+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Как да използваме цветовете в маркетинга

Как да използваме цветовете в маркетинга

digital-marketingЧудили ли сте се дали световноизвестните компании ще бъдат толкова успешни, ако техните корпоративни цветове са различни? Представете си черното лого на McDonald’s или Facebook в червено. Мислите ли, че тези малки неща са без значение? Проучванията показват обратното.

Хората, които проведоха разделно тестване на сайтове с една страница, разбират колко много преобразуване на цвят може да повлияе на реализацията. До дизайна на бутоните с разговори. Цветовете предизвикват емоции и подсъзнателни реакции. В крайна сметка повлияйте на решението.

Според проучване цветната реклама се разглежда 42% по-често, отколкото черно и бяло. Впечатляваща цифра показва, че игнорирането на психологията на цвета в маркетинговите кампании не е най-доброто решение. Знаейки как да използвате правилно цветовите елементи, можете значително да увеличите реализациите на различни етапи от фунията.

Бял цвят

Универсален цвят, който се смесва добре с буквално всички други опции. Ето защо почти винаги се използва в дизайна. Най-често – като фон.

Това кара хората да усещат и чувстват минимализъм и чистота. Затова често присъства в рекламни материали на марки, които искат да изглеждат свежи и модерни.

Белият фон помага да се подчертаят важни елементи.

Как се използва белият цвят

Най-често се комбинират с други цветови опции. Абсолютно НЕ подходящ за дизайн на бутони с разговори. Този образ не привлича вниманието и не предизвиква у потребителите усещане за значимост.

Много подходящ за проектиране на сайтове за продажба. Създавайки отделни страници с преобладаващо бял цвят, можете да сте сигурни, че вниманието на посетителите е насочено към точните детайли.

Черен цвят

Използва се не по-малко от бялото. Причината – черните елементи се открояват добре на ярки фонове на всякакви нюанси. Следователно, текстът често е написан в този цвят.

Дава продажба на сайтове, които продават скъп продукт. Опаковката показва, че продуктът е скъп. Това е прието от големи световни марки.

Когато използвате черен фон, е важно всеки детайл на преден план да е контрастен. Само по този начин можете да се съсредоточите върху правилните неща.

Как се използва черен цвят

Няма данни за ефективността на черните бутони CTA, защото те се използват изключително рядко.

На сайтове с една страница черният носи добри резултати, ако е доминиращ. Но е важно допълнителните цветове да бъдат избрани правилно.

Червен цвят

Той има силно психологическо въздействие върху хората, поради което се използва широко в промоцията и рекламата. Винаги доминира и улавя вниманието на посетителите. В същото време червеното може да се използва за призоваване на романтични и обичащи чувства, както и за агресивни и дори зли. Изброените го правят мощен инструмент за привличане на внимание. В същото време може да се подчертае значението на даден елемент. Пример за това е червеният килим.

Учените са установили, че този цвят може да засегне хората дори физически. Например, засяга кръвоносната система, дихателната честота или метаболизма. Чувствата са подобни на глада. Ето защо много хранителни компании често я използват.

Как да използвате червено

Това е добър начин да се привлече вниманието на посетителите към някои елементи, но то трябва да се въведе внимателно, като се имат предвид доминиращите свойства. Тя трябва да бъде малки детайли – бутони, указатели, малки банери и така нататък.

Червената често се използва за промоционални и отстъпки. Минавайки покрай магазини, където работят отстъпки, обърнете внимание на знаците.

Син цвят

Най-често срещаните в интернет. Повечето обекти имат син цвят, защото вдъхват увереност и спокойствие.

Струва си да се подчертае неговата гъвкавост. Светлите и тъмни нюанси могат да се възприемат по различни начини. Често свързани с небето, следователно, може да предизвика усещане за свежест.

Как се използва син цвят

Идеален за финансови организации. Публиката ги третира много по-лоялно, ако между фирмените цветове има синьо.

Използват се и от марки, чиито продукти не могат да бъдат „докоснати“. Това са информационни продукти, софтуер, консултантски услуги и други подобни.

Тъй като цветът се свързва с доверието, той често се използва при проектирането на здравни продукти.

Синьото има много положителни функции, но има клонове, където не се препоръчва да се използва. Например, в компании, свързани с храна. Има едно просто обяснение: много рядко цветът се среща в естествените продукти. Следователно, подсъзнателно не причинява най-добрите асоциации на потребителите.

Ако не сте свързани с хранителната индустрия и искате да спечелите доверието на аудиторията си, комбинирайте синьо и бяло на уебсайтове и в рекламни материали.

Жълт цвят

Причинява интерес и различни емоции, в зависимост от специфичните нюанси. Ярко жълтите тонове създават положителни чувства. Причината – асоциацията с лятото, слънцето и топлината.

Но в същото време светлите нюанси могат да бъдат предупреждение. Запомнете някои пътни знаци.

Тъмните версии създават усещане за богатство и солидност. Това може да включва златен оттенък.

Как да се използва жълт цвят

Положителни ярко жълти нюанси прилагат марки, които искат да предадат жизненост и игривост.

Жълтите логотипи веднага хващат окото и като правило се запомнят. Свойството за предупреждение помага да се откроят правилно бележките под линия и известията на сайтовете.

Оранжев цвят

Интересен вариант, който най-често се игнорира в популяризирането и маркетинговите материали. Както червеното, оранжевото може да промени физическите усещания на човека. Но въздействието не е толкова силно. То може да бъде както игриво, така и вълнуващо, което прави по-бързо вземането на решение.

Добавя жизненост към материалите. Но след като отиде твърде далеч с количеството на цвета, например в сайта, рискувате да изглеждате евтини. Ако вашата целева аудитория е хора с високи доходи, напълно игнорирайте тази опция.

Как се използва оранжев цвят

Има мнение, че най-добрият цвят за бутоните „Купи” или „Добави в количката” е зелен. Но най-голямата платформа за онлайн търговия в света, Amazon, използва оранжево. На практика, когато става въпрос за анализиране на бутоните за повикване, оранжевият показва много по-добри резултати от зелените. Може би този модел е провокиран от Amazon.

Освен бутоните на самите сайтове се използва и оранжево. Това работи чудесно, ако ресурсите насърчават марка, свързана с творчеството.

Зелен цвят

Очевидната асоциация е природата и екологията. Той има успокояващ ефект върху хората, предизвиква определен баланс. Особено ако се използват леки нюанси – мента, тюркоаз, вар.

Също така се свързва с растежа и развитието.

Как да използваме зелено

Често се използва за проектиране на бутони. Въпреки силните оранжеви, зелени в някои примери преди неговата ефективност.

Използвайте го, ако искате да се съсредоточите върху неговата чистота и естетика.

Лилав цвят

Отличен избор за фирми, които “продават” лукс и елегантност. Лилаво подчертава благородството.

Точната противоположност на оранжевото. Формира чувство за секретност и романтика и от най-висок клас.

Тези характеристики правят цветовете отлични за популяризиране, но неефективни за импулсни покупки и увеличаване на конверсията.

Как да използвате лилав цвят

Тестовете показват, че тази опция е най-малко подходяща за CTA елементи. Бутоните и формите на този цвят само влошават конверсията.

Няма пряка връзка с храната, но някои марки от тази индустрия успешно използват лилаво и виолетово. Например, шоколад Милка. Между другото, този цвят е и усещане за лукс.

Други публикации