+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

За какво да си направя блог идеи за начинаещи

За какво да си направя блог – идеи за начинаещи

Преди да си направите блог, трябва да решите на каква тема да бъде той. Блог за маркетинг, промоция на бизнеса, някой блогове са за любимия бизнес, а други споделят лични истории и опит в блога си. Ако искате да си направите блог и да го направите така ,че да печелите пари, но не можете да изберете тема, ето някои идеи за вдъхновение.

Изброяване на статии

Статиите в списъка, като всяка форма на маркетинг със съдържание, имат своите плюсове и минуси: хората обичат да ги четат, но много тях са монотонни и оценките са дублиращи.

Например, топ 10 от най-добрите филми или книги, подбрани по неразбираем принцип, може би някой ще разпознае. Например, не е достатъчно само да съберете 15 американски комедии в един текст. Трябва да можете да заинтригувате потребителя: прочетете тези 100 книги по психология и дайте на всеки смислен коментар, опитайте всички услуги, които предлагате за бюлетини, не лъжете читателя. Блогът е работа, а не многократни кликвания върху Ctrl + C и Ctrl + V.

Подхождайте към блог бизнеса с душа и ум. Уникален външен вид, сериозен професионален подход, това част от успеха, върхове и компилации.

Практически ръководства

Повечето хора не обичат да четат инструкциите. Как хората ще се научават да правят нещо? Гугъл. стана популярен само с едно ръководство за статии.

Щяхте да бъдете изненадани, ако знаехте какво иска широката аудитория и какви интереси има. Ако можете да намерите своята ниша и аудитория и да задоволите нейното любопитство, тогава вашият блог ще бъде популярен.

Напишете различни видове практически ръководства. Стъпка по стъпка ръководства за начинаещи са много популярни, например, пълното ръководство за начинаещи при създаването на сайт в WordPress.

Ако сте експерт в която и да е област, можете да споделите опита си и да създадете по-изчерпателни ръководства за напреднали потребители. Например за тези, които са слабо запознати с инструментите за изграждане на сайт, можете да направите ръководство за избор „двигател“ за сайта.

Моля, обърнете внимание: не е нужно просто да отменяте инструкциите на някой друг. Вземете тема, с която сте добре запознат, съживете я с презентация и личен опит, напишете ръководството възможно най-подробно и накарайте хората да я четат.

Политика

Политиката винаги е популярна тема, особено в година на избори, както местни, така и държавни.

Популярното обаче не означава просто: блоговете за политика са доста обемни и изискват време. Разбира се, можете да направите платформа, в която без много разбиране „ще размахате и заплашите с юмрук, ще се скарате на богатите и ще предадете думите на бедните”. Но за един добър и компетентен политически блог това не е достатъчно.

Всички сме въвлечени в тази гореща тема до известна степен, но затова е важно да развием в допълнение към емоциите способността да анализираме, разграничаваме комунизма от анархизма, да разбираме малко законодателството и бързо да се ориентираме в информационните проблеми. Въпреки това, бъдете внимателни: дори и с максимална коректност и сдържаност, подгответе се за хули и оплюване. Те ще бъдат написани в коментарите.

Готварски блог

Постоянно се появяват нова мода в диетите. Например наскоро САЩ определиха най-добрата диета за 2020 г. Няма да се мъчим: тенденцията е храна в средиземноморски стил (малко червено месо, много плодове, зеленчуци и ядки). Но не в това е въпросът.

Кулинарната тема като цяло е много популярна. Поради своята видимост, видео блоговете са особено популярни. Често те са посветени на определени теми: вегетарианство или, обратно, суровоядство с изобилие от рецепти за месо. Добър пример за кулинарен канал е видео блогът на Рамзи Гордън.

Запомнете: когато става въпрос за храна, обърнете специално внимание на визуалното. Предложете висококачествена фотография с храни. Проблемът на много кулинарни блогове са неразбираеми заради лоши снимки, направени от смартфон. Храната трябва да изглежда апетитно, така че да искате да я хапнете директно от екрана.

Важно е не само подробно описание на рецептата, но и красива снимка на готовото ястие.

kroasan

Интервю

Привличането на определени хора – клиенти, професионалисти, експерти, мениджъри – е чудесен начин да добавите личности и достоверност към вашия блог. Периодичното използване на лична информация като снимки, интервюта и цитати помага да се установи по-лична връзка с аудиторията. Най-добрият начин да се откроите от другите блогъри е да публикувате интервюта, взети от експерти в бранша, както и от хора от вашия екип, така и от представители на други компании.

