+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Тенденции в уеб дизайна за 2017 година

Тенденции в уеб дизайна за 2017 година

Много дизайнери оценяват работата на другите чрез призмата на тенденциите – маркирането на нещо като #старо може да се разгледа като обида, сякаш ако не се постави последният стил, автоматично ще направи целия проект по-малко ценен.

Има обаче причини да се следват тенденциите. Посещаването на уеб сайтове  като Awwwards, FWA или CSS , може да ви вдъхнови и в резултат на това да ви помогне да се излезете извън дизайнерските си навици. Можете да научите за новите визуални светове, които след това (съзнателно или не) може да интегрирате във графичният ви език. Гледането на работата на другите ви помага да продължите да подобрявате уменията си и да сте съвременни, когато става дума за най-новите технологии.

През последната година или две е забележимо, че много дизайнери се опитват да избягат от обикновените и затворени композиции. Все повече и повече отворени, привидно хаотични, „разбити“ и нарязани композиции се създават.

Голяма роля в този процес играят еволюцията на Canvas и WebGL. Съвременните проекти често са малко объркващи, по-малко интуитивни от минималистичните, но те правят наистина силно и трайно впечатление на потребителите.

Какво още ни очаква в уеб дизайна през 2017 г.?

1 . Отворена композиция

Доскоро в света на дизайна доминираха композиции, които са затворени, симетрични и статични. През 2016 се появиха много уебсайтове, които се отклониха от този стил. Отворените композиции със свободно окачени елементи, които бягат някъде извън екрана, придобиват популярност . Разпределението на елементите на тези уебсайтове създава впечатлението, че те все още съществуват някъде извън ръба на монитора.

2 . Асиметрия

2016 също наруши правилото за симетрия, което доминираше в индустрията от доста дълго време насам. Много дизайнери създадоха асиметрични оформления, които не са перфектно балансирани от лявата и дясната страна.

3 . Очевидният хаос

През 2016 г. много дизайнери съзнателно и умишлено започнаха да се отдалечават от минималистичния начин на композиране. Имаше желание за по-голяма свобода и по-малко твърд подход към проектирането. В даден момент всеки ще се насити на създаването на прости оформления с просто подредени елементи.

Въпреки това, при анализирането на проектите от 2016 г. стана ясно, че хаосът е очевиден. Оформлението все още се основава на класическия контраст на формите, цветовете, текстурите, размерите и т.н. Това, което се промени, е местоположението на различните елементи и хармонията на зависимостта между тях. Понастоящем елементи, като заглавия, икони или абзаци, се разгръщат по-често, въпреки че има трилогична логика. Въпреки че са част от един тематичен блок, те са разделени и разположени на разстояние едни от други без дори да бъдат подравнени.

Има геометрични фигури „окачени в средата на въздуха“, които имат само декоративна цел. Също така е характерно припокриването на елементите един към друг. Текстовете частично припокриват снимките, като например на e03.epicurrence.com , или изображенията се припокриват помежду си, което може да се види на olivierbernstein.com.

Това също е отличителна процедура за разрушаване на типичната минималистична хармония. Огромните заглавия контрастират рязко с деликатните и тънки декорации и разделители.

4 . Висококачествена автентична фотография

Фотографията често бива напълно игнорирана. Това е лошо за дизайна и още по-лошо за бизнеса. С толкова много автентични сайтове за фотография, намирането на красиви висококачествени изображения е по-лесно от всякога.

Проучванията показват, че изображенията с истински хора имат по-голям шанс да заинтригуват посетителите . Всъщност, изследването на ДепозитФоус ,  показва нарастващо търсене на оригинални, искрени изображения  и да заснети моменти от реалния живот. За да привлекат и ангажират клиенти , марките наблягат на добре композирани, но в реално изглеждащи изображения, които допринасят за визуалната история на сайта им.

5 . Голяма, смела, красива типография

Типографията е и мощна визуална среда, способна да създава личност, да предизвиква емоции и да определя тона. Все повече сайтове използват по- голямата и дръзка типография, за да закрепят своите начални страници. Този стил работи най-добре, когато останалата част от страницата се поддържа минимална и чиста.

6 .Cinemagraphs

Cinemagraphs – висококачествени видеоклипове или GIF, които се изпълняват по гладък и непрекъснат цикъл – се превърнаха в популярен начин за добавяне на движение и визуален интерес към иначе статичните страници. Целият цикъл, подобно на този зашеметяващ пример от датската агенция CP + B Копенхаген, със сигурност ще задържа вниманието на посетителите за по-дълъг, отколкото за кратък поглед.

2017 предлага много вълнуващи перспективи, но има и някои опасности на хоризонта.

Лично аз се опасявам, че много уеб дизайнери може да се унесат  и ще се появят много уебсайтове, които са прекалено проблясващи и неразбираеми за по-широка аудитория. Също така притеснителен е и факта, че много от съвременните творения няма да работят правилно на всички браузъри и мобилни устройства.

Въпреки всичко това мисля, че 2017 изглежда доста обещаваща, когато става въпрос за уеб дизайна. Минимализмът става все по-сложен и подробен. Уеб сайтовете, създадени през тази година, ще получат дори още по-голяма популярност. Ще видим повече „очевиден хаос“, разнообразие и изразяване в бъдещите проекти.

Други публикации