+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Основни причини да не използвате безплатен хостинг за Вашия сайт

Основни причини да не използвате безплатен хостинг за Вашия сайт

Идеята за безплатно хостване на сайт в Интернет примамва. Ако това работи, тогава защо да използвате платени решения?

Оказва се, че безплатният хостинг е лош? Да. Това е обикновен строител на сайтове със сериозни ограничения. Разбира се, те са скрити и не се виждат веднага.

Има много недостатъци на безплатния хостинг и безплатните сайт билдъри. Не всяка услуга ще има ограничения, но някои определено ще трябва да се сблъскат с нея.

 1. Ниска скорост на зареждане на сайта

Доставчиците хостват огромен брой уеб ресурси на един сървър, поради което той постоянно се претоварва. В резултат скоростта на отваряне на страниците ще бъде ниска.

Хората обаче не обичат да чакат дълго и ако сайтът не се зареди след няколко секунди, ще го напуснат. И това ще повлияе зле на поведенческите фактори и на промоцията като цяло.

 1. Няма голям избор на URL – адрес

Избирайки безплатен хостинг, трябва да се съгласите с непрофесионалния адрес на уебсайта. Обикновено изглежда така: cafepizza.freewebsite.ua. URL адресът показва, че използвате безплатната услуга FreeWebSite. И потребителите са скептични към бизнес, който не може да си позволи да закупи хостинг на уебсайт.

Да, можете да промените URL адреса – обаче трябва да платите. Но това вече ще е платен хостинг, а не безплатен.

 1. Тестов период

Някои доставчици на безплатни сайтове изобщо не са безплатни. Те предлагат платени тарифи. И като безплатно решение, те могат да използват съкратена версия на евтино решение.

След края на тестовия период ще дойде съобщение с молба да депозирате средства за по-нататъшно използване на хостинга. И сумата може да бъде много по-висока, отколкото при закупуване на платена тарифа от нормален хост.

 1. Скрити разходи

Безплатните доставчици на услуги също искат да печелят пари. За целта се насочват към трикове: предоставят хостинг безплатно, но таксуват допълнителни услуги:

Електронна поща;

Прехвърляне и настройка на сайт и т.н.

Освен това цените често са високи.

При закупуване на платен хостинг повечето от тези услуги са включени в тарифата. И прехвърлянето на сайта или неговата конфигурация може да се извърши безплатно.

 1. Липса на достъп до данни от уеб ресурси

Отначало начинаещите често избират безплатен хостинг на уебсайтове. Но след това те мислят за избора на нормално платено решение. И тук може да се окаже, че доставчикът няма инструменти за бързо преместване на сайта. Трябва да изберете: или да плащате на специалисти за преместване, или трайно да загубите данните на предишния уеб ресурс и да създадете нов.

 1. Натрапчива реклама

Много безплатни хостинг доставчици печелят пари от реклама. Това е стандартен трик. Вие получавате сайт и те показват реклами в него. И често банерите са просто ужасни: те мигат, разсейват и дори изглеждат твърде усукани.

И най-лошото е, че не можете да управлявате рекламата. Можете да я премахнете само като платите, но след това значението на безплатното решение изчезва.

 1. Внезапното затваряне на сайта

Сайт, хостван на безплатен хостинг, може да спре да работи по всяко време. Доставчикът има пълно право да прави това и без да предупреждава собственика.

Затова в един прекрасен момент може да се окаже, че губите както сайта, така и цялото съдържание, публикувано в него.

 1. Внезапното затваряне на доставчика

Самият доставчик също може да спре да работи по всяко време. Услугата се предоставя безплатно и не дължи на никого нищо. И когато доставчикът прекъсне сървъра, вие ще загубите сайта, познатия домейн и цялото съдържание.

 1. Вероятността за изтичане на лични данни

Безплатните хостинг доставчици печелят от продажбата на лични данни на неоторизирани лица. Не се изненадвайте, ако информация за уеб ресурса, електронната поща и телефонните номера попадат в грешни ръце.

Това обикновено е предписано в правилата на услугата. Но после пак: кой да ги чете?

 1. Забравете WordPress.com

WordPress.com изисква много ресурси, за да работи правилно. Но доставчиците не са готови да отделят толкова много безплатни клиенти. И дори ако можете да намерите услуга, където инсталацията на WordPress е разрешена, нормалната работа на сайта все още не е гарантирана. Единственото, което определено ще получите, са много грешки и проблеми.

