+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Защо трябва да направите оптимизация на онлайн магазина?

Защо трябва да направите оптимизация на онлайн магазина?

seo-trendЗа да може онлайн магазинът да доведе до продажби, новите заинтересовани посетители трябва редовно да посещават сайта. Можете да ги привлечете по различни начини: контекстуална и целенасочена реклама, продажба на публикации в социалните мрежи, поставяне на реклами в сайтове и др. Всичко това са ефективни инструменти, всеки от които има своите предимства и недостатъци. Но най-големият брой насочени преобразувания към уебсайта на онлайн магазина може да осигури само резултати от търсенето.

Колкото повече страниците ви се класират високо в резултатите от търсенето, толкова повече посещения редовно ще получава вашият сайт. Такива потребители сами търсят вашите продукти и затова вече са заинтересовани да купуват.

Основната задача за оптимизирането на даден сайт е максимална видимост в търсачките: увеличаване на броя на заявките и позицията на всяка от тях. Но това далеч не е всичко. Оптимизираният онлайн магазин е много по-бърз, по-удобен и по-полезен за потенциалния купувач, което дава значително предимство пред конкурентните ресурси.

Вътрешна оптимизация

Какво означава понятието „оптимизация“? Тя включва няколко мащабни етапа, свързани със софтуерни модификации на ресурса, семантичното ядро, съдържанието, интерфейса и навигацията.

Тя ви позволява да:

 • Увеличете позицията на сайта
 • Разширете броя на заявките, за които ресурсът участва в търсенето;
 • Повишаване на кликванията;
 • Да запази посетителите;
 • Увеличаване на конверсията за клиенти и покупки.

Нека разгледаме по-подробно всеки етап от работата.

Ключови думи и семантика

Ключовите думи в текстовото съдържание и мета таговете на онлайн магазина са сигнал за търсачките, който обясняват темата на страниците към тях. Анализирайки ги, търсачката разбира с какви заявки потребителят може да получи отговор на вашия сайт. Следователно, колкото по-подходящи ключове има на сайта, толкова по-често той присъства в резултатите от търсенето.

Всички ключови думи, групирани в отделни теми, съставят семантичното ядро на онлайн магазина. Именно с неговата проверка и допълнения започва работата по вътрешната оптимизация.

Въз основа на въведените ключови думи те избират подобни потребителски заявки, след което оптимизаторите филтрират неподходящите. Те включват:

 • Препратки към производители или видове стоки, които не са в онлайн магазина;
 • Имена на конкуренти;

Това е доста голям процес, тъй като повечето онлайн магазини съдържат стотици или дори хиляди страници със стоки, всяка от които изисква формирането на съответна група ключове.

Организация по структурата на сайта

Разширеното семантично ядро трябва да бъде правилно разпределено между страниците на сайта. За да направите това, оптимизаторите често правят промени в структурата на ресурса: преразпределят стоки, променят системата от категории и подкатегории, създават нови страници. Така всяка група ключови думи се поставят на отделни страници.

Онлайн магазините използват дърво или йерархичен тип структура. Основният съдържа връзки към основните категории, всяка от които съдържа подкатегории и т.н. Това ви позволява да осигурите позната и интуитивна навигация за потребителите.

Оптимизация на мета тагове

Мета маркерите са елементи от HTML кода на страница, които съдържат допълнителни данни за съдържанието му. Те са важни за промоцията, тъй като заглавният маркер се взема предвид от алгоритмите за търсене при определяне на уместността на дадена страница. Тя предоставя допълнителна информация по теми за съдържание.

Друг също толкова важен маркер е описанието. Това е по-подробно описание на съдържанието, което често се използва от търсачките при генериране на фрагмент на страница в SERP. Зависи от това колко потребители ще отидат на сайта, като прочетат кратко описание под връзката сред резултатите от търсенето.

Основни изисквания за мета маркери:

 • Уникалност – всяка страница трябва да има собствено име и описание;
 • Първичен ключ – важно е мета таговете да съдържат един или повече клавиши;
 • Четимост – текстът на мета таговете трябва да бъде формулиран така, че да бъдат разбираем и четим за потребителите.
 • Оптималната дължина е 70-80 знака за заглавие и до 200 знака за описание.

Правилен URL адрес

Търсачките препоръчват URL адреса на страниците да бъде четим и разбираем за потребителя, а не да се състои от случаен набор от букви и цифри. Например, намирайки се на страницата на продукта, на адреса потребителят трябва да вижда верига от имена на предишните раздели, най-често на латиница, които са разположени между продукта и Главната: https: „име на сайта“ / „категория на продукта“ / „подкатегория“ / „продукт“.

Микро маркиране

Микро маркирането е специално описание на фрагменти от съдържанието на страниците, които предоставят на алгоритмите за търсене допълнителна информация и опростяват структурирането на данните. Оптимизаторите поставят на първо място микро-маркиране, за да предоставят по-полезни данни във фрагмента, за да получат повече преходи.

