+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Как да работите с текст, ако не сте копирайтър?

Как да работите с текст, ако не сте копирайтър?

copywriting

Последователни изречения, отразяващи същността на дадена тема това е върхът на айсберга, с който всеки оценява работата на копирайтъра. Но създаването на текст включва също изследвания, събиране на информация, планиране, форматиране, редактиране и оптимизация, когато става дума за SEO съдържание. Оказва се, че самият процес на писане е много по-лесен от подготовката и последващата работа с материала. А създаването на качествено текстово съдържание всъщност отнема малко повече от това да общувате красиво.

Тази статия ще бъде полезна за всички, които искат да пишат страхотни авторски статии, да водят собствен блог, да популяризират акаунти в социални мрежи или уебсайт с помощта на съдържание или да увеличат продажбите чрез „вкусни“ описания на продукти и рекламни материали.

Определяне целта на текста

Текстът не е просто набор от символи, а ефективно средство за комуникация с целевата аудитория. Затова, преди да пишете, задайте си въпроса – на кого е необходимо и защо?

Това допълнително ще помогне при избора на правилния стил, заглавие и формулировка.

Основните цели на текстовото съдържание в дигитално съдържание:

Текстове, написани на базата на уникално предложение за продажба на фирмата и на първо място трябва да се интересува читателя (в случая и клиента). Те се използват за проектиране на уебсайт или целева страница, в пощенски съобщения;

Препродажба или кръстосана продажба. Текстът може да съдържа само едно изречение или няколко абзаца, да бъде част от друг тип текст. Такова съдържание може да се намери в пощенски съобщения на марката, в продуктови описания в сайта, на главните страници на целевите страници – там, където техниката на маркетинга работи ефективно;

Увеличете познаваемостта на марката и лоялността към нея. Текстовете, написани за тази цел, са полезни и имат уникален текст. Те трябва да отразяват политиката на фирмата, като дават изчерпателен отговор на избраната тема. Често такива текстове могат да бъдат последователни, да се допълват. Те се използват за публикуване на уебсайт (например, блог на марка), в социални мрежи под формата на подписи към публикации, в пощенски съобщения, както и за промоционални продукти. Ако говорим за уебсайт и социални мрежи, тогава текстовете задължително трябва да съдържат ключови запитвания, за да привлекат аудитория;

Привличане на трафика. Най-простата, макар и достатъчно благородна цел. За да може текстът да бъде прочетен от повече хора, той трябва да е на подходяща тема, уникален, да съдържа заявки за търсене на потребители,  и ключови думи и да има привлекателно и интересно заглавие. В същото време последователността са важни при генерирането на такова съдържание. Това означава, че е необходимо внимателно да се проучат генериращите трафик теми от всички страни, както и стриктно да се следва графикът на публикуване и постепенно да се увеличава обемът на материалите;

Заслужава да се отбележи, че един и същ текст може да има няколко цели едновременно. Например, бъдете полезни на читателя, генерирайте потенциални клиенти, преди да продадете. Такива материали съществуват под формата на безплатни електронни книги, контролни списъци и ръководства.

Важно! Когато определяте целта на текста, вземете предвид спецификата на вашия сайт или бизнес, портрета на целевата аудитория и нейните интереси, както и вашата външна цел.

Правилният избор на целта на текста също помага да се разбере резултатът, който искате да постигнете.

Има няколко варианта за оценка на ефективността на текста:

 • По броя на показванията;
 • От харесвания или коментари;
 • Време за четене;
 • По броя на реализациите;
 • По броя на отказите;
 • Чрез действия на страницата и др.

Получавайки тези резултати, може да видите напредъка и да подобрите текстовото съдържание.

Информационен. Статиите са полезни текстове по дадена тема, запознаване или задълбочаване. Те включват експертни текстове в блогове, различни изследователски статии, новини в медиите. Също така такива материали могат да служат за популяризиране на сайта, ако използвате ключови думи по темата в тях.

За какво да пиша или къде да търся идеи за текстове?

За какво да напиша текст? Въпросът е спирачка, която обезсърчава всяко желание да продължите да създавате съдържание.

