+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Кое е по-добро, реклама или SEO оптимизация?

Кое е по-добро, реклама или SEO оптимизация?

laptop-graph

SEO оптимизацията за търсачки е набор от техники, целяшти към покачване на позицията на даден сайт по определени ключови думи в търсачките.

Реклама в Google  – реклами, които се появяват на едни и същи страници с резултати от търсенето. В Google – чрез Google Ads.

Всъщност SEO и контекстът са два различни инструмента, с които можете да решите един и същ проблем: да направите сайта по-посещаван.

Каква е разликата между SEO и контекстуалната реклама?

Нито един сайт не може да влезе в ТОП 10 без минимална първоначална оптимизация. Ако постоянно използвате контекста, може би такъв уебсайт ще бъде в ТОП, но поне след година, а най-вероятно много по-късно. И това е с малко оптимизация. Ако не се занимавате с мета таговете на главната страница, тогава сайтът по принцип не трябва да мисли за ТОП позиции.

За разлика от контекстната реклама, SEO – оптимизацията ще помогне на вашия сайт да влезе в ТОП в период от 1 до 6 месеца за различни заявки на търсене. При много конкурентни заявки се изисква малко повече време.

SEO не може да бъде евтино по дефиниция, но разликата е осезаема в сравнение с контекста. След като сайтът влезе в ТОП, просто трябва да го поддържате, като периодично пишете нови статии. Само си представете – вие сте в топ пет и не плащате нито един лев за това. При контекстната реклама, напротив, трябва постоянно да плащате за това.

Целевата страница също може да бъде оптимизирана, но получаването на такъв сайт в ТОП може да отнеме повече време от уеб ресурс с поне 20 страници, всяка от които е насочена към популяризиране на конкретни заявки.

Какви са предимствата на SEO пред контекста?

Ниска цена за привлечен клиент.

SEO оптимизацията не изисква големи разходи. В същото време цената на промоцията на уеб сайтове е с висококачествена и многобройна аудитория в търсачките.

Дългосрочни резултати, дори в случай на прекратяване на рекламната кампания.

Позициите по време на SEO оптимизация ще намаляват сравнително бавно. В контекст веднага ще спрете да получавате обаждания от клиенти, когато свършат парите за реклама.

Доверие на клиентите.

Потребителите се доверяват на резултатите от търсенето повече от платените реклами. Мнозина възприемат рекламата отрицателно и са подозрителни към нея. Напротив, резултатите от търсенето се възприемат като независими и това увеличава доверието в сайтовете, които са на челните позиции.

Измамни резултати.

Контекстните реклами могат лесно да се кликват. Това се прави за увеличаване на реализациите. Когато провеждате SEO оптимизация по този начин, няма да влезете в ТОП-10 на резултатите от търсенето, тъй като високи позиции могат да бъдат постигнати само с висококачествена и продължителна работа на сайта.

Обхват на аудиторията.

SEO-промоцията ви позволява да достигнете до много потенциални клиенти. Популяризирайки уебсайт в една търсачка или регион, той печели позиции и в други региони, което ви позволява да увеличите броя на аудиторията. Всичко е различно в контекста – потенциалните клиенти са ограничени до определени сайтове – една търсачка и партньорски сайтове.

Тогава кое е по-добро? Каква е опцията за използване на трафика?

Няма консенсус по този въпрос. Някои казват, SEO – твърде дълго се чака, докато получите първите резултати, трябва да поръчате реклама. Други отговарят с разочарование: контекстуалната реклама е пълна глупост, разходите са по-високи от печалбата, вярвам единствено в промоцията!

Забележка: много е важно качеството на извършената работа. Както в SEO, така и в контекстната реклама е важен компетентният избор на ключови въпроси. Важно е сайтът да е готов да получава трафик …

Е, и ако приемем, че всичко е направено на ниво? Заявките съответстват правилно? Страниците на сайтове се конвертират добре? Кое е по-добро, контекстуална реклама или SEO промоция?

Всеки метод за предоставяне на трафик към сайт има своите плюсове и минуси. Ето сравнение на тези два канала за важни ключови характеристики:

Лесно е да се види: всяка опция за привличане на трафик към сайта има силни „плюсове“.

