+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

10 съвета как да избегнете измама при пазаруване в интернет

10 съвета как да избегнете измама при пазаруване в интернет

онлайн-пазаруванеФакт е, че в интернет има много измами. Не е тайна за никого, че често можете да купувате продукти онлайн, които са много по-евтини или изобщо не можете да ги намерите в магазините във вашия град, което означава, че можете да ги закупите онлайн изгодно. Важно е, да знаете как да не попадате на измамни сайтове.

В тази статия ще ви дадем 10 практически съвета как най-добре да се предпазите от измама при покупка в онлайн магазини.

Сигурно онлайн пазаруване: Съвети и трикове

Когато посетим  уеб сайта на онлайн магазина, най-напред оценяваме неговия дизайн – степента на изработване и удобството на разглеждане на публикуваната информация. Но понякога примамливият външен вид може да се превърне в примамка, създаваща лъжлива информация, така че трябва да проверите автентичността на виртуалния магазин преди да направите поръчката си.

Обмислете конкретни примери за стъпки, водещи до безопасно пазаруване.

  1. Проверка на данните за продавача

На главната страница на сайта трябва да бъдат поставени секции „За нас“, „За компанията“, „Контакти“, където можете да намерите подробна информация за доставчика на услуги. Сред важната информация, като правило, се подчертава адресът на магазина и контактите за обратна връзка. Отговорната организация винаги е фокусирана върху комуникацията с потребителя, отворена към въпроси и предложения.

Ако онлайн магазинът не предостави такива данни, неговите собственици могат да бъдат заподозрени в нелоялна търговия. Липсата на информация за обратна връзка позволява безскрупулни продавачи да останат ненаказани.

  1. Проверете подробностите

В раздела “Контактна информация” на сайта се вижда цифров код – идентификационен номер на данъкоплатеца и номер на основната държавна регистрация. С тяхна помощ можете да проверите автентичността на предприятието и законността на нейната работа. За да направите това, отидете на уебсайта за проверка  и въведете наличните данни в предложените форми. В резултат на това се получава информация за датата на регистрация на компанията и правата за продажба на тези или други продукти.

Пример за разговор с оператора на един от подозрителните онлайн магазини:

  1. Опции за плащане

За да направим покупка на стоки чрез интернет, трябва да изберем най-приемливия и сигурен начин на плащане. С всички налични опции можете да намерите в специален раздел на сайта: „Методи на плащане“. За удобство и безопасност е желателно да има няколко. Прехвърлянето към банкова сметка в банката е приоритет, такава търговска операция е абсолютно легална и дава възможност за проверка на надеждността и сериозността на организацията. Един обичаен начин на плащане по банкова карта може да доведе до значителни рискове. Възможно е картата да е отворена за лице отпред, а магазинът да изчезне от мрежата веднага след „събирането“ на средствата.

  1. Клопките на наложния платеж

Един на пръв поглед безопасен метод на плащане е наложен платеж. Това е обикновен пощенски паричен превод. С неговата стойност, като правило, размерът на плащането съвпада. Този метод ни привлича с увереност, че служителите на онлайн магазина са изпратили стоките и няма съмнение за неговата наличност. Но дори такава надеждност често се оказва илюзорна – всъщност, преди да плати пълната сума, получателят няма право да взима и проверява пакета. Може да е дефектно или лошо качество. Според пощенските правила на платената стока не се приема обратно и парите не се връщат.
Недостатъкът му е в надплащането, невъзможността да се провери качеството на стоката и риска от връщане, защото много виртуални магазини работят с доставчици на предплатена основа.

  1. Съхранявайте виртуална карта

В раздела „Контакти“ трябва да се посочи адресът на онлайн магазина, в който се посочват не само градът, улицата, сградата, но и номера на офиса. Обикновено сайта е наистина отговорна компания, публикувана инструкция и снабдена с допълнителна карта.

  1. Отзиви на клиенти

Преди да направите окончателния избор на магазин и продукт, няма да е излишно да се запознаете със сходния опит на други хора. Това може да се направи на специални виртуални платформи – форуми, социални мрежи и блогове. Най-важното е, че това са сайтове на трети страни с коментари, незаинтересовани от продажбите на потребителите. Не се доверявайте на очарователните истории на клиентите, публикувани на уебсайта на онлайн магазина в секция „Ревюта“.

Важен момент: Ако на форума или в групата на магазина в някоя от социалните мрежи се срещнахте с редица положителни отрицателни отзиви, не трябва незабавно да се сложи край на сътрудничеството с организацията. Невъзможно е да се угоди на всички, а клиентите оставят добри коментари по-рядко. Друг въпрос е, ако броят на отрицателните прегледи надхвърли всички възможни норми – тук заключението е ясно: По-добре е да не се занимаваме с такъв магазин.

  1. „Видимост“ на сайта в търсачките

Ако сайтът на магазина се показва само в контекстна реклама, това не е добре. Преди всичко, трябва да намерите сайта, който ви харесва в търсачката, и ако той не заема водеща позиция (т.е. не съществува поне на 2-3 страници от изданието), можете да си зададете няколко въпроса. За да се даде възможност за контекстно рекламиране, достатъчно е да се ползват услугите на системата Yandex. Direct и GoogleAdvards, тази процедура отнема не повече от час. Но заключението на сайта в ТОП – дългосрочен процес, който изисква последователност и показва, че магазинът съществува за дълго време. В същото време, честно казано, трябва да се отбележи, че новите магазини, разбира се, могат да принадлежат на абсолютно достойни компании и за тях Yandex. Direct и Google Advards са единствените възможности за продажби в началото на бизнеса.

  1. Обратна връзка

Липсата на виртуални магазини, състояща се от липсата на жива комуникация, се компенсира от възможността за обратна връзка. С него можете не само да зададете на продавача допълнителни въпроси, но и да потвърдите безопасността на покупката. Лесно е да се свържете със служителите на организацията, като използвате услугите на онлайн консултант, поръчвате безплатно обаждане или се обаждате на посочените телефонни номера.

  1. Дали да вярваме на броя посетители

На много сайтове в онлайн магазините можете да видите данните за броя на посетителите. Те се осигуряват от специални измервателни уреди, за да се покаже на клиентите, че обектът е активен, търсен и има високи обменни курсове (реални покупки). Днес обаче съществуват много програми, чрез които броят на посетителите може да бъде „прецакан“, а много собственици на онлайн магазини не искат да споделят достоверна информация с конкурентите.

  1. Сайт за авторство

Повечето сериозни организации искат да бъдат представени в мрежата възможно най-ефективно, компетентно и удобно. За да направят това, те поръчват сайтовете на магазините в специализирани студия, които предоставят професионални услуги на висока такса. Резултатът е подходящ продукт – добре организиран, естетически привлекателен и удобен за потребителя. Еднодневните сайтове, направени например от неопитен ученик, изглеждат доста ненадеждни. Това може да означава, че собственикът няма средства за разработване на професионален интернет сайт или се фокусира върху бързи приходи от нечестни методи.

Информация за разработчика на сайта обикновено се поставя в долната част на страницата, придружена от линк към него. Проверете автентичността на сайта.

Следвайки тези прости инструкции, можете да се предпазите от измамници и да се насладите на предимствата на пазаруването в онлайн магазините. Взети като правило, внимавайте към детайла ще ви позволи да изберете надеждни продавачи и качествени продукти!

Добро пазаруване за всички вас!

Други публикации