+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Защо копирайтъри не могат да си намерят работа?

Защо копирайтъри не могат да си намерят работа?

copywriting

Какви са грешките, които често правят?

Често проблемът се крие в 1-2 неща, ако ги преодолеете можете да намерите добри поръчки.

Какво е важно да знаете:

  1. За какво пишете и защо?

Текстовете – понякога мисълта в тях не се разбира за кого и защо е написана статията. Кой трябва да го чете и защо? Човек създава впечатление, че човек просто е писал за нещо без конкретна цел и задача. Следователно текстът е „воднист“, има малко полезна информация.

Започвайки работа върху даден текст – представете си, че сте учител (ако пишете информационен текст) или продавач (ако пишете реклама). В първия случай вашата задача е да научите читателя на нещо. Във втория – да убедите човека да получи нещо. Какво ще кажете за всеки случай? На какво да обърнем внимание? Намерете целта защо пишете този текст. Тогава съдържанието ще се подобри.

  1. Важна е темата

Много автори започват текстовете, описвайки важността на темата или повдигнатия въпрос. Но ако човек вече е започнал да чете за нещо, тогава по подразбиране проблемът е важен за него. Ако чете за това как да избера смартфон, няма нужда да се казва, че купуването на смартфон е много важно решение и трябва да предприеме отговорен подход към избора.

Началото на статията трябва да заинтересува читателя и да го привлече да прочете статията. Ако началото на статията не се обхване – текстът няма да се гледа по-нататък.

За да пишете за нещо, трябва да разбирате темата. Разбира се, никой автор не може да пише по всички теми на експертно ниво, защото е невъзможно да бъдеш експерт във всичко. Но едно е да се опитате да разберете проблема и да доставите приемливо съдържание. Друго нещо е да се втурнеш и да се опиташ да пишеш за нещо, в което изобщо не разбираш нищо. Това веднага е очевидно и това е фатална грешка.

Когато човек работи с автори, използва проста техника. Моля човека да изучи темата. След това се обаждам и питам дали човекът е готов да пише и дали е разбрал темата. Ако авторът каже „да“, започвам да го „карам“ по различни въпроси, като на изпит. Повечето импровизират и не могат да отговорят на най-простите въпроси. Как щяха да напишат статия за какво? Сега, когато авторите знаят за моята „изпитна“ техника, те се опитват да разберат темите.

Нивото на автора до голяма степен се определя от способността да се събира и обработва информация, да се разбира темата, а не от скоростта на напечатването на компютър.

  1. Сложен език

Това е един от важните проблем. Ако авторът знае как да изработи дадена тема, да търси и обобщава информация, тогава неговият „сложен език“ може лесно да бъде пренаписан и да получи добро съдържание. Но ако авторът веднага знае как да пише на прост и разбираем език – това е голям плюс, включително и до нивото на таксите.

Научете се да пишете просто и ясно и ще бъдете оценени!

  1. Без текстура

Проблемът на много автори, които търсят работа е, че в текстовете им има много разводненост. Те не търсят информация в Интернет, не се стремят да я обобщават и структурират. Те вземат 1-2 източника и след това не знаят за какво да напишат статия.

В резултат на това съдържанието се получава без текстура. Няма полезна информация, за която текстът ще бъде прочетен.

Добрият копирайтър прекарва поне 70% от времето за търсене на информация за материала, 10-15% за писане на клавиатурата и 15-20% за редактиране, усъвършенстване и SEO оптимизация. В някои случаи търсенето и обработката на информация може да отнеме 80-85% от времето, прекарано в съдържание. Ако прекарвате по-малко от 50-60% от времето за събиране на данни, тогава или добре владеете темата, или не я обработвате достатъчно внимателно.

По принцип сега много хора бързат. Винаги. Навсякъде. Наскоро гледах как момиче консумира съдържание на смартфон. Прекарва не повече от 2-3 секунди на всеки пост. Какво може да се разбере в този режим?

Ако искате да работите като копирайтър и да печелите прилични пари, научете се преди всичко да събирате, обработвате, структурирате и обобщавате информация. Разберете темата. Проникнете дълбоко. Не бързайте. Напишете текста само след като разберете какво искате да напишете, за кого и защо. Тогава няма да има цена за вас и няма да има и край на клиентите.

Копирайтър е автор на рекламни текстове, лозунги, скриптове за реклами, текстове за уеб сайтове и целеви страници. Понякога в Интернет копирайтърите се обаждат на авторите на всякакви текстове, включително информационни (статии), което не е напълно правилно.

Копирайтерът трябва да разбере как хората купуват определени стоки и услуги, което е важно за тях при избора. С прости думи, в рекламните текстове е необходимо да се опишат предимствата на продукта, които са важни за потребителите. Представете атрактивни заглавия и текст за рекламата за четене.

Други публикации