+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Тенденции в уеб дизайна за 2020 г. 3-та част

Тенденции в уеб дизайна за 2020 г. – 3-та част

web-desigКакво ни очаква всички през следващите няколко години?

Ръчно рисувани изображения

Тъй като все повече и повече уеб дизайни започват да възприемат уеб сайта като нещо повече от интернет адрес, ръчно нарисуваните елементи, които правят тези сайтове уникални и необичайни, ще стават все по-често срещани.

Трябва да кажа, че този стил на изображения беше търсен от две други не по-малко забележими тенденции, които вече бяха обсъдени по-горе – силна типография и персонализирани илюстрации.

Но гледайки тези снимки, не може да не се зачуди: като се има предвид сложността и технологичното пълнене на повечето от другите тенденции в уеб дизайна, споменати в тази статия, каква е привлекателността на толкова далеч от най-съвършените рисунки?

Защо да не се съсредоточите само върху фотографии с висока разделителна способност, които по правило са свързани с прохладен и готин дизайн от повечето потребители?

Просто е – рисуваните на ръка снимки имат човешки чар и топлина.

Можете да използвате такива рисунки, за да просветлите, привлечете и очаровате, излъчвайте личност и чар:

Можете да използвате такива рисунки, за да просветлите, привлечете и очаровате, излъчвайте личност и чар.

Разбира се, винаги можете да използвате 4K изображения и мотивиращи снимки в своя дизайн, но въпреки това е важно да не пропуснете един ключов факт: уеб дизайнът на 21 век често е твърде перфектен.

Всичко е толкова безупречно и твърде перфектно, за да бъде продукт на всичко друго, освен на бездушна машина. Напротив, ако въведете нещо несъвършено в сместа, веднага ще направите дизайна си малко по-искрен. Особено, ако самата рисунка е малко груба – за повечето потребители, които нямат артистичен талант, това ще предизвика още повече съчувствие.

Всеки днес може да направи куп красиви снимки и след това да ги публикува на уебсайта. Когато обаче нарисувате нещо на ръка и гордо показвате тези илюстрации на уебсайта си, направете ги част от вашето изображение, това говори много за естеството на вашата марка. Да, и за себе си.

Ръчно рисувани изображения

Разбира се, можете да наемете професионални художници, които ще нарисуват какво и как ви трябва, но нищо не може да разкаже за вашия бизнес, както правят илюстрациите, изготвени от вашия екип.

 Гласови интерфейси

Вниманието е мимолетно. И интелигентните уебмастъри знаят, че само сътрудничеството с прогресивни уеб дизайнери ще им помогне да пленят съвременна аудитория.

Потребителите на устройства с виртуални интелигентни асистенти на борда като Alice, Siri, Google Now и Cortana отдавна предпочитат да общуват с тях и да търсят всичко в Интернет, използвайки гласа си. И всичко това, защото да говорите директно с устройството е много по-удобно, отколкото да пишете ръчно. И ако уеб разработчиците адаптират интерфейсите си към гласово взаимодействие, те могат да привлекат вниманието на по-натоварената аудитория.

Екраните на устройствата са с намалени размери и на тях има все по-малко свободно пространство, а гласовите модели не са много причудливи в пространството и персонализират доставката на съдържание, както никой текст не може.

Гласови интерфейси

Може всичко да е започнало твърде бавно, но популярността на гласовия контрол, въвеждане най-накрая е достигнала своя връх. Следващата статистика показва как и защо гласът е една от най-важните тенденции в уеб дизайна през 2020 г. и след това:

  • До 2022 г. пазаруването с глас се очаква да надхвърли 40 милиарда долара;
  • В целия свят предлагането на интелигентни високоговорители нарасна с почти 200% през 3-то тримесечие на 2018 г .;
  • До 2022 г. се очаква 55% от всички домакинства да придобият интелигентни говорители;
  • 65% от потребителите на възраст от 25 до 49 години говорят с гласовите си устройства поне веднъж на ден;
  • 61% от потребителите от 25 до 64 години казват, че в бъдеще те планират да използват гласовите си устройства по-често.

Големите предприятия обаче не бързат да прилагат гласови интерфейси.

Но ако съдим по изследвания, това е само въпрос на време. Ерата не е далеч, когато точно гласът ще бъде основната опция за въвеждане и управление за средния потребител.

Изкуствен интелект и усъвършенствани технологии за машинно обучение

Гигантът от света на социалните мрежи Facebook срещна 2018 г. с изявление за това какви тенденции за развитие на социалните медии ще бъдат актуални през следващата година. Разширената реалност, изкуственият интелект и машинното обучение бяха наречени сред другите.

