+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

SEO оптимизацията и значението и

SEO оптимизацията и значението и

Какво е SEO оптимизацията и защо ни е необходима тя? Като цяло в днешното интернет общество се пренасели с множество сайтове, предлагащи подобни продукти и услуги. За да достигнат те, до желаната си клиентска аудитория, не само скъпата реклама е един от начините. Добрата оптимизация на сайта би изиграла ключова роля в неговото позициониране в търсачките, както и добрата поддръжка на профилите в социалните мрежи, като Facebook и Twitter. Нека си зададем въпроса какво всъщност е това понятие SEO? Корените на израза са с английски произход и цялото му наименование е „Search engine optimization“, тоест оптимизация за търсачките в мрежата. Понятието отдавна е навлязло и сред професионалистите в областта от България, но нека се запознаем с неговата същност и начина му на използване.

SEO оптимизацията за търсачки като Google!

Основите на този вид оптимизация се коренят и градят, от така наречените „ключови думи“ и добре оформените уеб текстове, било то за реклама, за блогинг или като описание на дадения сайт. Всеки уебсайт, независимо какъв е и какво предлага, може да бъде оптимизиран. Спазването на редица правила за оптимизиране, които вече са събрани в книги и наръчници, би извело даден сайт на предни позиции в търсачки, като Google. Всъщност за целта познаването на бизнеса или аудиторията на сайта е определящо, защото по този начин най-добре ще се изберат ключовите думи и  фрази, описващи най-добре търсеното. Когато един потребител в мрежата напише в търсачката „маркови дрехи“ например, то сайтовете описали най-добре съдържанието си на тази тематика ще излязат на първите страници. Разбира се първите позиции на първата страница са заети от платени реклами. Чрез оптимизирането на сайта и излизането му на първите страници, вероятността той да бъде посетен е доста по-голяма. Колкото и да е хубав дизайна, предлаганите стоки или услуги и функционалността на един сайт, няма ли добра оптимизация е загубен за широката аудитория.

Как точно се прави SEO оптимизацията?

Ако някои си мисли, че оптимизацията е кратък, бърз и лесен процес, това съвсем не е така. Много би било лесно, ако беше, но не е и затова предвидливото и започване още при създаването на даден сайт е от голямо значение за развитието му. Всъщност тя е неразделна част от създаването, поддръжката и функционирането на всеки уебсайт в мрежата. Първоначалната оптимизация би могла да отнеме от шест месеца до година за даден сайт, докато напълно разкрие ефикасността си. Самата оптимизация, сама по себе си бива външна и вътрешна.

  • Вътрешна оптимизация – тя се фокусира върху работата по самият сайт вътре в него. Оптимизират се текстовете в самият сайт, като съдържание и ключови думи и фрази. Те трябва да се обновяват периодично, поне по веднъж в седмицата, за да има някакъв ефект от оптимизацията. Заглавията на самите страници, на продуктите, на така наречените мета маркери и адресите с URL също трябва да се оптимизират. Въобще създаването на една добра вътрешна архитектура на сайта и карта за ползването му са целта на вътрешната оптимизация. Този вид оптимизация се прави еднократно в началото на създаването на сайта и ако е добра с времето оказва своето положително влияние. Но за голямата конкурентност на онлайн пазара в абсолютно всяка сфера, никак не е достатъчна.
  • Външна оптимизация – комбинацията и с вътрешната оптимизация на сайта, водят до цялостното му успешно оптимизиране. Целта на външната оптимизация е да популяризира дадения сайт на ниво социални мрежи, популярни търсачки, директории и каталози онлайн. Коментирането в блог пространства и форуми с тематика подобна на тази на сайта, също спомагат неговото бързо и успешно популяризиране, така да се каже „външно“, чрез външната оптимизация. Поставянето на линкове на сайта ви в подобни сайтове също е опция, но при високата конкурентна среда е малко вероятно за изпълнение. Затова следващия процес на оптимизация е така да се каже „тежката артилерия“, с която един сайт би могъл да си послужи, за да се извиси до първите позиции в търсачките.
  • Сателитните сайтове – това за повечето запознати в сферата е спорен въпрос все още, някои силно го застъпват, други пък го отричат, но той е напълно възможен и действа доказано. Всъщност сателитните сайтове, са сайтове с подобно съдържание на главния, но целта им е рекламирането му, а не предлагането на нещо конкретно на онлайн потребителите. Целта на този метод на оптимизация е забелязването от страна на търсачките, сателитния сайт и чрез рекламирането в него на основния сайт, по-добрата му позиция в търсачките съответно. Повечето ниши са толкова претоварени буквално от конкуренция, че на един сайт биха му трябвали до сто допълнителни сателитни сайта, тоест още сто домейна и поддръжката им. Именно поради сложността на целия процес метода е меко казано спорен, но не може да се отрекат ползите от него. Нужно е наемането на екип от специалисти за SEO оптимизацията, екип от копи райтъри, за да се поддържа голям обем от уникални текстове по тематиката на сайта и като цяло доста добра организация и следене на цялостния процес по оптимизирането.

Трайност на SEO оптимизацията и защо е по-добрият вариант от платената реклама?

Както вече споменахме оптимизацията от този тип не е еднократен процес и доста широко се практикува от повечето сайтове вече. При добра и честа поддръжка от страна на специалисти в областта, сайтовете постигат и поддържат челни позиции, но след време започват да ги губят ако не се поддържа оптимизирането постоянно. Дори и да се прави това конкурентни сайтове също оптимизират, добавят линкове, качват уникално съдържание и така нататък. Тогава защо да изберем този тип поддръжка на сайта вместо платената рекламата в Google или Facebook например? Ами като начало този вид, така наречена PPC реклама ще излезе доста по солено от SEO оптимизацията и услугите от този сорт въобще. Доста проучвания в областта на ефективността на двата вида методи сочат, че едва около 15% от онлайн потребителите кликат на така наречените „спонсорирани резултати“, докато около 80% и нагоре предпочитат органично генерираните резултати. Това максимално ясно отговаря на въпроса ни, защо да предпочетем SEO-то за целта на популяризирането. SEO оптимизацията при една добра поддръжка, дори и за кратко да я поизоставим, би задържала сайта в челните места на търсачките. Това при платената реклама няма как да стане, ако спрем с рекламните кампании. И накрая единствено SEO оптимизацията е напълно и сто процентово „таргетирана“, тоест целевата група и аудиторията са ясни и с правилните ключови думи и фрази достигаме до тях със сигурност. Трафика в мрежата е най-голям от страна на търсачките и това е доказано. Отделяйки повечко средства за SEO би довело до по-добри резултати за даден сайт.

SEO оптимизацията заема подобаващото и се челно място сред методите за изстрелване на един уебсайт на върховите позиции в търсачките, така че тя е доказано ефективна. Има много начини за борба с голямата конкуренция онлайн, но оптимизацията си остава един от най-достъпните и ефективни методи до момента!

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.