Благодарение на микро-оформлението – позволява да получите максималния брой кликвания, дори ако страницата на онлайн магазина е разположена на 2 или 3 място сред органичните резултати.

Оптимизация на изображения

Висококачествените изображения са важни за търговския сайт поради една проста причина: клиентът иска да види какво купува. Затова върху всяка продуктова карта трябва да се поставят няколко техни снимки от различни ъгли. Това ви позволява да увеличите конверсията в пъти.

Също така, използвайки изображения, сайтът може да получава допълнителни преходи от търсене в снимки. За да направите това, експертите им присвояват подходящи имена преди да качат на страницата, а в HTML кода за всяка снимка попълнете атрибута alt, който описва изображението.

Работете с текстово съдържание за сайта

Оптимизирането на текстовото съдържание е доста мащабен етап от работата. Въз основа на семантични групи страници и анализ на резултатите от търсенето SEO специалистите създават технически задачи за авторите, където посочват темата, необходимите клавиши и обем. Има и редица общи технически спецификации за текста, които е важно да се вземат предвид при писането:

 • – На първо място е важно уникалността, показателят му не трябва да бъде по-нисък от 95% при проверка.
 • – Косвен признак на информативен текст е показател за ниско съдържание на уникалност, той не трябва да надвишава 60% при семантичния анализ. Но не бива да се опитвате да се отървете от него напълно, без него съдържанието може да стане нечетливо.
 • – Също така е важно да следите спама. Това е честотата на използване на едни и същи думи и фрази в текста. За да не го регулирате, можете да проследите индикатора „индивидуална честота на думите“ в семантичния анализ.

Но спазването на техническите изисквания далеч не е основният критерий за съдържание, което определя неговото качество. На първо място, текстът трябва да даде на потребителя полезна информация. Например в продуктовите карти е много важно да се създадат най-подробни описания и характеристики. Това поддържа потенциалните купувачи онлайн, тъй като не е необходимо да се връщат към резултатите от търсенето, за да научат повече за продукта.

Освен това текстът трябва да е без грешки, четим и лесен за четене. Следователно, той трябва да бъде прочетен и структуриран преди публикуването на сайта:

 • – Разделете на абзаци от 4-5 изречения;
 • – Разделен на подпозиции;
 • – Използвайте номерирани и маркирани списъци.

Търсачките обръщат внимание на това, като класират сайтове. В допълнение, структуриран текст е много по-лесен за четене, тъй като важната информация се подчертава и групира по теми.

Блог на онлайн магазина

Трябва да се обърне внимание и на предимствата на блога за търговските сайтове. Той публикува статии, които отговарят на потребителите на търсачките за исканата информация, свързани например с различни характеристики на стоките на онлайн магазин. Така сайтът увеличава собственото си присъствие в търсенето и получава огромен наплив от потенциално заинтересовани уникални потребители.

За да увеличите продажбите с вашия блог, само публикуването на съдържанието в него не е достатъчно. Следните критерии са важни:

 • – Тема. Темите на статиите трябва да са интересни за потенциалните купувачи на онлайн магазина и да бъдат класирани според съответните заявки, в противен случай сайтът ще получи неподходящ трафик. Може да са полезни съвети: „Как да изберем …“, „Какво да търсите …“, подробни описания на „Какво е …“, „Какво е това за …“, прегледи на продукти, сравнение на продукти от различни производители и т.н.
 • – Оптимизация на съдържанието. Текстовете на статиите трябва да отговарят на критериите, изброени в предишния раздел.
 • – Честота и редовност на публикациите. От това зависи скоростта на индексиране на сайтове от търсачките, както и броят на редовните четци.
 • – Вътрешно свързване на темите. Важно е да поставите връзки към други полезни материали от блога в текстовете. Това ви позволява да увеличите времето и дълбочината на гледане – два важни поведенчески фактора, които се вземат предвид при класирането.
 • – Преобразуване на елементи. Важно е да предоставите на потребителите възможността лесно да закупят продукта, за който са прочели в статията. За това си струва да поставите връзки към съответните продукти. Също така си струва да осигурите възможност да се абонират за блога, така че можете да получите данните за контакт на най-заинтересованите читатели и да ги превърнете в купувачи с помощта на бюлетина: писма с промоционални оферти, новини за отстъпки, бонуси и др.

Блогът може значително да увеличи не само посещаемостта на онлайн магазина, но и да увеличи доверието на потенциалните клиенти. По този начин вие изграждате положителна репутация на собствената си марка.

Вътрешно свързване

Вътрешните връзки улесняват потребителите да се ориентират в онлайн магазина. На първо място, това са „трохички“ и връзки към страници с категории. С тяхна помощ посетителят може лесно да се ориентира в сайта и да намира страниците, от които се нуждае.

Други публикации