+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Какво е PBN и как се използва?

Какво е PBN и как се използва?

PBN е съкращение от Private Blog Network и се използва за популяризиране на уеб сайт, най-общо казано. С други думи – мощен инструмент за SEO, който наистина трябва да използвате през 2017 година.

Какво точно представлява Private Blog Network?

PBNs, в България срещани като „сателитки“, съвсем не са ново изобретение. Те се появиха след като да имаш 60,000 линка за 5 долара от някой индиец престана да е модерно и ефективно. А след последните панда и пингвин ъпдейти те станаха в пъти по-ефективни.

Това са най-прости сайтове, най-често WordPress с безплатна тема и 3 страници – за нас, контакт и начална. В този тип сайтове се публикуват най-обикновени статии, които обаче са добре оптимизирани с ключови думи, H1 тагове и т.н. Веднага след като получите линк от качествен PBN ще усетите повдигане в SERP по anchor-а на връзката в публикацията.

Спецификите на този тип уеб страници са свързани само с домейните и хостинг услугата. Важно е да имате авторитетно име, което:

 • Да има „опит“ в интернет над 10 години
 • Висок DA – над 20
 • Висок TF – над 15
 • Висок CF – над 20

Строго препоръчително е името да:

 • Не съдържа тирета и цифри
 • Е от разширенията ORG, NET и най-вече – COM. Постарайте се да имате разнообразие от домейни и линкове.
 • Не е използвано за сателитен сайт преди
 • Няма spam score

Как да си направя PBN?

Преди да започнете определено трябва да знаете, че това не е лесна работа. Направата на наистина добър такъв сайт изисква доста усилия и средства за намирането на домейн, което е най-сложната задача, която можете да си поставите ако сте начинаещ. Важно е да знаете, че списъците с току-що изтритите домейни в web не са Ви необходими. Да купите изтрит домейн и да си мислите, че върши работа, е все едно да разрушите къщата си и да се нанесете да живеете в нея отново. Трябва да търсите изтичащи домейни, които може да бъдат купени на аукциони или направо с BIN. Един домейн ще Ви струва от 50, в изключително добър случай, до 500-600лв. След това трябва да намерите бърз хостинг, единственото важно нещо.

Постарайте се всеки блог да има собствено IP.

Това е един на пръв поглед малък детайл, който обаче може да Ви коства много. Google не обича спамерите – той задължително прави проверка преди да класира даден уеб сайт. Имайки 25 авторитетни домейна на 1 IP, всичките водещи към 1 сайт, това е опит за измама и търсачката задължително ще вземе мерки.

Ето цялата информация, но систематизирана, за да знаете как да започнете:

 1. Намерете домейн с високи CF, DA и
 2. Проучете го чрез инструменти като Moz и Ahrefs – уверете се, че домейнът не е бил сателитен уеб сайт преди, както и че няма висок
 3. Пристъпете към покупка на домейна. Не се влияйте от показатели като EstiBot или Page Rank.
 4. Хоствайте домейните на бърз хостинг и на различни IP-та.
 5. Инсталирайте популярните CMS платформи като WordPress
 6. Изградете сайта с няколко основни страници, които посочихме в статията. Постарайте се блогът да изглежда естествено, както всеки друг уеб сайт.

Трябва да кажем още няколко неща за финал:

 • Постарайте се да избягвате спама. Препоръчително е да запазите мрежата си „чиста“ – това означава в никакъв случай да не предоставяте сайтовете си на конкурентите, тъй като те знаят как да им сринат авторитета пред търсачките.
 • Не слагайте линкове във всеки пост – както казах, постарайте се нещата да изглеждат

А ако не искате да се занимавате с всички тези неща, то се доверете на специалист с над 10 години опит в областта. Аз мога да направя отлично SEO, тъй като използвам най-съвременните методи за оптимизация на Вашия уеб сайт.

Просто се свържете с мен, за да получите безплатна консултация.

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.