И така, какво да изберем? Отговорът ни е следният: ако бюджетът на компанията позволява, е необходимо да се използва интегрирана промоция, в рамките на която веднага се стартира контекстната реклама и – в същото време – ще започне работа по SEO оптимизация и промоция, тоест за дългосрочно развитие (подобряване) на сайта.

Ако бюджетът е малък, трябва да започнете с контекстуална реклама, насочвайки част от допълнителната печалба към SEO, за да не изоставате от конкурентите.

Съвет. Отървете се от лошите връзки в сайта, за да подобрите класирането в търсачките.

По каква причина на сайта се появяват връзки, които водят до несъществуващи страници? Например поради грешки от уеб администратори. Или защото вашата фирма е провела акция, продажба, беше създадена специална страница за нея … По-късно тя ще бъде изтрита, но връзката остава в новините някъде. Или някой продукт е изтеглен от продажба, или заменен с нов, а връзката все още присъства в продуктовия каталог.

Какъв е резултатът? Когато търсачка обхожда сайт, той вижда връзка, опитва се да го следва, осъзнава, че такава страница не съществува …появява се забележка за грешката.

В бъдеще такъв сайт ще бъде понижен в изданието. Защо? Потребители на търсачка, могат да следват „прекъсната“ връзка. Така техните искания ще останат без отговор, неудовлетворени. А Google се грижат за клиентите, показват в Топ 10 сайтове, където работят всички връзки, където потребителят определено ще получи необходимата информация.

Заключение: трябва редовно да проверявате вашия уеб проект за наличие на грешни връзки, за да ги коригирате.

Кога си струва да комбинирате SEO и контекстуална реклама?

Забравете за факта, че когато поставяте реклами в Google, автоматично получавате предимства на класиране. Това е мит. Ако сайтът няма добро съдържание и е с лошо качество, дори не можете да мечтаете за добри резултати.

Контекстуалната реклама действа върху издаването поведенчески фактори. Google разглежда поведението на потребителите на сайта, а контекстуалната реклама ви позволява да свържете това поведение с конкретна заявка за търсене. Ако потребителят дойде на сайта по искане на ключови думи и прекара 3 минути на този ресурс, за Google това е ясен сигнал, че сайтът отговаря на очакванията на потребителя и отговаря на конкретната заявка. Такива сигнали се вземат предвид в общото класиране на сайта.

По този начин имате допълнителен начин да обявите нов сайт в мрежата и да подобрите позицията му. Естествено, преди да започнете рекламна кампания, сайтът трябва:

  • Да спазва всички изисквания и да не отстъпва на конкурентите;
  • Да съдържа интересно съдържание, което ще забави посетителите за дълго време и по този начин ще го изкачи в търсачките.

Популяризираният сайт трябва да е напълно функционален на всяко устройство и готов да приема посетители 24 часа на ден. Притежават добър дизайн и използваемост. Задължително присъствие на уникално и интересно съдържание или продукти, които се сравняват с офертите на конкурентите.

Изисква се тясна връзка със социалните мрежи и поставяне на инструменти за взаимодействие на потребителите в сайта. Благоприятните промоции и отстъпки могат да бъдат допълнителен сигнал за посетителите ви да споделят ресурса с приятели.

Добре подбрани заявки в рекламната компания, на които популяризираният сайт ще отговори и разкрие темата най-пълно. Вашите посетители трябва да останат на сайта възможно най-дълго.

Съвет: след като стартирате търговски проект, трябва да използвате контекстуална реклама за бърз ефект. Така можете бързо да привлечете целевата аудитория към сайта. Успоредно с контекста трябва да се занимавате с оптимизация на търсачките.

В процеса на това можете да намалите бюджета за контекстна реклама (всичко зависи от конкретния случай и наличните финансови ресурси). Понякога това не е напълно препоръчително. Намалявайки цената на контекстната реклама, вие намалявате броя на потребителите на конверсия, което означава, че се лишавате от допълнителна печалба.

Други публикации