Интервютата в 21 век може да не са на живо и с диктофон. Много от журналистите се насрочват на срещи в Skype. И винаги можете да се ограничите в кореспонденцията, въпреки че, разбира се, тя няма да даде интонацията и вие също няма да можете да правите селфи с интервюирания.

Но повярвайте: за интересен класически материал, обикновена кореспонденция с интересна визия, медийна личност е напълно достатъчна.

Благотворителност и социална активност

Когато говорите на глас за важните неща с необходимите думи и на красноречив език, това наистина ще привлича хората. Като малък бонус: някой ще вземе вашата идея и ще я продължи. И още нещо: не всеки може да изрази позицията си на глас, но повечето са в състояние да ви подкрепят и харесват. А с подкрепата на голяма аудитория от хора вашите проекти ще се движат много по-добре.

Отзиви

Ако искате да си печелите пари от вашия блог възможно най-бързо, тогава такава тематика – отзиви ще ви подхожда. С партньорски програми като Amazon филиали можете да осигурите приходи от блога си само с отзиви за продукти. Публикувайте отзивите си само на ресурси, на които се доверява аудиторията ви. Водещият блогър например преглежда дизайнерите на LEGO и ги качва в YouTube.

ТВ предавания

Гледането на телевизионни предавания отдавна престава да бъде забавление за домакините. Сега сериалът не само се снима на съвсем различно качествено ниво, но и събира много фенове около себе си. Например, можеш ли с часове да спориш дали Вещицата е добра или не, кое е по-добре – младата Сабрина или старата и до каква степен ни докосва? Ето това може да напишете в блога си.

Новини

Чудесен начин да привлечете вниманието на аудиторията са новини от достоверни източници. Новините бяха популярни още преди ерата – Интернет, когато имаше вестници на хартиен носител и все още са ценени от любителите на новините. Но трябва да запомните, че конкуренцията в сферата на новините е много висока, така че трябва правилно да подберете и изпратите новини, като им предоставите и коментари. Блоговете за новини в Интернет са представени най-често от цели портали.

Личен опит

Например, преместихме се в друга държава, започнахме да развъждаме коне или решихме да свалим 30 килограма? Споделете опита си в блога. Такъв блог е интересен за читателите, защото събитията в него се случват почти в реално време. Авторът в случая е конкретен човек, който допуска грешки и прави напредък и казва на аудиторията си за това.

Здраве

Здравословният начин на живот сега се превърна в истинска тенденция. Спортът, правилното хранене, профилактиката на заболяванията са популярни теми.

Здравословният начин на живот е тема, недалеч от медицината и тук трябва да сте добре запознати и да следите текущите изследвания в тази област.

Направете снимка, за да вдъхновете другите с вашето прекрасно тяло. Спортът е добро нещо. Но все пак говорете за наранявания и правилната техника, в противен случай ще нараните някого.

Разкриване на митове

Всяка сфера има своите факти и измислици, така че „Унищожителите на легенди“ са толкова популярни.

Да нарушаваш стереотипите и легендите, които пречат на живота, да заблудиш. Разбира се, около това винаги възникват битки с титани и обществен резонанс, но можете да допринесете за развитието на критическото мислене сред абонатите.

Съвети и трикове

Хората искат да правят повече за по-малко време, затова винаги търсят инструменти, техники или полезни съвети, които биха им помогнали в това. Практическите трикове са причината за популярността на много блогове.

Пътуване

Няма значение доколко Интернет ни обединява – пътуванията винаги ще бъдат популярна тема в интернет търсенето. Хората пътуват много. И ако можете да посъветвате колко по-евтино е да посещавате интересни и екзотични места, читателите ще го оценят.

Красота

Блоговете за красота стават все по-популярни. Те включват прегледи на продукти, уроци за грим и съвети за лична грижа. Марките обичат да популяризират продуктите си, изпращайки ги на популярни блогъри за преглед и дори ги включват в създаването на ограничени колекции.

Забавни истории

Хуморът винаги е популярен. Смешните публикации най-често се споделят в социалните мрежи. Комикси – какъв е животът ни без тях? Затова се въоръжете с чувство за хумор и се шегувайте като за последния път. И нека светът стане по-ярък от усмивките на вашата публика.

Съвети за родителите

Родителите винаги ще се интересуват от съвети, написани специално за тях. И сега информирано, смело родителство се развива все повече и повече – не само информация за майчинството, но и свързаното бащинство, възпитанието без насилие, теорията на привързаността и разумния подход към здравето на децата.

Предстоящи събития

Новината за предстоящо значимо събитие винаги предизвиква засилен интерес и много дискусии в блога. Няма значение дали това е олимпиада, която целият свят ще следва, или местен концерт – търсачките ще бъдат пълни с искания за предстоящото събитие.

Други публикации