъдат конфигурирани чрез акаунти в Google Ads и Yandex.Direct. Позволява ви да получавате трафик по-бързо и по-евтино, отколкото при търсене. Обхваща както формираното, така и потенциалното търсене. По-голямата част от аудиторията на рекламната мрежа на Yandex  изобщо не се припокрива с рекламната аудитория за търсене.

Характеристики на Yandex:

Подготовката на семантиката е по-малко взискателна и досадна, отколкото за рекламата в мрежата за търсене.

По-често такива реклами се показват въз основа на историята на потребителските търсения (поведенческо насочване), по-рядко въз основа на темите на посетените сайтове (тематично насочване). Изборът на конкретни сайтове за реклама не работи, но можете да изключите неефективните.

Характеристики на дисплейната мрежа на Google:

Не можете да събирате семантика, но се ограничете в избора на интересите на вашата целева аудитория или списъка на сайтовете, които уж посещава. Т.е. можете да изберете кой ще показва реклами, къде и колко често ще се случва това.

Има голям брой възможности и комбинации от настройки, които провокират грешки за начинаещи. Не бързайте „да махнете с ръка” след първото неуспешно преживяване.

Характеристики на канала като цяло:

Можете да работите с голям брой формати: Графичен, текстово-графичен, видео.

Цената за показване на реклами, обвързани с CTR, е много по-ниска, отколкото при търсене и не изисква ключовите думи да бъдат включени в заглавието.

Коефициентът на отпадане на сайта от този рекламен канал ще бъде по-висок, а процентът на реализация от първото посещение ще бъде по-нисък. Бъдете готови да настигнете посетителите чрез пренасочване.

Рекламните мрежи са наводнени с некачествени сайтове. В CCM това е по-забележимо, изискванията към сайтовете, които искат да се присъединят към него, са по-ниски. Рекламата не трябва да се допуска за сайтове, които генерират неподходящ трафик.

Бъдете внимателни. За да привлечете вниманието, трябва да сте по-малко ограничени, отколкото при търсенето. Използвайте творчески изображения и заглавия. Между другото, вече писахме как да изтръгнем максимума от Yandex. Възползвайте се, когато решите да стартирате кампания.

Насочена реклама

Позволява ви да показвате текстови, графични и видеореклами на потребители, които са подходящи за даден набор от изисквания ( социални, интереси, поведение и т.н.).

Ако контекстната реклама предимно удовлетворява съществуващото търсене, то целенасочената реклама я създава (като правило) и намира потребителя, преди да реши да търси нещо конкретно в Интернет.

С негова помощ можете бързо да тествате хипотези за целевата аудитория. Данните, които социалните мрежи събират за потребителите, са достатъчни за гъвкаво сегментиране и точно насочване на рекламни съобщения към тях. И не само в социалните мрежи, но и извън тях.

Facebook Ads Manager – инструмент за пускане на реклами във:

  • Facebook – настолен компютър, мобилни версии и приложение;
  • Instagram;
  • Facebook messenger;
  • Мрежа за аудитория (мрежа от сайтове и партньорски приложения).

Оптимизация на уебсайтове за търсачки (SEO)

Ако нямате умения за оптимизация на търсачките и се обаждате спешно от обаждания от потенциални клиенти, на първо място си струва да намалите приоритета за мащабните SEO работи. Ефектът от тях няма да бъде мигновен.

Това не означава, че не е необходимо:

Поставете информация за вашият бизнес в директории,  за постигане на бърза и удобна работа на мобилната версия на сайта;

Оценка на ефективността и оптимизация на рекламните кампании

Направете обобщена таблица по канал и въведете данни в нея. Така ще намерите канали, които „изяждат“ вашия бюджет или обратно, които работят добре и трябва да бъдат мащабирани.

Лидер с най-високи разходи в кампания със заявки за продажби. За да го оптимизирате, можете:

  • Промяна на текста;
  • Променете изображението;
  • Променете офертата;
  • Добавете отрицателни ключови думи;
  • Ограничете времето за доставка;
  • Посочете локация,  и т.н.

След това ще се наложи нов тест. И всичко отначало – да съставите обобщена таблица, да намерите проблемни канали, да се опитате да оптимизирате или деактивирате, ако случаят е безнадежден.

Оптимизацията на рекламата е преди всичко процес и всеки процес се подобрява безкрайно.

Между другото, не всички рекламни кампании са еднакво полезни. Има висококачествени кампании – водещи, и има нискокачествени – спам, грешен номер и т.н. За да забележите проблемите навреме и да разберете какво тревожи клиентите, използвайте проследяване на повиквания – услуга за рекламен анализ.

Други публикации