Ще бъде изненадващо дизайнерите за потребителско изживяване да разберат, че в бъдеще основната страница на сайта ще се превърне в един вид анахронизъм, а потребителските интерфейси ще се справят без него. Неговото място ще бъде заето от по-насочени и персонализирани целеви страници.

Усъвършенстваното машинно обучение ще помогне на уебмайсторите, уеб разработчиците и UX / UI дизайнерите да получат потребителска информация въз основа например на историята и местоположението на браузъра си.

От своя страна тази информация ще помогне на собствениците на уебсайтове и дизайнерите да разработят уеб страници, подходящи за интересите на тези потребители, които ще се срещнат с хора с оферти на тези продукти или услуги, които посетителите може би искат да търсят, да речем, на уебсайт на онлайн магазина.

Изкуственият интелект не е новост за уеб дизайна и разработката. Всяка автоматизирана система, която осигурява персонализирано изживяване въз основа на предпочитанията на потребителя и възприеманото поведение, се квалифицира като AI.

Средният потребител в мрежата скоро ще започне да чака (и изисква) много по-многоизмерна персонализация на своето онлайн изживяване. Това е онлайн опит, в който уебсайтовете, които посещават и си взаимодействат, знаят какво искат, преди дори да го осъзнаят.

Брутализъм (движение в архитектурата) в уеб дизайна

Преди материалните и плоски дизайни да скочат на сцената, строгите мрежи и блокове с остри ръбове управляваха топката.

Миналата година големите компании усърдно допълваха органичния дизайн на своите сайтове с гладки извити линии и изгладени форми, понякога създавайки истински произведения на изкуството. Целта на такива дизайни е да направят марките зад тях по-човешки, да вдъхнат душа в тях и по този начин да привлекат вниманието на целевата аудитория и да спечелят нейното доверие.

Добър пример са закръглените дизайни на Google.

В края на 2017 г. се сформира нова група от дизайнери, които се стремяха да преосмислят традиционното оформление на уеб дизайна. В своята работа те се опитаха да подчертаят връзката с дизайна на добри стари статични сайтове с ясно структурирано оформление. Целта на това беше да изрази принадлежността към марката към целевата аудитория чрез оригиналност и индивидуалност.

Сайтовете с такава „обвивка“ няма да избягат от погледа ви: комбинацията от хоризонтални и вертикални цветни блокове, близостта на контрастни цветове – появата на такива уеб ресурси ще се различава при наличието на асиметрични визуални ефекти, които са диаметрално противоположни на това, което всички сме свикнали да виждаме в по-консервативни проектира.

Накратко, такива сайтове са брутално оригинални.

Освен това брутализмът винаги е поставял преди всичко функционалността на ресурса и често естетическата страна на дизайна е била жертвана на тази функционалност. Следователно, една от най-търсените тенденции в уеб дизайна за следващата година може да се нарече простота и достъпност. Разбира се, брутализмът има потенциал да създаде привлекателни и не без сайтове за красота, но можете да се обърнете към този стил, ако трябва да създадете прост и функционален сайт, който преследва изключително бизнес цели.

Заключение

Тъй като технологиите и средствата за консумиране на уеб съдържание се подобряват, все повече дизайнери се отличават със създаването на творчески и наистина революционни произведения, чието влияние се простира много години напред.

Някои иновации, като например уеб анимации, вече са добре установени тенденции, докато други, като CSS мрежите, ще достигнат пик на своята популярност през следващите няколко месеца. Трябва обаче да разберем, че в дългосрочен план жизнеспособността на определена тенденция в уеб дизайна ще продължи да се определя от един и само един фактор: предпочитанията на крайния потребител.

Теоретично е възможно вкусовете, предпочитанията и очакванията на вашата целева аудитория да се променят коренно във времето. Но трябва да разберете, че в този случай много практики за уеб дизайн, които по-рано се смятаха за отлични и задължителни, ще престанат да бъдат такива. Ако потребителите внезапно започнат да показват отрицателна реакция на асиметрични оформления, например, разработчиците много бързо ще ги откажат.

Всичко това поражда необходимостта от технологично картографиране на бъдещия уеб дизайн, разработване на сценарии за неговата промяна във връзка с технологичния прогрес.

Помислете само: бързият напредък в развитието на мобилните технологии промени начина, по който светът днес осъществява достъп до уебсайтове и как взаимодейства с тях. Гласовите интерфейси също имат влияние. Може би след няколко години технологиите за виртуална реалност ще отбележат началото на нова ера на уеб дизайна и разработката. Но засега това изглежда малко вероятно.

В момента е по-добре да се съсредоточите върху тенденциите, които ще ви помогнат да създадете наистина зашеметяващ дизайн, който може да зарадва всеки съвременен потребител.

Успех на Вашите високи реализации!

Други публикации