+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Топ 7 опасности, с които се сблъскват децата ни онлайн

Топ 7 опасности, с които се сблъскват децата ни онлайн

warningИнтернет може да бъде опасно място за деца и тийнейджъри. От кибер-престъпници до социални медийни постове, които могат да бъдат бумеранг, да се върнат и преследват по-късно в живота, опасностите могат да бъдат необратими.

Децата могат  несъзнателно да изложат семействата си на онлайн рискове, например, като случайно изтеглят злонамерен софтуер, който би могъл да даде достъп на киберпрестъпниците до банковата сметка на техните родители или друга чувствителна информация.

Защитата на децата в интернет е преди всичко въпрос на осведоменост – знаейки какви опасности крият и как да се защитят срещу тях. Софтуерът за киберпространството може да ви помогне да се предпазите от някои заплахи, но най-важната мярка за безопасност е комуникацията с вашите деца.

Ето и седемте най-големи рискове, пред които са изправени децата онлайн:

Кибертормоз

Според интерфейса Internetsafety101.org  90% от тийнейджърите, които участват в социалните мрежи, са пренебрегнали тормоза, за който са свидетели, и една трета са били жертви на такъв тормоз. Социалните мрежи и онлайн игрите са днешната виртуална детска площадка, където се случва Кибер тормоз.

Например, децата могат да се подиграват чрез социалните мрежи, а в онлайн игрите те или техните „играчи“ могат да бъдат подложени на непрекъсната атака, превръщайки играта от въображаемо приключение в унизително изпитание.

Най-добрата защита срещу кибертормоза е да разговаряте с децата си за това, което се случва в живота им, и как да се изправите срещу насилниците.

Сексуален  тормоз в Интернет

Сексуалните и други кибер престъпления могат да преследват децата в интернет, като се възползват от невинността им. Да злоупотребяват с доверието им и може би в крайна сметка да ги привлекат в много опасни лични срещи.

Тези кибер-престъпления се крият в социалните мрежи и сайтове за игри, които привличат децата (същите виртуални площадки, където се случва много кибертормоз). Там те могат да експлоатират не само невинността на децата, но и дарбата си на въображение.

„Нека да се преструваме“ е често срещана и здравословна част от онлайн игрите и взаимодействието, но престъпниците могат да я използват като „въдица“, за да привлекат децата.

Най-добрата защита е да можете да разговаряте с децата си за това, което се случва в живота им.

 

Публикуване на лична информация

Децата все още не разбират социалните граници в Интернет пространството. Те могат да публикуват лична информация онлайн, например в профилите си в социалните мрежи, които не трябва да се публикуват. Това може да е всичко от изображения на неудобни лични моменти до техните домашни адреси.

Ако децата ви публикуват публично, можете да ги наблюдавате и да им напомняте, че мама и татко могат да видят това, и всички останали.

Не спирайте, говорете с децата си за границите в Интернет пространството!

Фишинг – злонамерен опит за придобиване на информация

Фишингът е това, което специалистите по киберсигурността наричат използването на имейли, които се опитват да подмамят хората да кликват върху злонамерени връзки или прикачени файлове. („Хей, мислех, че може да харесате това!“) Това може да се направи и със злонамерени текстови съобщения (тогава се нарича „smishing“).

Фишинг имейлите могат да се появяват по всяко време, но киберпрестъпниците, които ги създават, наблюдават сайтове, които са популярни сред децата и събират информация като имейл адреси и имена на приятели, които да използват при измамите си.

Научете децата си да избягват да кликват върху имейли или текстове от непознати и да се притесняват от съобщения, които твърдят, че са от техните приятели, но не са прикрепени към тях.

Измамни, примамливи оферти

Децата вероятно няма да попаднат на нигерийските принцове, които им предлагат милион долара, но те могат да попаднат в измами, които предлагат неща, които могат да дават, като например безплатен достъп до онлайн игри.

Младите хора са лесна плячка за измами, защото все още не са се научили да бъдат предпазливи. Както при фишинг, киберпрестъпниците могат да използват сайтове, популярни сред децата, за да идентифицират потенциалните жертви, а след това да им обещаят нещо по свой ред за това, което искат – като родителска информация за кредитни карти.

За младите или старите, най-добрата защита срещу измами е знанието, че ако дадена оферта звучи твърде добре, за да е истина, вероятно не е вярно.

Научете децата си да не се прехласват от онлайн оферти, които обещават твърде много.

Случайно изтегляне на злонамерен софтуер

Злонамереният софтуер е компютърен софтуер, инсталиран без разрешение на жертвата и извършва вредни действия на компютъра. Това включва кражбата на лична информация от компютъра ви или отвличането му за използване в „бъгване“, което води до бавна работа.

Киберпрестъпниците често подмамват хората да свалят злонамерен софтуер. Фишингът е един такъв трик, но има и други – например, убеждаване на жертвите да изтеглят предполагаеми игри, които могат да бъдат особено примамливи за децата.

Както при измамите, образованието на децата ви е най-добрата защита, но антивирусният софтуер и свързаните с него защити могат да помогнат да защитите компютъра на детето си от злонамерен софтуер, който се промъква в него. В допълнение, много продукти за интернет сигурност също включват специфични родителски контрол, които могат да ви помогнат да зададете сигурна рамка за онлайн дейностите на децата си.

Постове, които се връщат, за да преследват дете по-късно в живота

Интернет няма ключ за изтриване. Всичко, което детето Ви пусне онлайн, е почти невъзможно да бъде премахнато по-късно. Но по-специално тийнейджърите не мислят, че след време ще бъдат бъдещ шеф – или някой ден бъдещ съпруг – може да отговори на „забавни“ изображения или друго лично съдържание, които публикуват в социалните медийни профили или други уеб сайтове.

Обяснете на тийнейджърите, че те биха могли да променят начина, по който желаят да се представят онлайн, но че Интернет няма да им позволи.

Интернет може да представлява опасност за децата. Тя също така може да отвори вратите на чудо за тях, които предишните поколения не биха могли дори да са си мечтали.

Помогнете на вашите деца да изпитват радостта от онлайн света, а не опасностите, които крие.

Други публикации