 1. Разпространение на злонамерен софтуер

Безплатните сайтове често са източник на вируси и злонамерен софтуер. Понякога причината е лошата сигурност. И понякога това се прави, за да печелите пари. Но във всеки случай наличието на вируси вреди на репутацията на уеб ресурса и се отразява негативно на резултатите от промоцията.

 1. Висок риск да станете част от измами

Често безплатните доставчици отдават за създаването на измами. Това е стандартен случай. Връзките се продават към спамери, онлайн измамници и сайтове за хазарт. Тогава доставчиците са сведени до минимум, като се преструват на затворени. И след известно време те се появяват отново – и продължават да печелят по подобни методи.

 1. Ограничение на движението

Трафикът е информация, която тече от сървъра към браузъра. Това струва значителни пари. Затова безплатните доставчици често ограничават ресурса на трафика за своите клиенти.

 1. Няма място на диска

Тъй като стотици уеб ресурси се хостват на един сървър, на всеки се отделя минимум дисково пространство. И когато лимитът бъде достигнат, ще трябва да доплатите или по някакъв начин да излезете от тази ситуация.

 1. Минимална защита срещу хакване

На въпроса за сигурността се отделя минимум внимание. Следователно хакването на сайт в безплатен хостинг е дреболия.

 1. Ограничен брой страници

Безплатните сайтове имат ограничение за страница. Ще трябва да се ограничите, или да си купите платена тарифа.

 1. Лош дизайн

Собственият дизайн няма да работи. Намерена в Интернет – също. Наборът от готови шаблони в безплатния хостинг е скромен и изглеждат примитивни.

 1. Липса на подкрепа

Ако срещнете проблеми в сайта – не очаквайте помощ. Безплатните доставчици нямат услуги за поддръжка.

Максимумът, на който можете да разчитате, е документацията. Но ще трябва да решите всички проблеми сами.

 1. Няма възможност за добавяне на реклами

Доставчиците рекламират на клиентски сайтове, но потребителите нямат право да правят това. Следователно, печеленето на пари от вашия собствен ресурс чрез реклами или партньорски връзки няма да се случи.

 1. Липса на резервно копие

Данните не се архивират от безплатни доставчици. Ако възникне повреда, сайтът няма да бъде възстановен. Освен ако самият потребител не направи резервно копие предварително.

 1. Липса на статистически и аналитични данни

Всеки нормален хостинг има функционалност за проследяване на статистически данни. Освен това можете да свържете услуги на трети страни – Google Analytics .

Безплатните доставчици не дават такива инструменти. И дори забраняват свързването на други услуги за анализи. Следователно няма да имате полезна статистика за сайта.

 1. Липса на оптимизация за мобилни устройства

Безплатните уеб ресурси не го правят. И няма възможност за адаптиране на шаблона, поради което голям процент потребители, идващи от смартфони и таблети, ще бъдат безвъзвратно загубени.

 1. Забраната за създаване на електронна поща

Няма да работи за създаване на имейл на вашия собствен домейн – безплатните хостинги не дават такава възможност. Ще трябва да използвате Gmail или други аналози, което изглежда глупаво за сериозните компании. Забравете и писма до други имейли.

Плюс това е невъзможно да се създаде нормална форма за контакт в безплатен уеб ресурс. Освен ако не използвате вграждания, който не може да се редактира и често има допълнителни полета.

 1. Трудност при изтегляне на файлове

Нормалните хостинги предоставят възможност за качване на файлове по различни начини.

 • Контролен панел;
 • Административен панел.
 • Безплатните услуги имат една възможност – чрез уеб интерфейс в браузър.

Както може да видите, има много недостатъци в безплатния хостинг. И това не е пълен списък. Когато поставяте сайт на такива сайтове, подгответе се за сериозни ограничения по всички фронтове. И в същото време те постоянно ще просят пари за различни допълнителни услуги. И ако плащате, тогава това няма да е безплатен сайт.

Затова е по-добре веднага да вземете платена тарифа от нормалните хостинги. Те могат да избират оптимално дисково пространство, атрактивен дизайн (чрез изтегляне на тема или създаване на собствен), специален сървър и др. Услугите им не са толкова скъпи – плюс първия път, когато такива услуги често предлагат огромни отстъпки (от 20 до 50%).

Други публикации