+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Как да създадете SEO стратегия за 2019

Как да създадете SEO стратегия за 2019

seoЕто едно клише сред дигиталните маркери: оптимизирането на търсещите машини (SEO) не е това, което е било преди.

Ето едно истинско изявление, което не сте чували толкова често: Стратегията ви за SEO за 2019 г. не трябва да се фокусира върху ключови думи.

Тези дни, повечето фирми разбират основните понятия за SEO и защо това е важно. Въпреки това, когато става въпрос за разработване и изпълнение на добра SEO стратегия за вашия бизнес, просто създаването на съдържание за ключовите думи, които клиентите ви търсят, е както трудно, така и неправилно.

Ето осем стъпки, които можете да предприемете, за да сте сигурни, че всичките ви бази за SEO са покрити през 2019 г. След това вземете безплатния си шаблон за планиране, за да овладеете оптимизираната SEO страница.

Стъпка 1: Направете списък с теми

Ключовите думи са в сърцето на SEO, но те всъщност не са първата стъпка към органичната игра за растеж. Първата стъпка е да направите списък от теми, които искате да покриете от един месец на следващия.

За да започнете, съставяйте списък с около 10 кратки думи и термини, свързани с вашия продукт или услуга. Използвайте инструмента за ключови думи на Google, за да установите техния обем на търсене и да предложат варианти, които имат смисъл за бизнеса ви.

Вие свързвате тези теми с популярни ключови думи, както можете да кажете, но не отделяте отделни публикации в блог за тези ключови думи. Тези ключови думи са твърде конкурентни, за да се класират високо в Google, ако току-що сте започнали да оптимизирате уеб сайта си за търсене. Ще прегледаме как да използваме тези теми в рамките на минута.

Използвайки обема на търсене и конкуренцията като ваша мярка, стесните списъка си с 10-15 кратковременни ключови думи, които са важни за вас. След това подредете този списък по приоритет или във връзка с Вашия бизнес.

Всяка от тези ключови думи се нарича „стълб“ и служи като основна подкрепа за по-голям „клъстер“ от ключови думи с дълги опашки, което ни води до следващата стъпка.

Стъпка 2: Направете списък на ключови думи, базирани на тези теми

Ето какво ще започнете да оптимизирате страниците си за конкретни ключови думи. За всеки клон, който сте идентифицирали, използвайте инструмента си за ключови думи, за да идентифицирате пет до 10 ключови думи с дълги опашки, които попадат по-навътре в оригиналната ключова дума.

Например редовно създаваме съдържание по темата „SEO“, но все още е много трудно да се класира добре в Google за такава популярна тема. Също така рискуваме да се конкурираме със собственото си съдържание, като създадем няколко страници, които са насочени изцяло към същата ключова дума – и потенциално същата страница с резултати от търсенето (SERP). Ето защо ние създаваме и съдържание за провеждане на изследване на ключови думи, оптимизиране на изображения за търсачките, създаване на SEO стратегия (която четете точно сега) и други подтеми в SEO.

Използвайте подтеми, за да излезете с идеи в блогове или уеб страници, които обясняват конкретна концепция във всяка по-голяма тема, която сте идентифицирали в стъпка 1. Включете тези подтеми в инструмента за търсене на ключови думи, за да установите ключови думи с дълги опашки, на които да базирате всяка публикация в блог.

Заедно тези подтеми създават клъстер. Така че, ако имате 10 теми, те трябва да бъдат подготвени да поддържат един клъстер от пет до 10 подтеми. Този модел на SEO се нарича „тематичен клъстер“, а модерните алгоритми за търсачки зависят от тях, за да свържат потребителите с информацията, която търсят.

Помислете си по този начин: Колкото по-специфично е съдържанието ви, толкова по-конкретни са нуждите на вашата аудитория – и толкова по-вероятно е да преобразувате този трафик във водещи. По този начин Google намира стойност в уебсайтовете, които обхожда; страниците, които се намират в взаимодействието на обща тема, се разглеждат като най-добрият отговор на заявката на човек и ще се класират по-високо.

Стъпка 3: Създайте страници за всяка тема

Когато става въпрос за уеб сайтове и класиране в търсачките, опитвайки се да получи една страница за класиране за шепа ключови думи може да бъде почти невъзможно. Но тук е мястото за сцепление: Вземете 10-те стълбови теми, които сте измислили в стъпка 1, и създайте уеб страница за всяка от тях, която очертава темата на високо ниво – използвайки ключовите думи, които сте избрали за всеки клъстер в стъпка 2.

Страница със стълб например, SEO може да опише SEO в кратки секции, които въвеждат ключови думи за изследване, оптимизация на изображения, SEO стратегия и други подтеми, тъй като те са идентифицирани. Помислете за всяка страница на колоната като съдържание, където информирате читателите си за подтемите, които ще разработите в публикациите в блогове.

