+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Чести грешки при изработката на сайт

Чести грешки при изработката на сайт

website-development-and-seoКогато поръчвате определени услуги, винаги е по-добре да се доверите на професионалист, защото е човек с опит и ще види възможните грешки, които ще може да ги поправи бързо и евтино. Това не означава, че клиентът не трябва да разбира и участва в създаването.

Кои са основните грешки в изграждането на сайта, които ще ви помогнат да разберете не само целта на сайта, но и тънкостите на неговото създаване. Изучавайки подобни моменти, вие ще можете да общувате при равни условия с изпълнителя и да избегнете често срещаните грешки, които клиентите обикновено правят.

Фокусът е върху формата, а не върху съдържанието

Може би се подценява значението на дизайна на уеб сайтове. Много собственици на интернет сайтове са твърде фокусирани върху външния дизайн на сайта, забравяйки за неговата основна стойност – целевите посетители.

Важен е външния вид на сайта – обръща се много повече внимание, отколкото на съдържанието. Несъмнено, висококачественият дизайн на уебсайта може да повлияе положително на рейтинга на уебсайта.

Като допълнение към дизайна, много създатели на сайтове са твърде запалени по различни „специални ефекти“. Може би има потребители, които наистина обичат такива сайтове, за да наблюдават различни „летящи“ (например, използването на флаш технология) с размер на разделен екран или на целия екран).

И все пак, ако говорим за някакъв информационен или корпоративен уебсайт (а не за развлекателен ресурс), посетителите отиват на сайта, за да намерят някаква информация, продукт или услуга, която ги интересува.

Когато нещо „лети“ в сайта, меко казано, това дразни и не допринася за положителната оценка на сайта.

Ако създателят на сайта не може да устои и постави някои големи динамични банера в сайта, тогава не е необходимо да ги правите на всички страници на сайта, а само на главната страница.

В този случай посетителят все пак ще отиде до някакъв раздел на сайта, оставяйки основната страница, която съдържа нещо, свързано с „последната дума в науката и технологиите“.

Подготовка на много малко съдържание за всяка страница в сайта

Както вече беше отбелязано, често пъти когато се създава сайт, създателите му се фокусират повече върху формата, а не върху съдържанието. Това води до факта, че на всяка страница от сайта е публикувано много малко съдържание.

Освен това самият сайт може да има много страници, но много малко текст в него. По-добре е да не допускате това. Най-малкото не трябва да има много такива страници в даден сайт.

Въпросът е в това, че всяка страница от сайта не трябва да има трудно четим текст. Независимо от това, желателно е в повечето страници на сайта да бъде поставено интересно съдържание, съдържащо поне 2-2,5 хиляди знака без интервали.

Освен това този текст трябва да е интересен както да насочи посетители (хора), така и за роботите в търсачките. Ако текстът бъде харесан от роботите, това ще увеличи трафика за търсене на сайта, което означава привличане на повече насочени посетители.

За да се постигне тази цел, трябва да се съставят текстове за уебсайтове, като се отчита семантичното ядро.

Използване на чуждо съдържание за сайта

В някои случаи създателите на сайта използват чуждо съдържание. Просто казано, те просто копират текстове от други сайтове (често от сайтове на конкуренти), тоест те се занимават с кражба на съдържание.

По-добре е да не го правите. Тоест, крайно нежелателно е да публикувате съдържание на други хора на вашия сайт.

Понякога това се случва без никакво злонамерено намерение. Често това се случва при създаването на онлайн магазин, когато описанието на продукта е взето от всеки един източник. Такъв източник може да бъде например уебсайтът на производителя или доставчика.

Тоест, конкурентните сайтове могат да хостват същата информация за даден продукт или услуга. Случва се така, че тази информация дори не е взета от сайта, а от описанието на стоките, поставени на хартиен носител.

Въпреки че най-често текстовете се копират точно от сайтове, защото е много по-лесно, защото не е нужно да губите време за тяхното пренаписване.

Ако вземем предвид, че в някои случаи описанието на продукта е много малко, се оказва, че сайтът се състои от страници, съдържащи малко текст, което също е непознато.

Към тези сайтове търсачките „се отнасят“, меко казано, не много добре, защото имат малко съдържание и то е откраднато.

Сайтовете не трябва да съдържат чуждо съдържание, а уникално съдържание и трябва да е достатъчно, за да заинтересуват както целевите посетители, така и търсещите машини. Оценката на такъв сайт ще бъде по-висока сред хората и сред роботите.

Създаване на сайт от трети разработчици без използване на CMS

Ако разработването на сайта е поръчано от външен изпълнител, тогава е по-добре незабавно да се предпазите от възможни проблеми, свързани с по-нататъшна поддръжка и развитие на сайта.

Трябва да има възможност за независима поддръжка и по-нататъшно развитие на сайта. Тоест, необходимо е да се гарантира, че собственикът на сайта (или неговият упълномощен представител) може да добавя нови страници към сайта, да създава нови секции, да публикува графична информация, да създава необходимите връзки и т.н.

За това, като допълнение към развитието на сайта, изпълнителите трябва да конфигурират CMS и е препоръчително да обучат създателите на сайта да работят с тази система.

По-добре е да използвате някои общи CMS, а не вашата собствена система, създадена от разработчиците на сайта. Наистина в този случай, ако е необходимо, можете да промените изпълнителя.

По този начин, изборът на CMS ще бъде най-важното решение при създаването на сайт.

Използване на технологии за създаване на уебсайтове, които затрудняват индексирането

Всъщност това не е толкова често срещана грешка, направена по време на създаването на сайтове, тъй като нейните негативни последици могат да бъдат много значими.

Въпросът е, че всички страници на сайта трябва да бъдат добре индексирани от роботите на търсачките. Следователно, когато разработвате сайт, не е необходимо да използвате технологии, които ще усложнят процеса на индексиране на страниците или дори ще го влошат.

В повечето случаи този проблем не възниква, но въпреки това е необходимо да се знае за него и не забравяйте да изясните този проблем с изпълнителя, който ще участва в разработването на сайта.

Използване на ново име на домейн при създаване на нова версия на сайта

Отново това не е толкова често срещано явление, но това трябва да се спомене, защото тази грешка, подобно на предишната, може да създаде големи проблеми при популяризирането на сайта.

В някои случаи, когато създават нова версия на сайта, те решават да променят името на домейна. По-добре е да не правите това, освен ако не е абсолютно необходимо, особено ако съществуващият домейн е регистриран за дълъг период.

Това се дължи на факта, че популяризирането на нови сайтове е много трудно. Ето защо е по-добре да използвате стария домейн, вместо да правите големи разходи за популяризиране и рекламиране на сайт, работещ на нов домейн.

Трябва да обърнете внимание на факта, че грешките, направени на етапа на изработка на уеб сайт, могат да създадат проблеми в бъдеще при популяризирането на сайта. В края на краищата създаването на сайта не свършва дотук, но, може да се каже, тепърва започва.

След стартирането на сайта ще трябва редовно да се включвате в неговото популяризиране. В крайна сметка създаването на уебсайт е проект, а популяризирането е процес.

Това са всички основни грешки, които най-често се правят от създателите на сайтове. Всъщност, ако стриктно следвате технологията за създаване на сайт, тогава вероятността да направите тези или всякакви други грешки рязко намалява.

Други публикации