+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Какво е SEO в три части

Какво е SEO в три части

Ако имате собствен сайт, за Вас е задължително да знаете какво е SEO.

Искате ли да привлечете повече посетители на сайта си, за да можете да промотирате своите продукти и услуги или просто да правите пари онлайн?

Това е възможно!

Единственото нещо, което трябва да направите е, сайтът Ви да излиза в топ 10 на търсачките.

А за да се запази там, трябва да сте наясно с основите на оптимизацията и популяризирането в търсещите машини и да сте в състояние да го осъществите.

Нека да започнем с въведение в понятието SEO.
Днес, търсачките са най-посещаваните сайтове в интернет пространството.Те са специално проектирани за да търсят информацията, от която се интересувате в различните сайтове и да предоставят подходящото съдържание по удобен начин, на потребителите. Именно те са това, което носи най-голям трафик на останалите сайтове и в днешно време е трудно да си представим качествено потребителско изживяване, без да се възползваме от тях.
SEO абревиатурата е съкращение от  Search Engine Optimization и означава оптимизация за търсещи машини или оптимизация за търсачки.
Смисълът е в повишаването на рейтингът на Вашият сайт и високото му класиране при резултатите от търсене. Колкото по-висока е позицията му в резултатите, толкова по-голяма е вероятността посетителите да го посетят. Приблизително 100% от потребителите използват първите три резултата от търсенето си, тенденцията до десетатата позиция намалява с около 20 до 50%. На втората страница от резултатите отиват едва 10-20% от търсещите.Ето защо за всеки е важно да се позиционира в първите десет резултата.
За съжаление, конкурентните сайтове са прекалено много, а челната десятка е само една.Логичният въпрос, който изниква е: Как да се доберем до там и да заемем водещите позиции?
Тук на помощ идва SEO оптимизацията.
Тя може да се раздели условно на три части:

Първата част се състои в работата, която трябва да се свърши в самият сайт или така нареченото онпейдж (вътрешно) оптимизиране (OnPage SEO).
Тя включва коригирането на всички основни грешки в кода, добавяне и редактиране на съдържанието и HTML кода на страниците, вътрешните линкове и така нататък.
Колко ефективна ще бъде тази първа стъпка, зависи от вашите усилия и знания в тази област. Трябва да се има предвид, че алгоритмите за търсене на различните търсещи машини са малко по-различни и затова оптимизацията за Google се отличава от тази за Bing, Yahoo или Яндекс.
Ползваемост (Usability) и качество на съдържанието – това също са важни елементи, нужни за да се подобри позицията на сайта в резултатите от търсенето.То трябва да е свързано с тематиката и нишата на Вашия сайт.
Вашите ресурси, освен това, трябва да отговарят и на някои други фактори, свързани с техническите изисквания на търсачките (забраняването на дублиращо се съдържание, правилните рикуести на сървъра и т.н.). Например некоректните пренасочвания на 301 страниците или временната недостъпност на някои от страниците ви, познатите като термин broken links или „счупени линкове“ и не на последно място, скоростта на зареждане, могат да осуетят и неутрализират всичките усилия и работа, свършена до момента.

Втората част на оптимизацията се състои в популяризирането на самия сайт.
Тази стъпка е нужна, за да повиши допълнително класирането на сайта Ви в резултатите от търсене, като се извършва така наречената дейност извън сайта или офпейдж (външно) оптимизиране (Offpage SEO).
Това е популяризирането в социални мрежи, форуми, блогове, уеб директории и други сайтове, като основната му задача е да привлече потребители, по-възможност таргетирани според нишата на сайта, повишавайки по този начин и неговия „авторитет“ сред алгоритмите на търсачките, следователно – по-висока позиция в челната десятка.
Третата част се състои в задържането на достигнатите позиции и подобряването им. Следенето на Вашите резултати и показателите на конкурентите, промените в ключовите думи, текстовете на връзките (линковете), съдържанието на сайта и редовното му актуализиране – това обезателно трябва да се има в предвид, за да задържим добрите си позиции.

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.