+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

SEO през 2020 г тенденции, очаквания

SEO през 2020 г – тенденции, очаквания

seo-marketingSEO 2020 – най-важните области на маркетинга за търсене през следващата година, нови стратегии, които работят добре и сега.

Авторитет на домейна 2.0

Преди това авторитетът на домейна се определя от линкове. Сега Google оценява сайта, също въз основа на експертиза, достоверност и надеждност (известен също като „E-A-N“). По принцип „E-AN“ е авторитетът на домейна 2.0.

За уточнение, „E-N“ се споменава в ръководство в продължение на много години. Но Google придава на E-A-N все по-голямо значение. Например, нов отчет за търсачката на Google казва, че искат да класират надеждни източници:

Станете експерт (или наемете такъв)

Ако вашите текстове са написани от произволни копирайтъри, значи имате проблем. Google иска търсенето да включва съдържание, подготвено от истински експерти в техните области:

„Репутацията на уебсайта се основава на опита на реалните потребители, както и на мненията на хора, които са експерти в дадената тема“.

Трудно е да се фалшифицира. Google  използва специални методи за определяне на авторството, за да определи точно – експертите и неекспертите.

Така че, ако искате вашето съдържание да се класира добре през 2020 г., то трябва да бъде написано от хора, които познават бизнеса. Особено ако работите в дадена професионална ниша.

Бъдете прозрачни

  • Ръководството за оценка отдава голямо внимание на оценката на самия сайт.
  • Това означава, че сайтът трябва да има:
  • Страница с подробна информация за вас или вашата дейност;
  • Страница за контакти, която е изключително лесна за намиране;
  • Справки за външни връзки към различни източници;
  • Политика за поверителност и потребителско споразумение;
  • Име на автора във всяка статия.

Да бъдат цитирани

В по-голямата си част Google оценява „E-AN“ извън вашия сайт и това е разбираемо: всеки може да се обяви за експерт.

Да севърнем към ръководството на Google:

Как да накарате други хора да посетят вашия сайт?

На първо място, трябва да постигнете цитиране на други доверителни ресурси. И не трябва да са връзки.

Нещо подобно може да помогне в Google да разбере, че сте експерт по даден въпрос:

Плюс това самият сайт трябва да бъде общо свързан с конкретна тема. Отново това се дължи на споменаванията извън сайта. По-специално референции от други органи във вашия район.

Ако сериозен сайт в интернет маркетинга започне да се интересува от вас – това е добър показател, че можете да му имате доверие.

Засилване на ролята на визуалното търсене

Визуалното търсене все още не играе решаваща роля в SEO, но кой знае какво ни очаква в бъдеще. Едно е сигурно: през 2020 г. повече хора ще го използват.

И така, какво трябва да знаете:

Визуалното търсене набира скорост. Хората използват търсене на изображения повече от всякога. 36% от американските потребители са опитали визуално търсене. Google Lens вече е използван милиард пъти, а Pinterest отчита 600 милиона търсения всеки месец.

Визуалните технологии за търсене са невероятно добри. Визуалното търсене все още е в начален стадий, но вече показва отлични резултати. Това е в състояние да намери ако не всички, то почти всичко.

Хората ИСКАТ да търсят чрез снимки. Веднага щом започнете да използвате визуално търсене, вие бързо осъзнавате колко е удобно за пазаруване, определяне на посоки, идентифициране на атракции и т.н. Това вероятно е причината 62% от младите потребители да искат повече възможности за визуално търсене.

Важна е оптимизацията за визуално търсене. Ако искате да се появи в резултатите от търсенето на изображения, SEO изображението е ключът към успеха. Следователно не трябва да забравяте за <alt> таговете и приятелските имена на самите файлове с изображения.

Но това не е всичко. Дори в помощта относно визуалното съдържание Google подчертава, че надеждността на страницата сега става все по-важна като сигнал за класиране:

Търсачката се фокусира върху свежо съдържание. Положението, което заема картината, също е важно.

Видеосъдържанието продължава да печели популярност

Онлайн видео се взривява с бърза скорост. Според Cisco до 2021 г. 80% от целия интернет трафик ще бъде насочен към видео. В същото време глобалното търсене на видео съдържание едва ли може да бъде напълно удовлетворено. Въпреки това, че броят на гледанията разбива всички рекорди, 43% от хората искат още повече видеоклипове.

Ако създаването на видео съдържание не е част от вашата маркетингова стратегия, губите много. Нека да разгледаме как можете да го използвате за SEO тази година.

Фрагмент с видео в SERP

Всъщност Google вече спомена бързи отговори за търсене на видеоклипове в своя доклад „Още веднъж за разширените фрагменти на Google“:

А такива фрагменти за различни заявки ще се появят още повече през 2020 г.

За да получите вашето видео в бързите отговори на Google, важно е да обърнете внимание на три неща:

Разбийте видеото на отделни семантични части. За Google ще бъде по-лесно да разбере съдържанието на видеоклипа, ако всеки раздел е ясно дефиниран. Например видеоклип за това как да отглеждат доматите може да бъде разделен, както следва: какво е домат, сортове домати, как да отглеждате разсад, колко пъти да поливате и т.н.

Оптимизирайте видеоклипа си за търсене. Google анализира заглавия, описания и тагове, за да разбере за какво се отнася видеоклипът ви. Дори малко проучване, което изследва 165 видеоклипа в секцията за бърз отговор, открива, че 80% от заглавията съдържат ключова дума в заглавията.

Подгответе препис. Автоматичните субтитри на YouTube работят добре, но в никакъв случай не винаги. За да избегнете странни думи и фрази и Google ви разбра правилно, препишете съдържанието на клипа.

Създайте и популяризирайте своя YouTube канал

YouTube вече се превърна във втората най-популярна търсачка в света. Според проучване, търсенията в YouTube са по-популярни от Bing, Yahoo, Amazon, Facebook, Google Maps и т.н.

В същото време YouTube продължава да расте. Ако искате повече трафик през 2020 г., струва си да създадете и оптимизирате съдържание специално за YouTube. Това е твърде голяма търсачка, за да се игнорира.

Кое е най-интересното? Повечето търговци са твърде мързеливи, за да създават видеоклипове. Следователно, за да сте сигурни, че вашите видеоклипове получават добро покритие, не е толкова трудно (при условие, че знаете какво правите).

Например, в YouTube канала Backlinko има само 26 видеоклипа, но генерират повече от 224 хиляди гледания на месец.

Оптимизираните видеоклипове в YouTube те са страхотна инвестиция за време и пари. Дори само защото 55% от резултатите от търсенето в  Google съдържат поне едно видео (и почти всички са от най-популярния видео хостинг).

Като се има предвид, че YouTube е собственост на Google, можете да очаквате още повече видеоклипове през 2020 г.

Други публикации