+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Вградете видео в текстовото съдържание на блога

Вградете видео в текстовото съдържание на блога

seo-trendАко хората искат още видеоклипове, защо да не им дадете? Точно в статиите в блога. В допълнение, това значително ще намали степента на отказ.

Оптимизация за гласово търсене

Гласовото търсене е друга важна тенденция в дигиталното пространство. За пример, нека да разгледаме статистиката:

41% от възрастните потребители на мрежата отправят поне една гласова заявка.

Броят на гласовите заявки в Google от 2008 г. насам се е увеличил 35 пъти.

20% от всички търсения на мобилни устройства са гласови.

Знаейки всичко това, време е да започне оптимизиране на съдържанието си за гласово търсене.

Как да оптимизираме сайта за гласово търсене

Проучване миналата година гласи, за да заобиколите конкурентите, трябва да знаете няколко нюанса:

Съдържанието трябва да бъде класирано високо в търсенето. За предпочитане е в топ 3. Установено е, че „Google“ обикновено приема отговора на гласова заявка от страниците на първите три позиции на броя.

Необходимо е самият въпрос да се включи в текста. Обикновено търсачката избира страница, която съдържа както отговора, така и въпроса. Ето защо секциите с FAQ са най-подходящи за гласово търсене.

Бързите отговори получават по-голям шанс за успех в гласовото търсене. Данните показват, че 4 от 10 отговора на гласови заявки идват от разширени фрагменти.

Оптимизация за бързи блокове за отговор (разширени фрагменти)

Потърсете възможности да влезете в разширения фрагмент.

Първо трябва да намерите ключови фрази, за които сайтът вече се показва в SERP и които имат разширен фрагмент.

Защо е важно да се съсредоточите върху ключовите думи, за които вече се класирате? 99.58% от бързите отговори са взети от сайтове на първата страница на доставка. Ако не сте стигнали до тази страница, имате нулев шанс да се покажете в разширения фрагмент.

Можете да видите фрази, за които вече участват в търсене, например в панела за конзола на Google.

Добавете „примамка за фрагменти“ към страницата.

Преобразувайте съдържание в други видове разширени фрагменти.

Примамката за фрагменти работи най-добре за отговори под формата на абзац – това са:

И въпреки че такива блогове съставляват 81,9% от всички разширени фрагменти, има и други – под формата на списък и таблица.

Ако искате да влезете в полето за списък, използвайте заглавията H2 и H3 за всеки елемент. Google ще „извади“ всички подзаглавия от текста и ще ги включи в бързи отговори.

Ако искате да влезете в блока с таблицата, ще ви е необходимо (изненадващо) да създадете таблица, от която търсещата машина ще вземе информация.

Разбиране на намерението за търсене

Намеренията за търсене бяха важна тема в света на SEO през 2019 г. И за това има основателни причини: съдържание, което не задоволява нуждите на потребителя, просто няма да попадне в SERP. Тъй като Google непрекъснато работи за предоставяне на потребителите на най-точните отговори на техните искания, създаването на съдържание, което напълно отговаря на нуждите на потребителя, трябва да бъде най-важният момент в разработването на дигитална стратегия през 2020 г.

Определете кои цели се крият под ключови думи

Всяка ключова дума предполага някакво намерение на потребителя. Може би той просто иска да види, или може би да купи. Или дори сравнява стоките помежду си. И колкото по-точно съдържанието ви ще съвпада с намерението на човека, толкова по-високо ще бъде класирано. Следователно първата стъпка е да се определи намерението на заявката.

Но не винаги е толкова просто. За повечето ключови думи самите резултати от търсенето ще ви кажат какво трябва да знаете за намерението на заявката. Като пример вземете израза „соево мляко“. Всеки, който въведе тази фраза в търсачката, или иска да я купи, или просто да разбере повече за нея.

Ако погледнете резултатите от това искане, става ясно, че Google счита заявката за нестопанска и издава главно информационни статии по нея.

Създайте 1 в 1 съдържание по потребителско намерение

Когато намеренията и нуждите на потребителя се определят, е време да създадете съдържание, което точно отговаря на тях. Тоест, трябва да дадете самото нещо, което човек се надява да види.

Оптимизирайте старото си съдържание за търсене

Оптимизацията за потребителските намерения е приложима не само за ново съдържание. Можете да преобърнете стари статии и да ги приспособите към реалните нужди на потребителите.

Когато се увеличава  трафика и социалното споделяне и се класира добре в Google за SEO кампанията е добре. Но когато търсачката започва да разбира по-добре от какво точно се нуждае потребителят, позицията на публикацията при поискване започва да пада. Това е логично: хората, които влизат в заявката „SEO кампания“, едва ли искат да видят случая на човек – те се нуждаят от стъпка по стъпка план. Следователно статията е пренаписана наново за нови цели.

Преодоляване на CTR

Вече е ясно за всички, че честотата на кликване при органични резултати е намаляла. И много повече. Едно проучване показа, че броят на органичните кликвания в мобилното търсене е намалял с 41,4% от 2015 г. насам. Защо това се случва също е разбираемо: органичната доставка е изпълнена с различни блокове с бързи отговори, реклама, въртележки, секции с подобни заявки и т.н.

Сега, за да се откроите в търсенето, трябва буквално да извикате: „Кликнете тук!“ В противен случай сайтът ви ще бъде игнориран. По-рано тази година блогът Backlinko публикува резултатите от мащабно проучване на органичния CTR. Въз основа на него се предоставят няколко препоръки за увеличаване на CTR:

Добавете ключа към URL адреса на страницата. Едно от най-интересните открития е, че URL адресите, съдържащи ключови думи, получават повече кликвания.

Действайте върху емоциите (но не прекалявайте). Емоционалните заглавия имат сравнително висок CTR. Оказа се обаче, че използването на силови думи („безплатно“, „бързо“, „отстъпка“ и т.н.) в заглавия намалява броя на кликванията с до 14%. Изглежда потребителите на Google искат да кликнат върху нещо стойностно, но ако заглавието граничи с територията на clickbait, те ще предпочетат нещо друго.

Напишете описания за всяка страница. Това е само две минути, а увеличението на CTR поради добрите мета-описания може да достигне 6%.

Ключове за връзки

Въпреки факта, че много различни SEO тенденции са били изброени преди, през 2020 г. съдържанието и връзките ще продължат да играят решаваща роля. Няма да има връзки без добро съдържание. И без изграждане на линкове няма да стигнете до първата страница на изданието. И ако не сте на първата страница, няма смисъл да разчитате на гласово търсене, разширени фрагменти и силата на мета маркерите.

Обратно към връзките – Google обяви, че връзките все още играят ключова роля в техните алгоритми.

Заключение: Качественото съдържание и връзки все още трябва да бъдат основата на стратегията на Google за популяризиране.

Други публикации