+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Препоръките на Google Ads: Защо не работи и как да се настрои правилно рекламата

Препоръките на Google Ads: Защо не работи и как да се настрои правилно рекламата

google-ads

Помощният център на Google Ads е полезен източник за съвети относно настройката на рекламната Ви кампания. Недостатъкът на всички тези съвети е тяхната универсалност. Google не взема предвид уникалността на всеки бизнес, нуждите на целевата му аудитория и позиционирането. За да оценят ефективността на препоръките на Google Ads и да разберат как да се използват правилно, специалист по контекстуална реклама дава своите съвети.

– Една и съща препоръка на Google определено не работи за всички. Всеки артикул трябва да бъде оценен, като се вземе предвид целевата аудитория и целите на Вашия бизнес. Ако човек не е запознат с рекламата и няма опит с инструментите, ще му е трудно да го направи. Тук препоръчвам незабавно да се свържете със специалист. Но в световен мащаб съветите за Google са добра основа, върху която все трябва да се съсредоточи в работата си. Делът на неуместните технически съвети е изключително малък.

Препоръка №1.

Използвайте главни букви в рекламите си.

Какво мисли експертът:

– Няма валидни тестове, които да твърдят, че главните букви увеличават видимостта на рекламите, а малките букви го понижават. Ако дадената фирма е голяма марка и има свой собствен стил на комуникация, тогава е по-добре да сте в съответствие с нея. Затова за големите марки трябва да се използва не натрапчивата комуникация и избягвайте тази препоръка на Google Ads. Липсата на главни букви няма да повлияе по никакъв начин на ефективността, или този ефект ще бъде минимален (в рамките на 5%). Ако говорим за малък или среден бизнес, който иска да постигне максимална ефективност по всякакъв начин, тогава отговорът може да бъде получен чрез тестване.

Препоръка номер 2.

Посочете цена, за да кажете на клиентите повече за продукта.

Какво мисли експертът:

– Има пример, който Google сподели преди време: рекламите с цени имат средно 10% по-ниска CTR, но с 10% по-високи проценти на реализация. Направен е тест без цена и с цена. Рекламираната услуга в този случай беше на цена по-висока от пазарната. В този случай посочването на цената просто работи за подобряване на ефективността. Това позволи да не се привлича трафик към сайта, който изобщо не беше готов да плати толкова много за продукта.

В резултат на това има две възможности за използване на цената в рекламата: да се привлече повече трафик или да го намали веднага. За високи цени се препоръчва първо да се пускат реклами без цени, да се събират потенциални клиенти и да се разбере какъв процент от тези хора са готови да направят покупка. Ако има проблем в отдела по продажбите, който да убеди клиента да плати, тогава си струва да включите цената и да отрежете без значение кликванията.

От друга страна, за евтин продукт цената е предимство.

Препоръка номер 3.

Насърчавайте потенциалните клиенти да предприемат действия: да купуват, да поръчват, да се обаждат, да се регистрират и т.н.

Какво мисли експертът:

– На първо място, местоположението на фразата играе голяма роля. Повечето хора не четат описания, така че използването на обаждане в тях няма да повлияе на ефективността на рекламата. За заглавие това може да работи по-добре. Но само ако обаждането наистина е подходящо там и логично завършва рекламния текст.

Не залагайте само на обаждането. Думата купувайте в заглавия не водят хората да купуват веднага. Препоръчвам да използвате интервал от 60 знака, за да посочите причините, поради които трябва да купувате продукта или услугата. Ако те са достатъчни за клиента, тогава той най-вероятно ще купи.

Важно!

За разлика от рекламите в мрежата за търсене, бутоните са необходими за отзивчиви дисплейни реклами. В някои случаи по-подходящото повикване („регистрирайте се“, „оставете заявка“) може да понижи CTR, но да увеличи конвертирането.

Препоръка № 4.

Използвайте ключови думи в рекламите си, за да увеличите релевантността.

Какво мисли експертът:

– Препоръчва да започнете стратегията си за реклами при търсене с анализ на конкуренцията. Винаги ще бъдете в съревнование с някого, така че има смисъл да видите как изглеждат другите. Ако видите, че всички използват една и съща технология за съставяне на заглавки с включването на текста на заявката, тогава си струва да обмислите алтернативни решения. Например, перефразирайте ключови думи или опишете какви проблеми ще решат вашите продукт или услуга. Това ще Ви позволи да изпъкнете благоприятно на фона на един и същ тип реклами.

Невъзможно е обаче да се предвиди недвусмислено в началото на рекламна кампания, която ще работи по-добре – наличието на ключови думи в заглавията или описание на „болката“ на клиента. Има смисъл да тествате реклами с различни заглавия. Създайте няколко версии с клавиши и няколко без. В резултат на това ще се види и как Google класира релевантността. Което е по-ефективно, за да вървим напред.

Препоръка номер 5.

Изберете малък списък с отрицателни ключови думи, за да не ограничите обхвата си.

Какво мисли експертът:

– Това е един от малкото моменти, с който експертът не е съгласен с препоръките на Google Ads. Опитът с клиенти показва, че при използване на типове с широко съвпадение с малък набор от отрицателни ключови думи, процентът на нискокачествен трафик може да достигне до 20-30%. Това е много. Затова се препоръчва да се използва голям и подробен списък с отрицателни ключови думи от началото на кампанията.

Така че, преди да стартирате реклама, трябва незабавно да изработите 100-150 отрицателни ключови думи и техните вариации. След това ги редактирайте, за да постигнете максимални заявки за качество. Това е 97-98%, тъй като е невъзможно напълно да се избегнат неподходящите заявки.

Можете да премахнете отрицателните ключови думи от разработения списък само когато обхватът на рекламната компания престане да нараства. Например, увеличавате бюджета си, но броят на заявките не се увеличава. Това трябва да се прави много точно и съзнателно.

Препоръка №6.

Използвайте автоматизирани стратегии за офериране, за да стимулирате реализациите.

Какво мисли експертът:

– Не е необходимо да се страхувате от автоматизация, трябва да можете да я използвате. Това е широка тема, но ето някои кратки съвети.

Първо настройте правилно целите си към Google Ads. Тогава действието, което трябва да бъде преобразуване, ще се задейства като преобразуване. Например, изпращане на формуляр вместо само посещение на сайта.

Следващият въпрос, който възниква, е броят на реализациите. Ако има повече от 10 от тях на седмица, тогава вече можете да опитате да използвате автоматизация. Това обаче е съвсем минимален праг. В идеалния случай е добре да се създаде автоматизирана стратегия при 25-30 реализации на седмица, така че алгоритмите да имат данни.

В този случай автоматизацията наистина може да бъде по-ефективна от ръчните настройки.

И третото важно условие при работа с алгоритмите на Google Ads е стабилното попълване на акаунта. Спирането на RC води до провал на избраната стратегия. В момента „роботът“ няма функция за запаметяване, което означава, че отново му е нужно време за обучение.

В заключение – автоматичните стратегии работят, когато са изпълнени условията, които изброени по-горе. Но с малък брой реализации и ненавременно попълване на акаунта, автоматизацията няма да бъде толкова ефективна, колкото ръчните настройки на рекламната кампания.

Други публикации