Мозъчна атака. Отделяйте 15 минути всеки работен ден, за да мислите по теми и идеи за писане. Запишете всички мисли, които ви хрумнат, в тетрадка или текстов файл.

Попитайте своята аудитория. Не се страхувайте да комуникирате с абонати или читатели, за да получите обратна връзка от тях. Всичко, което напишат, може да се използва за създаване на съдържание. Коментарите на потребителите са „болките“, които засягат предимно вашата целева аудитория. Ако се страхувате да питате, прочетете коментарите към съществуващите публикации и намерете въпроси, на които все още не сте отговорили.

Проучете ключовите си думи. Накратко, направете SEO одит на вашия сайт или блог и оформете семантичното ядро. За всяка ключова дума измислете една или повече теми. Използвайте ги във вашия план за съдържание.

Развийте големите теми на по-малки. Винаги можете да направите няколко точки от обобщения материал. Прост пример: нашата статия „Как да работите с текст, ако не сте копирайтър“ може да бъде разделена на няколко текста с по-прецизно съобщение, по-специално „Как да изберем стил за статия“, „Как да създадете медиен план“, „Как да генерирате теми за статии. Практически техники “ и други.

Напишете продължение на „бестселъра“. Анализирайте статиите, които вече са добри за вашия сайт, и продължете с още някои материали по темата. Ако сте говорили за женски прически, тогава продължете да развивате тази тема със статии за тенденциите в подстригването, подстригването на холивудските звезди, подстригването за различни видове лица. Не забравяйте да пренаредите материалите помежду си (специалистът по SEO ще ви благодари).

Анализирайте конкурентите си. Не забравяйте да се насочите към конкурентни сайтове и да проучите съдържанието. Обърнете внимание на теми, за които още не сте казали на читателите си.

Вдъхновете се в YouTube, Instagram и Pinterest. Тези платформи са съкровищница с безценно съдържание. Затова потърсете страници със съдържание, което ви подхожда, и напишете темите, които са най-обсъждани от потребителите, и събирайте мнения. Също така внимавайте за възходящи тенденции.

Използвайте западни източници. В много издания чуждестранните ресурси са първоизточници, в които може да търсите полезна информация и да се вдъхновявате. Абонирайте се за уважавани публикации или интересни блогове и проследявайте тенденциите.

Как да изберем стил на текст

Ако говорим научно, тогава стилът е утвърдена система от различни езикови средства и методи, които са се развили по време на развитието на езика. Всяка система е характерна за средата си, включително медиите, научната общност, фантастиката, официалните бизнес комуникации и т.н.

За да изберете правилния стил за вашия текст, отговорете на няколко въпроса:

 • Към кого е адресирано?
 • Къде ще бъде публикуван?
 • Каква е целта му?
 • Какъв начин на представяне на информация?

Въз основа на вашите отговори можете лесно да изберете подходящия стил. Така че, инфостилът е чудесен за писане на полезни статии, бележки и публикации, новини в медиите, продажба на текстове, ръководства и контролни списъци и различни ръководства.

Публицистичният стил е чудесен за онлайн медии, насочени към събиране на трафик и реакции на читателите. Той може да съдържа емоционален цвят, обжалвания, както и образи и ценностни преценки. Освен това целият материал има логическа структура, факти.

Артистичният стил се среща и в Интернет. Такива текстове са подходящи в лични и безлични блогове, на тематични сайтове, в пощенски съобщения и дори в рекламни кампании. Стилът се характеризира с голям брой епитети, сравнения, метафори и алегории.

Научният и официално-бизнес стиловете са подходящи само в техните високоспециализирани области. Те предполагат сухо представяне без емоционален цвят, епитети и сравнения, както и използването на тематичен речник.

Оптимални параметри за първия абзац:

 • Дължина не повече от 500 думи;
 • Ключовата фраза се съдържа в точното описание;
 • Ключовата фраза е украсена от думи, които задават темата;
 • Текстът засяга основните „болки“ на читателя;
 • Разказва за какво ще стане в статията.
Други публикации