+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Как да защитим съдържанието на сайта от копиране

Как да защитим съдържанието на сайта от копиране

zashtitaТърсачките харесват уникалните текстове. Те са лоялни към сайтовете, които публикуват оригинално съдържание, и ги награждават с високи позиции. Но те не обичат да копи и пейст и са строго наказвани за това.

Но когато се появи интересен и полезен текст в нов блог, те незабавно започват да го копират. Естествено, почти никой не поставя връзка към източника. И днес, за съжаление, това е сериозен проблем.

Защо имате нужда от защита от копиране?

Много собственици на уеб сайтове не си правят труда да наемат копирайтъри и да им плащат за писане на текстове. Защо, ако можете просто да копирате от конкурентите, нали? Така те пълнят уеб пространството с текстове на други хора, мислейки, че търсачките няма да забележат това.

В такива случаи трябва да помислите за защита срещу копиране на текст на сайта. В края на краищата, кой би го харесал, когато статия, върху която е работил една седмица, е просто взета и копирана?

Съдържанието е в основата на всичко, двигателят, върху който се изгражда уеб сайтът. Резултатите от рекламата на уеб сайтове до голяма степен зависят от него. И не е необходимо да му позволявате да губи уеб ресурси на други хора. Това често се случва: текстът в новия блог не успя да бъде индексиран и след това собственикът на популярния сайт бързо го копира и събира ползите от това. Поради моменталното индексиране търсачките разглеждат неговия сайт, а не вашият, като основен източник. Жалко е, но не се спори с Google.

Обикновено собствениците на сайтове се оправдават, като казват, че е невъзможно да се защити съдържанието от копиране. Като, няма съответните инструменти. Можете да се свържете само със собственика на сайта и да го помолите да изтрие текста или да постави хипервръзка към източника. Но подобна дейност отнема много време. И не е факт, че човек ще се съгласи: той може да прехвърли проблема за това към редактора и това на копирайтъра. Като цяло, за постигане на желаното това няма да работи.

Специални методи

Първият метод е използването на атрибути, които забраняват копирането на съдържание. Не се притеснявайте, не е нужно да наемате програмист, можете да го направите сами.

Ако кодът е написан на JavaScript, тогава можете да го напишете така:

<body oncopy = „return false“>

И потребителите няма да могат да копират текст в клипборда.

Можете да предотвратите избора на текст, като напишете:

<body onselectstart = „return false“>

Или забраните използването на RMB (контекстното меню няма да се появи):

<body oncontextmenu = „return false“>

Но помислете за редица нюанси. Първо, такива техники ще ви защитят само от начинаещите потребители. Останалите лесно ще деактивират JS скриптове и ще копират текста.

Второ, много потребители по навик избират параграфи, докато четат (не за да копират, а просто така). Или периодично щракнете с десния бутон на мишката. И те няма да могат да направят това – ще изпитат дискомфорт и ще напуснат сайта, смятайки го за неприветлив. Следователно, когато добавяте такива скриптове, е необходимо да следите поведенческите фактори на потребителите.

Общи условия за използване на сайта

Ако сте решени да се борите срещу плагиатството – можете да вземете строги мерки. Например, създайте отделна страница, където да предпишете правилата за използването на материали, публикувани в уеб сайта. Включително се посочва, че копирането на текстовете е възможно или само с писмено разрешение на администрацията, или при активна хипервръзка към източника.

Преди да изготвите този документ се консултирайте с адвокат – това няма да ви навреди. На теория, ако човек наруши правилата – той ще бъде изправен пред съдебен процес и глоба. Но на практика това се случва рядко.

Такава защита срещу копиране на текст се счита за надеждна, тъй като предписаните правила плашат потребителите, които искат да печелят от висококачествено съдържание. А за тези, които са публикували информация без активна връзка, можете да пишете или да се обаждате, като казвате, че са нарушили правилата за използване на материали в сайта. А това от нарушаването на правилата до нарушаването на закона е една стъпка. Под натиск собствениците на сайтове на трети страни често се плашат, отстъпват и или пускат активна връзка, или напълно изтриват копирания текст.

Изпратете за бързо индексиране

Последният начин да защитите съдържанието от кражба е да информирате търсачките, че сайтът е основният източник на този текст. Вярно е, че това може да стане само в Google.

Преди да публикувате нов текст на сайта, добавете го в Google Search Console. Търсачката незабавно ще индексира съдържанието и ще го намери като основен източник. Това ще увеличи шансовете новата статия да бъде в ТОП 10.

Ето защо, след като изработите вашия сайт, добавете го в Google Search Console. Така че да информирате търсачките, че в Интернет се е появил нов уеб сайт. Първите месеци използвайте услугата „Оригинални текстове“, за да ви информират предварително за появата на нови статии. И след шест месеца или година сайтът ще се разраства и всички текстове ще се индексират толкова бързо, че ще бъде безсмислено да ги крадат.

Други публикации