+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

Тенденции в уеб дизайна за 2020 г. 1-ва част

Тенденции в уеб дизайна за 2020 г. – 1-ва част

web-design-service2020 г. обещава да бъде интересна в областта на уеб дизайна и е готова да ни предложи наистина вълнуващо изживяване. Добавете към всичко това напредъка на екранните технологии и няма да сбъркате, ако в бъдещите си проекти не се страхувате да използвате ярки цветове и такива комбинации, които преди са били пренебрегнати.

Може да се забележат, че някои от тенденциите от близкото минало, например градиенти, отново стават уместни (въпреки че този път същите тези градиенти са били под формата на динамични градиенти). Това означава, че ако плоският дизайн леко разхлаби хватката си, заедно с трудно виждащи се призрачни бутони, от които всички вече са уморени. Динамичните градиенти от своя страна могат да запълнят цялото уеб пространство – поне за известно време.

Но отново благодарение на начинаещите в индустрията като Google и Apple, които поддържат плоския дизайн, дълбочина и цвят, най-накрая могат да влязат в концепцията за минимализъм през 2020 г.. През последните няколко месеца стана очевидно, че плосък дизайн( акцент върху съдържанието) може да бъде допълнен с по-украсени нюанси.

През 2020 г. по-голямата част от дизайнерите и разработчиците ще се съсредоточат върху две групи тенденции в уеб дизайна:

Дизайн тенденции в електронната търговия

Тъй като онлайн пазаруването вече се превърна в норма за милиони потребители, онлайн магазините изискват на първо място от това, от което се нуждае посетителят по отношение на потребителското изживяване / интерфейс (UX / UI) и визуална привлекателност. В по-голямата си част основните тенденции на електронната търговия – дизайн в близко бъдеще по някакъв начин ще повлияят на използваемостта на сайта, простотата и скоростта на неговото функциониране. С други думи, колкото по-лесно човек стига до продукта, от който се нуждае, толкова по-добре.

Тенденции в адаптивния дизайн

Живеем в епоха, когато хората имат неограничени възможности за достъп до Интернет, използвайки своите джаджи, в резултат на което вече се е получил ръстът на мобилния трафик, прогнозиран от много експерти, а в много ключови региони на света той вече е надхвърлил обема на традиционния трафик на десктопа.

В световен мащаб мобилният сектор представлява около 52% от целия уеб трафик. До края на 2019 г. 63% от всички потребители на мобилни устройства ще бъдат свързани с интернет, главно чрез мобилното си устройство. Следователно вероятно няма да има по-подходящо време да се съсредоточим върху основните тенденции в адаптивния дизайн.

В момента няколко ключови тенденции в уеб дизайна вече стават популярни сред разработчиците по целия свят. Някои от тях са продължение на съществуващите тенденции, други – отбелязват появата на принципно нова функционалност.

Но какво ни очаква всички през следващите няколко години?

Ярки цветове + простота

Тъй като все повече и повече марки се стремят да бъдат по-видими на фона на много конкуренти, тенденцията за използване на ярки и смели цветове в дизайна на уеб сайтове ще продължи.

Ярките и наситени цветове не само се потапят, но и привличат вниманието и много онлайн марки активно го използват.

Но въпросът не е само в цвета. Когато един дизайнер действа противно на това, което правят другите (а повечето експерти предпочитат да стоят в сянката на по-„безопасни“ нюанси), това демонстрира предвидливост, смелост и дори ексцентричност на идентичността на марката. И ако вашата целева аудитория приветства всички тези качества, тогава такъв дизайн не само ще привлече вниманието й, но и ще постигне по-лоялни и доверчиви отношения.

Заслужава да се отбележи, че такива дизайни изглеждат особено изгодни на устройства, чиито екрани използват технологията In-Plane Switching (IPS), поради която ярките цветове и смелите решения изглеждат още по-ефектни и ефективни.

Добър пример за дизайн от Egwineco.com; обърнете внимание на това как с помощта на ярки цветове дизайнерите правят дизайна на всеки предмет възможно най-интересен и привлекателен.

Дизайнът на сайта е прост, но в същото време може да удиви посетителя и да заинтригува толкова много, че той наистина му се иска да посегне към екрана и да издърпа един продукт от дадена мостра. Офертата да бъдете гост на огнени партита на покрива и да опитате пърженото пиле само добавя стойност към основното предложение.

Самият дизайн остава изключително прост. Тази простота сама по себе си е една от най-популярните тенденции в средата на електронната търговия през последните години.

Трябва да се отбележи, че появата на такива дизайни е отражение на напредъка на потребителските технологии. Повечето потребители притежават ултрамощни и високотехнологични устройства, които могат да показват толкова атрактивни изображения и дори да засилят ефекта от демонстрацията си. Смели и красиви визуални изображения в дизайна е норма, спазването на която всеки потребител очаква от всеки модерен сайт.

Анимации, интегрирани GIF и динамични илюстрации

През 2017 г. тенденциите бяха – модерно да публикувате видеоклипове на страниците на уеб сайтове. Но бавното зареждане на подобни страници кара много хора бързо да забравят за тази тенденция, защото колкото по-дълго се зарежда сайтът, толкова повече потребители (потенциални купувачи) губите.

Очевидно не самите видеоклипове дразнят хората: различни видове динамични изображения са популярни при потребители от всички възрасти, а именно продължително зареждане на страници. Какво трябва да се направи в тази ситуация?

Има няколко начина къде и как можете да използвате този формат:

  • при прехода между страниците и паралаксното превъртане;
  • с ефекти на мишката;
  • на мобилни екрани.

За разлика от висококачествените видеоклипове, анимациите няма да доведат до дълго зареждане на страниците (въпреки наличието на редица възможни случаи на използване). Анимациите не само добавят доста голям ефект към вашата марка (при условие, че са възпроизведени с високо качество), но и помагат да се изразят нейните стойности и да се разкаже история за нея в свеж и интересен формат.

Догодина ще се обърне специално внимание на мобилната анимация.

Ориентацията към мобилните екрани е тенденция в уеб дизайна от известно време и това доминиране на мобилните устройства (тяхното преобладаване над работния плот) ще се засили само, мотивирайки дизайнерите да се включат в разработването на мобилни анимации и тяхното цялостно развитие възможно най-отблизо.

Илюстрациите от своя страна могат значително да улеснят задачата да покажат на потенциалните клиенти как да използват продукта – или да помогнат с преглед на функциите на услугата.

Онлайн магазините също могат да се възползват от персонализирани илюстрации, предоставяйки им по-удобна навигация през страниците с продукти, показвайки на всички онлайн купувачи как работи продуктът, как да конфигурирате филтри и колички за пазаруване и накрая, като ги пренесете на страницата за качване, „Сериозните“ марки могат да използват персонализирани анимации и илюстрации, за да придадат атмосфера на лекота на своята акция за продажби или пътуване към клиента. Или просто задържайте вниманието на хората, докато зареждат страницата.

Благодарение на развитието на уеб технологиите, изкуственият интелект и усъвършенстваните механизми за обработка на големи данни, анимация и 3D ефекти могат да осигурят по-мека визуализация на данните.

Но анимациите трябва да се използват с едно предупреждение, а именно, не забравяйте за мобилните потребители. В зависимост от размера и естеството на използваното устройство може да бъде трудно или дори невъзможно да прехвърлите опита на работния плот на мобилна платформа.

Въпреки това, има много начини за използване на анимация за установяване и укрепване на връзките с клиентите.

Следва продължение

Други публикации