+359 883 39 5569
office@bekyarov.net

То 10 най-използвани CMS системи

То 10 най-използвани CMS системи

Има изобилие от възможности, когато става въпрос за избиране на система за управление на съдържанието (CMS) за разработване на проект. В зависимост от това колко напреднал трябва да бъде CMS , на какъв език е построен, кой ще го използва, опитите да намерите „перфектен“ CMS за проект, могат да бъдат кошмар.

Въпреки това, някои CMS имат леко предимство над останалите ,поради  използваемостта им от софтуера. Някои от тях са по-лесни за инсталиране, използване и разширяване, благодарение на внимателното планиране от водещите разработчици.

Ние имаме редица от теми и ресурси в подкрепа на тези топ системи за управление на съдържанието.

Тук са 10 от най-използваеми CMS системи, които може да използвате в следващия си проект, така че може да изберете тази, която отговаря най-добре на вашите нужди.

  1. WordPress

Какво има да се каже за WordPress, което все още не е казано? Платформата за блогове PHP е една от най-популярната CMS за блоговете, и може би най-популярната CMS като цяло. Това е страхотна платформа за начинаещи, благодарение на тяхната отлична документация и супер-бързата и инсталация. Пет минути до един работещ CMS е доста добре. Да не говорим за факта, че най-новата версия автоматично обновяване ядрото и плъгините, без да се налага да изтегляте нито един файл.

За тези потребители, които не са запознати с HTML или друг език за кодене, WYSIWYG редакторът се предоставя директно от кутията. Оформлението на бекендът е опростено и интуитивно и нов потребител трябва да може лесно да намери пътя си около административната секция. Wordpres също така идва с вграден образ и поддръжка за качване на мултимедия .

WordPress вероятно има най-широката база от плъгини и теми, от които да избирате.Страхотната част на общността WordPress е в размерът на помощта и документация онлайн, която може да намерите в почти всеки аспект на персонализиране на WordPress. Ако имате нужда от помощ с нещо като инсталиране на тема, за да се оптимизира скоростта на вашия WordPress сайт, можете да намерите изобилие от опитни WordPress  предприемачи , който да ви помогнат.

  1. Drupal

Drupal е друга CMS система, която има много голяма, активна общност. Вместо да се концентрира върху блоговете като платформа, Drupal е повече от чист CMS.Една обикновена инсталация идва с един тон допълнителни модули, които могат да добавят много интересни функции, като форуми, потребителски блогове, OpenID, профили и др. Тривиално е да създадете сайт със социални функции с едно просто инсталиране на Drupal. В действителност, с няколко 3rd модули може да създадете някои интересни клонинги на сайта с малко усилия.

Един от най-популярните функции на Drupal е модулът Taxonomy , функция, която позволява  няколко нива и видове категории за типове съдържание. И може да намерите изобилие от професионални Drupal теми, които са готови да бъдат персонализирани и да се работи с тях. Можете също така да вземете и Drupal Plugins.

Drupal също има много активна общност по захранване и е с отлична поддръжка на плъгини и други общи въпроси.

Можете също така да наемете разработчик да завърши редица задачи за вашия Drupal сайт за разумна фиксирана такса.

  1. Joomla!

Joomla е много напреднал CMS от гледна точка на функционалността. Подготовката за работа с Joomla е сравнително лесно, благодарение на инсталаторът на Joomla. Инсталаторът Joomla е предназначен за работа по общи споделени хостинг пакети и е много ясно как се конфигурира софтуера.

Joomla е много подобна на Drupal в това, че е пълен със CMS, и може да е малко в повече за един прост портфолио сайт. Той идва с атрактивен административен интерфейс, пълен с интуитивни падащите менюта и други функции. CMS също има голяма поддръжка за контрол на достъпа до протоколи като LDAP, OpenID и дори Gmail.com.

Сайтът Joomla е домакин на повече от 3200 разширения, така че знаете ,че разработчикът на общността зад популярната CMS е жив и здрав. Подобно на WordPress, можете да добавите почти всяка необходима функционалност с разширение. Въпреки това, общността на Joomla темите и разширения ,разчита повече на платени ресурси, така че ако търсите персонализации, бъдете готови да извади портфейла си. Може също така да вземете Joomla плъгини, или да наемете Joomla разработчици, които да ви помогне да получите вашия желан онлайн магазин.

  1. ExpressionEngine

ExpressionEngine (EE) е елегантно, гъвкаво CMS решение за всеки тип проект. Проектиран да бъде разширяем и лесно да се модифицира, EE се отличава в това колко изчистена и интуитивна е ареата на потребителската им администрация.Отнема само няколко минути, за да се разбере структурата и да започнете да създавате съдържание или да променяте външния вид. Това е фантастично за създаването на сайтове за клиенти които нямат много познания в ит сферата, и имат нужда да използват бекенд, без да се объркат.

