+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Не е достатъчно само да имате сайт, трябва да знаят за него

Не е достатъчно само да имате сайт, трябва да знаят за него

Всеки бизнес се нуждае от сайт. След като сайтът вече е направен, попълнен е със съдържание и всичко е минало като по вода, повечето собственици на бизнес си мислят, че са готови. Тук е време да ви съсипя щастието, защото ще ви кажа, че тук започва трудното!

Да, точно така. Към момента в интернет има милиарди, милиарди и още милиарди уеб сайтове. Каква е гаранцията, че посетителите ще посещават точно вашия, ще го знаят всички, които търсят услугите, които предлагате? Никаква…

И тук идва въпросът: Хубаво, но как да ме намерят?!

В момента потърсихте в google нещо подобно, нали? В такъв случай сигурно са ви излезли много резултати, водещи към Google AdWords. Да, ама не! Това не е единственото, от което се нуждае вашият бизнес, защото когато спрете рекламата, спират да идват и голяма част от посетителите. Поради тази причина ви трябва SEO. И то не какво да е, а истински добро SEO.

Тук идва ред да ви успокоя, че ако използвате WordPress оптимизацията ще е доста по-ефективна. ( обърнете внимание, че не казвам лесна, който каже, че това е лесно, значи лъже )

А как се прави SEO за WordPress

Първо – задължително ви трябва SEO плъгин за WordPress. Има много голям избор на пазара, но лично аз не препоръчвам най-популярния – Yoast, а един от останалите, който се казва All in one seo pack. Той, както Yoast, също е напълно безплатен. В самия плъгин трябва да въведете всичката нужна информация. Моля да обърнете внимание, че тези данни не се попълват за 20-30 минути. Трябва внимателно да анализирате ключовите думи, по които искате да се класирате, да прецените описанието и всичко останало. Не бързайте да го попълвате! Важно е да се каже, че не е желателно да сменяте тази информация, когато ви се прииска.

След това трябва да се заемете с линк билдинга. Той е изключително важен за качествено SEO и съвсем не е толкова лесен, колкото изглежда отстрани. Първо, не се доверявайте на хора, които го правят за 10 лева, защото те само цапат работата ви и могат сериозно да навредят на сайта.

Линк билдинг техника е публикуването ( събмит ) на линкове по директории. Това, както вече казах, или си го направете сами, или го поръчайте на професионалист. В противен случай рискувате много. Списъци с директории можете да намерите навсякъде, но не прекалявайте със събмита, защото и това може да навреди и да се получи обратен на желания ефект, а именно – Google да помисли, че изграждате фалшиви връзки и да ви обяви за спам сайт

Друга стратегия за линк билдинг е гост блогингът. При него публикувате статии с линкове към вашия сайт в други сайтове. Тук вече важи фразата „Колкото повече, толкова повече“ – тоест трябва да се стараете да публикувате възможно най-много съдържание в чужди сайтове. В по-авторитетните задължително се старайте публикацията да е полезна, защото потребителите са се начетяли на чисто рекламни статии.

Това са основните неща, които задължително трябва да бъдат направени. От този момент нататък следва да започнете да оптимизирате вътре, в самия сайт. За щастие WordPress е добре пригоден за SEO и може по-лесно да се справите с тази задача. Важно е да оптимизирате всяка публикация без изключение, а това включва:

  • Задаване на ключови думи през SEO плъгина
  • Задаване на мета описание
  • Задаване на подходящо име на снимката, различно от това, с което вече е индексирана ( по този начин имаме шанс да се индексира повторно )
  • Добро отделяне на заглавие от текст, използване на bold за важни фрази и ключови думи, използване на h1, h2 тагове

Време е да се заемете и с малко ( а може и повече ) SMM. За България най-важната социална мрежа, както със сигурност се досещате, е Facebook. Страницата в тази социална мрежа и двупосочния линк е задължителен ( под двупосочен линк разбираме линк от сайта към страницата и линк от страницата към сайта ). Добре е и тя да не е съвсем празна, дори и да не се занимавате с нея. Друго задължително нещо е двупосочен линк и в Youtube. Няма да е зле да има и някакво съдържание вътре. Ако питате мен, няма да е зле и да направите профили на сайта в останалите не чак толкова популярни в България мрежи като Instagram, Twitter, Google + и други.

 

За финал трябва да кажа, че това е някаква основа, но далеч не е всичко. За да обясня абсолютно всичко от А до Я, за да един сайт да се нарече напълно оптимициран трябва да говоря повече от 5-6 часа без преувеличение.

Също така трябва да знаете, че SEO с гаранции не съществува и трябва да стоите далеч от всички, които се оптиват да ви го предложат… просто няма как да се гарантира, тъй като в целия този процес участва и Google, тоест не зависи само от оптимизатора.

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.