+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Колко струва изработката на един уеб сайт

Колко струва изработката на един уеб сайт

колко-струва-един-сайт

Колко струва един уеб сайт? Има ли такова нещо като определена цена за уеб сайт?

Това вероятно са сред първите въпроси за всеки, който иска собствен уеб сайт.

И много хора вече имат свои собствени сайтове. Понастоящем съществуват почти 1,9 милиарда уеб сайтове и броят им нараства ежедневно.

 

Тъй като имате собствен уебсайт, който се е превърнал в много често срещано нещо, бихте помислили, че би било лесно да се отговори на въпроса колко струва един уебсайт. Оказва се обаче, че точният отговор на този въпрос е много труден.

Цената на всеки сайт е много индивидуална. Това зависи от много фактори. За да ви дадем по-добро разбиране за това какво да очакваме, ще се опитаме да ви помогнем да създадете проект за уе бсайт за себе си.

От какво се състои цената на уеб сайта?

Като първа стъпка нека да разгледаме всичко, което струва пари, когато създавате свой собствен уеб сайт и как това се превежда в крайните разходи в различни сценарии.

Фактори за разходите на уеб сайта

Докато цената на даден уеб сайт е много индивидуална, някои неща са универсални при всеки процес на изработка на уеб сайтове и определят цената на уеб сайт:

Тип на уебсайта – Всички уеб сайтове не са създадени еднакви. Тяхната цена е силно зависима от вида на лейаута, който строите. Един прост блог е по-лесен за настройка от онлайн магазин, малък бизнес уеб сайт има по-малко страници от един сайт на голяма корпорация.

Домейн и хостинг – Всяко уеб присъствие се нуждае от дом и адрес, чрез които може да ги достигнете. По отношение на уеб сайтове, това е сървър и уеб домейн. Можете да ги получите или да ги придобиете като част от услугата за уеб сайтове.

Основна технология – Всички уеб сайтове се захранват от някакъв софтуер на заден план. Това може да бъде чист HTML или PHP файлове, система за управление на съдържанието като WordPress или нещо друго. В зависимост от това, което избирате, разходите ще се различават.

Компоненти – Основната технология не е всичко. В зависимост от функцията, от която се нуждаете, може да се наложи да имате допълнителни приставки, приложения или услуги от трети страни, много от които ще струват пари.

Настройка / Дизайн / РазвитиеИзграждането на уеб сайт не е само за придобиване на частите, а също така и за сглобяването им. Можете да направите това сами или да наемете някой друг да го направи. Разбира се, ако го направите, ще трябва да платите за това.

Поддръжка – Освен това не е достатъчно просто да създадете уеб сайт, но също така трябва да го поддържате. Текущата поддръжка (включително маркетинг) също е част от вашия проект за уеб сайт.

Както можете да си представите, за много от факторите по-горе, можете или да инвестирате пари, за да ги накарате да ги направят за вас, или да се научите да се грижите сами за тях. В зависимост от възможностите ви, това ще промени и крайната цена на уеб сайта. Ето няколко сценария и крайните цени на уеб сайта.

 

Вариант 1: направете всичко сам за себе си – около 120 лв / година

Най-евтиният начин е да създадете сами сайт.

„Но не мога да кодирам“, си казвате на глас.

Няма проблем.

Има достатъчно технологии, за да можете да създадете уеб сайт без програмиране, най-вече отворени системи за управление на съдържанието като WordPress и Joomla. Ако сте склонни да отделите време, за да настроите системата по ваш избор, можете да имате свой собствен уеб сайт с разходи само за хостинг и домейн.

В случая на хостинг при Суперхостинг ще струва по 6.75 лв. / месец, а домейните варират от 22 до 58лв. Умножено по 12 прави около 120 лв. или цената на една напитка Starbucks на месец. Ако изберете по-дълъг план, можете дори да намалите хостинг разходите до около 72 лв./ година.

Вариант 2: Наемане на свободна практика – от 600 до 5000лв на уеб сайт

Разбира се, ако разполагате с бюджет или не разполагате с време или умения да го направите сами, можете също да наемете човек , който се занимава с изработка на уеб сайтове, за да свърши цялата работа за вас.

Средното почасово заплащане покрива широк диапазон от под 20лв до 200 лв +. Така че цената за даден уебсайт е силно зависима от това с кого работите и колко време вашият проект отнема да бъде завършен. Стандартният уеб сайт на WordPress отнема от 15 до 30 часа. Ето защо, цената ще е около 300 до 3000 лв. +.

Ако работите с разработчик на уеб сайтове, можете също да наемете някого, за да създаде персонализиран дизайн за вас. Много от разработчиците имат специални пазари за това. Това обаче ще струва и пари.

Така че, ето офертата:

Ако искате качество, когато наемате уеб програмист, най-малко 600 до 3 000 лв е добра цена която може да се очаква за обикновен сайт. Колкото по-сложен ще бъде сайтът, толкова по-висока ще бъде цената.

Вариант 3: Работа с агенция – 1000 до 50 000лв на уеб сайт

Работата с агенция е съвсем друга история.

Ще взаимодействате с множество заинтересовани страни, които отговарят за различни области (дизайн, маркетинг, развитие, SEO и т.н.), което прави процеса по-дълъг и води до повече работни часове.

Вие получавате качество, без съмнение, обаче, цената се увеличава скоростно.

Но колко?

В агенциите часовите ставки могат да бъдат някъде между 200 и 1000 лв. +. Така че разходите за уеб сайтове от  1000 до 50,000 лв. са реалистични. Също така е възможно да получите сайт под  1000 лв. но ще ви отнеме известно време, докато намерите такава агенция.

Ако сте компания, която има бюджета да работи с агенция, крайният резултат може да бъде фантастичен и инвестицията ще си заслужава. Просто става въпрос за разходи и трябва да сте наясно с това.

Други публикации