ExpressionEngine е пълен с полезни функции, като способността да имат множество сайтове с една инсталация на софтуер. За дизайнерите, EE има мощен темплейт двигател, който има персонални глобални промени, персонализирани SQL заявки и вградени версии на системата. Шаблонът за кеширане, заявки за кеширане и запазване на мястото на таговете на кеширане работят също бързо.

Една от любимите ни функции на EE, че е глобално търсена и заменя функционалността. Всеки, който някога е проектирал сайт или блог знае колко е полезно да се променят много данни без да се налага ръчно да намирате и отваряте всяка страница или пост за да я промените.

ExpressionEngine е доста по-различен от другите споменати CMS ,с това, че е платен софтуер. Личният лиценз струва $ 99,95, а търговският лиценз $ 249,99.

  1. TextPattern

Textpattern е популярен избор за дизайнери, поради семплата му елегантност. Textpattern не е CMS, който се хвърля във всяка функция , за която може да се сетите. Базата с код е изискана и минимална. Основната цел на Textpattern е да осигури отличен CMS, който създава добре структурирани, стандарти, съвместими страници. Вместо да осигурява редактор WYSIWYG, Textpattern използва текстилно маркиране в textareas за да създадете HTML елементи в страниците. Страниците, които се генерират са изключително леки и бързо зареждащи.

Въпреки че Textpattern е с умишлено прост дизайн, бекендът е изненадващо лесен за използване и интуитивен. Новите потребители трябва да могат да намерят пътя си около административната секция лесно.

  1. Radiant CMS

Системите за управление на съдържанието (CMS) , които изброихме са все PHP програми. PHP е най-популярният език за уеб програмиране, но това не означава, че трябва да се пренебрегват други популярни уеб езици като Ruby. Radiant CMS е бърз, минимален CMS, който може да се сравни с Textpattern. Radiant е построен върху известният Ruby, и разработчиците зад Radiant са се постарали да направят софтуера колкото се може по прост и елегантен, с точното количество  функционалност. Подобно на Textpattern, Radiant не идва с редактор WYSIWYG и разчита на текстилно маркиране, за да се създаде богат HTML. Radiant също разполага със собствен темплейт език Radius, който е много подобен на HTML за интуитивно създаване на шаблон.

7. Cushy CMS

Cushy CMS е различен вид CMS. Разбира се, той има всички основни функции на регулярна система за управление на съдържанието, но не разчита на специфичен език. В действителност, CMS е домакин. Все още няма сваляни или бъдещи подобрения, за които да се притеснявате.

Cushy CMS е безплатна за всеки, дори за професионална употреба. Има възможност за ъпгрейд до про сметка , за да използват собственото си лого и цветова схема, както и други фини зърнени персонализации в начина, по който Cushy CMS функционира.

  1. SilverStripe

SilverStripe е друг PHP CMS,който се държи много като WordPress, с изключение но това , че има много повече конфигурируеми опции и е пригодена към управление на съдържанието, а не към блоговете. SilverStripe е уникален, защото е построен върху негова собствена PHP рамка Saphire. Той също така предоставя свой шалблон за език ,за да помогне с процеса на проектиране.

SilverStripe също има някои интересни функции, вградени в основата, като контрол на съдържанието на версиите и вградена SEO поддръжка. Уникалното на SilverStripe е, че разработчиците и дизайнерите могат да персонализират административната област за своите клиенти, ако е необходимо. Докато общността за развитие не е толкова голяма, колкото при другите проекти има някои модули, теми и приспособления, за да добавите функционалност. Също така, вие ще искате да променяте темата за всеки сайт, но SilverStripe не предоставя много по отношение на стил, за да даде на дизайнера повече свобода.

  1. Alfresco

Alfresco е JSP и е решение за управление на корпоративно съдържание, което е изненадващо лесно за инсталиране. Наистина полезна функция на Alfresco е способността да пускате файлове в папки и да ги превръщате в уеб документи. Работата с Alfresco е по-сложна, отколкото с някои от другите CMS и не е лесен за начинаещите, но със сигурност е доста използваем предвид масивната мощност на системата. Бекендът на администрацията е чист и добре проектиран.

Докато Alfresco няма да бъде добър избор за повечето прости сайтове, то той е отличен избор за нуждите на предприятието.

  1. TYPOlight

TYPOlight има перфектен баланс от функции, вградени в CMS. По отношение на функционалността, TYPOlight се нарежда до Drupal и ExpressionEngine, и дори предлага някои уникални пакетни модули като бюлетини и календари. Разработчиците могат да спестят време с вграденият CSS генератор. Има и изобилие от ресурси ,за да научи повече за CMS.

Ако TYPOlight има недостатък  ,то това е, че има толкова много функции и конфигуруеми опции. Въпреки че бекендът е мислено организиран, все още има много възможности ,които може да се разгледат. Но ако искате да изградите сайт с разширена функционалност и малко допълнително програмиране, TYPOlight би могъл да бъде точният за вас.

 

Други публикации
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.