Използвайте списъка си с ключови думи, за да определите колко различни страници на стълбовете трябва да създадете. В крайна сметка, броят на темите, за които създавате стълб на страници, трябва да съвпада с броя на различните продукти, предлагания и местоположения на фирмата ви. Това ще направи много по-лесно вашите клиенти и клиенти да ви намерят в търсачките, без значение кои ключови думи използват.

Всяка уеб страница трябва да включва подходящо съдържание за вашите клиенти и клиенти и трябва да включва снимки и връзки към страници на вашия сайт, за да подобри практическата работа на потребителите. Ще говорим за тези връзки в стъпка 4.

Стъпка 4: Настройте блог

Блогът може да бъде невероятен начин да класирате ключовите думи и да ангажирате потребителите на уебсайта си. В края на краищата всяка публикация в блог е нова уеб страница, която ви дава още един шанс да се класирате в търсачките. Ако фирмата ви вече няма блог, създайте го. Това е мястото, където ще разработите всяка подтема и ще започнете да се показвате в Google.

Когато пишете всяка публикация в блога и запълвате клъстерите си, трябва да направите три неща:

– Първо, не включвайте ключовата си дума с повече от три или четири пъти цялата страница. Google не счита точните съвпадения на ключови думи толкова често, колкото е било използвано. Всъщност, прекалено много случаи на ключовата Ви дума могат да бъдат червен флаг към търсачките, които сте „пълни с ключови думи“. Това може да накаже Вашия уебсайт и да изпусне вашия ранг.

– Второ, свържете се със изкачващата страница, която създадохте по тази тема. Можете да направите това под формата на етикети в системата за управление на съдържанието (CMS) или като основен котва в текста на статията.

– След като публикувате всяка публикация в блог, свържете се с нея от изкачващата страница, която поддържа тази подтема. Намерете точката, която представя подтемата на този блог и го свържете.

Чрез свързването както на стълб, така и на клъстер по този начин, вие казвате на Google, че има връзка между дългата опашка и основната тема, за която се опитвате да класирате.

Стъпка 5: Блог всяка седмица, за да разработите авторски права за страницата

Не всяка публикация в блог или уеб страница, която пишете, трябва да принадлежи към тематичен клъстер. Има също така и писмена ценност за тангенциалните теми, от които се грижите за клиентите, за да дадете на уебсайта си правомощия в очите на Google. Това ще подтикне Google да обръща допълнително внимание на вашия домейн, докато добавяте съдържание към основните си теми.

Имайки предвид това, направете справка в блога поне веднъж седмично. Не забравяйте, че блоговете са предимно за вашата аудитория, а не за търсачките. Пишете за нещата, които Ви интересуват аудиторията и / или перспективите, уверете се, че включвате подходящи ключови думи, където е подходящо, а аудиторията ви ще започне бавно да забелязва и кликва.

Имайте предвид, че всяка тема няма да бъде еднакво важна и тъй като вашите клъстери се разпадат, ще трябва да дадете приоритет въз основа на нуждите на вашата компания. Така че, създайте списък с всички различни уеб страници, които искате да създадете и класирайте. След това разработете график и измислете план за атака, за да получите тези страници.

Поддържайте своя списък актуализиран и приоритетен от това, кои уеб страници ще ви помогнат най-добре да постигнете бизнес целите си.

Стъпка 6: Създайте план за изграждане на връзка

Моделът на клъстера за теми е вашият път напред в SEO тази година, но това не е единственият начин да получите съдържанието на уебсайта си да се класира по-високо, след като бъде създаден.

Първите ни пет стъпки бяха посветени на тактиката на SEO. Изграждането на връзки е основната цел на офсетов SEO и е огромен фактор за това как търсачките класират уеб страниците Ви.

Какво представлява изграждането на връзки?

Изграждането на връзки е процесът на привличане на входящи връзки (наричани също „препратки“) към уебсайта ви от другаде в мрежата. Като общо правило, колкото повече автор на страница е уеб сайтът на произход, толкова по-голям ще бъде влиянието му върху ранга на уеб страницата, с която тя се свързва.

Подарете известно време, за да обмислите всички различни начини, по които можете да привлечете входящи връзки към уебсайта си.

Създайте месечно табло за управление с помощта на Excel, Google Sheets или пакет за уеб анализ, за да можете да наблюдавате колко трафик идва от уебсайта Ви от органичното търсене.

Също така, проследяването на индексираните страници, потенциалните клиенти, възвръщаемостта на инвестициите, входящите връзки, ключовите думи и действителното класиране в SERP (страници с резултати от търсенето) може да Ви помогне да разпознаете успеха си, както и да установите областите на възможностите.

Други публикации